BabyTidlig ultralyd

Tidlig ultralyd

- Trygghet og ro er bra for helsen til den gravide – å vite er også god helse! sier Ap-politiker Thomas Breen. Han avviser at muligheten for å påvise Downs er et argument for tidlig ultralyd. Ill.foto: Crestock
Av Heidi Elin Nupen 1943 Sist oppdatert 29.03.12

– Å påvise Downs har aldri vært et argument for å innføre tidlig ultralyd. Politiker og vordende pappa Thomas Breen (Ap) sier han blir oppriktig lei seg når noen tviler på motivene for tidlig ultralyd.

Thomas Breen (Ap) er fraksjonsleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han blir opprørt når han får høre Jan Erik Brustads påstand om at politikerne vil ha tidlig ultralyd for å gi kvinnene en sjanse til å abortere om det blir påvist Downs hos fosteret.

Les: – Downs syndrom er en berikelse!

–  Dette er en hersketeknikk som er sårende, og jeg blir fryktelig lei meg over slike påstander. Det er ikke greit å bli tillagt meninger vi ikke har. Vi som er for å innføre tidlig ultralyd, har aldri brukt Downs som et argument. Heller tvert imot! Når et par får vite at barnet i magen har Down ved ordinær ultralyd, er tiden svært knapp om man vil søke om abort, sier Thomas Breen.

Breen er sikker på at flere ville ha båret fram barn med Downs om de vordende foreldrene fikk bedre informasjon og støtte i avgjørelsen.

– Mange tør ikke bære fram barnet fordi de ikke vet hva det innebærer. En tidlig ultralyd gir de gravide mer tid til å bli fortrolig med tanken på et annerledes barn, og frykten kan bli redusert. Vi synes det er positivt med mangfold i samfunnet.

Skal man kunne velge keisersnitt?

Mener hjemmebesøk hos Downs-familie er et interessant forslag
– Kunne hjemmebesøk hos en familie med et Downs-barn slik Brustad har foreslått være aktuelt i fremtiden?

– Jeg synes det er et interessant forslag, og jeg har veldig sansen for å tenke på denne måten. Også helsevesenet bør stille mer opp for familier som vil bære fram barn med Downs. Det bør bli mye lettere å bære fram et barn med Downs. Jeg erkjenner at vi har mye å gå på når det gjelder hvordan disse kommende foreldrene blir møtt, sier Breen.

Har selv vært på tidlig ultralyd to ganger
Breen og samboeren venter også barn. De har allerede vært på to tidlige ultralydundersøkelser.

Gravid uke for uke

– Begge gangene har det vært for å få bekreftet at alt var bra med fosteret, at det var liv! Den andre gangen følte samboeren min seg dårlig, og vi ble bekymret for at noe var galt. Det var det ikke, og effekten av å vite var umiddelbar. Vi ble beroliget. Ja, vi så en liten arm som vinket!  Trygghet og ro er bra for helsen til den gravide – å vite er også god helse!

Kontrollene

– Jordmødre bedre på graviditet enn fastleger

Slik fortalte vi om graviditeten

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: