BabyVær stolt over de puppene du har

Vær stolt over de puppene du har

Privat illustrasjonsfoto
Av Karianne Munch-Ellingsen 5147 Sist oppdatert 26.07.13

«Slips», «tomme erteposer» og «ballonger uten luft». Når kvinner skal beskrive puppene sine etter endt graviditet og amming, henger metaforene løst. Møt to mødre som er fornøyde med puppene sine – akkurat slik de henger.

– Etter ammingen gikk det sakte men sikkert luft ut av puppene mine. Fremdeles er det litt fyll i dem, og de er ikke helt som utblåste ballonger, sier «Hilde» (27). Etter to graviditeter er det likevel brystene hun er mest fornøyd med på kroppen sin.

Les også: De aller fleste kvinner vil oppleve at brystene forandrer seg når man får barn. Her er en guide til hva du kan forvente skjer med dem gjennom svangerskap og amming.

Avlange o-er
– Før jeg ble gravid var de fine og spretne. Etter fødselen ble de ganske store, men jeg fikk aldri strekkmerker. Jeg hadde fått mange av dem på magen, så jeg var glad for å slippe det på brystene, sier hun.

Hilde gikk fra en B-cup til D-cup, og beskriver brystene som «avlange o-er» – slappere enn de var før.

– Det er klart graviditetene har satt sine preg, men brystvortene peker fortsatt rette veien, ler hun. 

Les mer: Får babyen nok mat?
              Hold deg i form under graviditeten

Jordmor Mette Ness Hansen sier at om kvinnen ammer eller ikke har noe å si for hvordan brystene vil bli seende ut på lang sikt.

– Det er svangerskapet i seg selv som fører til de største endringene i brystene, ikke ammingen, sier Ness Hansen.

Puppene forandrer seg forskjellig fra kvinne til kvinne. Ømme bryst og brystbetennelse
Gjennom det første svangerskapet var brystene til Hilde såpass ømme at hun ikke kunne være borti dem, og hun minnes at det var forferdelig vondt å ha på BH. Da datteren var født brukte Hilde over en uke på å pumpe i gang melkeproduksjonen.

Da hun var gravid for andre gang, lakk det melk fra uke 20, og hun begynte å sove med ammeinnlegg. Denne gangen var hun ikke særlig øm i brystene.

– Det eneste jeg har opplevd av skikkelige smerter i brystene var vel da det begynte å bli brystbetennelse. Da hjalp det med hånddusj i veldig varmt vann, og jeg ble kvitt de verste smertene og slapp også å gå til lege, forteller hun.

Mannen holdt seg unna
Som nybakte foreldre, var det lett å gå på et par nybegynnerfeil, som da mannen til Hilde ville kose med det som var midlertidig matstasjon.

– Mannen min glemte seg ut et par ganger da vi var intime, men etter at han «fikk smaken på noe», så holdt han seg unna puppene mine til jeg var ferdig med amming, ler Hilde.

– Invester i god BH
Hilde tipser andre mødre, som kanskje ikke er så fornøyde med brystene sine, om å investere i gode BH-er.

– Det hjelper virkelig på å få noen profesjonelle til å måle opp din størrelse og hvilken BH du skal ha. Brystene ser bedre ut i en som passer akkurat som den skal, og ikke minst passe på at den ikke kniper, eller har spiler som stikker her og der. Brystene ser da mye finere ut, og man får gjerne den "pushen" de trenger for at man skal føle de ser bra ut, sier hun.

– Dessverre er jo brystene noe man tidlig må innfinne seg med at kan forandre seg, ikke bare på grunn av amminga, men også allerede i svangerskapet. Om man ikke vil gjøre noe med det på den drastiske måten, ved operasjon, må man prøve å gjøre det beste man kan med det man har, oppfordrer Hilde.

Ness Hansen råder også kvinner til å kjøpe gode BH-er som passer ordentlig.

– Blir brystene klemt oppi en trang BH kan melkegangene bli klemt, og man kan få dårlig drenasje, sier hun. 

Hun råder til å vente med BH-kjøp til man har ammet en stund, for mens puppene i begynnelsen kan være store – og oppleves som «sprengte», så vil de havne litt mer på plass når man har ammet en stund. Dette betyr ikke at melkeproduksjonen har avtatt.  

Fra flat til «Pamela»
– Før var puppene mine veldig små. Det var nesten bare brystvortene som var synlige. De vokste ingenting i svangerskapet. Først etter to måneder kom de – og da i rekordfart. Brystene ble skikkelig «Pamela» (skuespiller Pamela Anderson red. anm.). Endelig fikk jeg oppleve hvordan det var å ha pupper, ler «Siri» (24).

Les mer: Så mye bør du gå opp når du er gravid

Jordmor Mette Ness Hansen sier det ikke er størrelsen på brystene som bestemmer om man har mye melk eller ikke.

– Det er antall melkekjertler og melkeganger som avgjør det. Har man store bryster, er det mer fettvev, og ikke nødvendigvis flere melkekjertler, sier hun.

Hvor store brystene varierer fra kvinne til kvinne, og det kan være påvirket av kroppsstørrelsen til mor. Mødre uten synlige bryst kan også produsere melk.

Siri fødte sin sønn i juli 2012, og har ammet i nesten ett år.

– Jeg mistet mye blod under fødselen, så jeg hadde litt startproblemer med ammingen. Men da melken først kom – kom den skikkelig, og etter to måneder hadde jeg gått fra å bruke BH-størrelse 75B til 85D, forteller hun.

Siri hadde ikke særlig vondt i brystene gjennom svangerskapet, men hun hadde mye råmelk, som gjorde at hun lakk – og måtte sove med håndkle under seg. I tillegg hadde hun ømme brystvorter.

Strekkmerker og blodårer
Da puppene var på sitt største var de «rimelig sprengt» og Siri fikk både strekkmerker og synlige blodårer. Men da sønnen var seks måneder gammel ble «Pamela-puppene» gradvis mindre. I dag er de litt større enn de var før hun ble gravid, og Siri forteller de ikke er helt «løsskinn». 

– Det er rart å ha små igjen, men jeg er fornøyd med dem sånn de er. Å fikse på dem er helt utelukket, sier hun.

Siri er veldig glad for å ha ammet i ett år, og tenker at det som skjer med puppene utseendemessig bare er bagateller i forhold til opplevelsen av å amme.

– Man må være stolt over at man har ammet. Når en får barn må en regne med å ofre litt, og det finnes verre ting enn hengepupper, sier hun.

Les mer: Hvordan ammer jeg?
              Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Hun mener det er opp til hver enkelt om de ønsker å fikse på brystene – så lenge man gjør det for seg selv, og ikke for andre.

– Jeg har et veldig avslappet forhold til puppene mine, forteller hun.

Hun synes det er deilig å kunne ligge på magen igjen, noe hun ikke kunne da puppene var på sitt største.

Gravid igjen
Siri og kjæresten venter nytt barn i desember, og hun er spent på om brystene blir like store denne gangen.

– Det var artig med kløft, men på den andre siden så fikk jeg oppmerksomhet jeg ikke vil ha. Folk kikket på de store brystene mine, noe jeg ikke var vant til – og det kom veldig overraskende på meg, sier hun. 

I dag er strekkmerkene kun synlige om man står helt nær, men de bryr ikke Siri seg noe om.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: