6. Ha rolige ettermiddager: Barn er ofte slitne etter en lang dag i barnehagen og på skolen. Det er slitsomt å leke og lære. Barn trenger ikke masse aktiviteter etter en lang barnehage og skoledag. La barnet få være med på å bestemme.
7. Vær detektiv i hverdagen: Det er alltid en årsak til barnets adferd. Det hjelper lite om vi voksne bare gjør noe med selve adferden hvis vi ikke også gjør noe med årsaken til selve adferden. Still deg selv spørsmålet: HVORFOR sutrer barnet mitt? HVORFOR oppleves barnet som vanskelig? HVORFOR slår barnet? HVORFOR sover ikke barnet? Osv. Det er alltid en årsak. Leter vi etter årsaken og gjør noe med denne er sjansen mye større for å få en Lykkelig ettermiddag og kveld sammen med barnet. Det samme gjelder trass. Hvorfor trasser barnet? Er det ting jeg kan gjøre for at trassen ikke skal eskalere i bråk og krangel mellom meg og barnet? Et godt Lykketips er å snakk med barnet og ikke bare til barnet.Trassalderen krever tålmodige foreldre. Gir vi barnet tid vil det bli mye mindre kamp og hverdagen vil oppleves lettere for alle. Ikke glem at trassalderen egentlig er en alder hvor barnet tester ut sin selvstendighet. Dette er et sunnhetstegn og bør respekteres.
8. Sørg for å ha hverdagsdater: Det er krevende å ha barn, og ofte må vi voksne sette våre egne behov til side. Selv om barnets best bør komme først så må vi ikke glemme hverandre og kjærligheten i en hektisk hverdag. Sett av faste kvelder hvor du og din kjære er på date. Man trenger ikke barnevakt og restaurant for å gå på date, man kan finne på noe hyggelig hjemme etter at barna har lagt seg. Lag en god middag sammen, se en koselig film sammen eller sitt i sofaen i armkroken. Sist men ikke minst; ikke glem å kysse masse – hver dag!
9. Sørg for hyggelig leggesituasjon: Hvordan barnet har det om kvelden og om natten har stor betydning for hvordan dagen blir. Et godt lykketips er å sette av god nok tid til legging og gjøre den hyggelig. På den måten kan man spare mye tid på gråt og krangling. Barn som opplever legging som koselig gleder seg til å legge seg og man unngår dermed bråk. Ha faste rutiner slik at barnet vet hva som skal skje. Barn lærer hva som skal skje gjennom gjentagelse. En god rutine kan være at mamma eller pappa leser, koser og synger for barnet. Ikke legg barnet før det er trøtt, det byr på protester og gråt. Ikke gå ut av soverommet før barnet er trygt. Ha på et lite nattlys på barnets soverom slik at babyen/barnet klarer å orientere seg hvis det våkner. Ta hensyn til barnets behov for samsoving, kos og nærhet. Barn skal alltid føle seg velkomne på foreldrenes soverom. Vi voksne liker å sove sammen, så hvorfor skulle ikke barnet like det samme? Avvis aldri et barn som er redd om kvelden eller natten.
10. Forlat ikke babyen/barnet når det gråter ved legging: Forklaringer som at barn er utspekulerte og manipulerende er gammeldagse/myter og må legges bort. Barn har behov og følelser og gråt er alltid utrykk for noe. Skrikekurer er ikke forenelig med moderne småbarns og spedbarnspsykologi. Et godt lykketips er å aldri forlate babyen/barnet når det gråter. Det innfrir ikke til trygghet og utrygge barn sover ikke godt og kan bli sutrete og klengete på dagtid.
Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander. Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn. |

Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.