Øyeplager

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo og Karine Næss Frafjord 24119 Sist oppdatert 26.01.11
Øyeplager kan ha mange årsaker og enkelte plager, som øyekatarr, kan spre seg fort fra barn til barn. Vær nøye med hygienen når du skal rense eller fjerne rusk fra barnets øyne.

Hva kan øyeplager være symptom på?

Ett rødt øye uten puss kan tyde på at barnet reagerer på noe det har fått inn på øyet.

Begge øynene er røde – dette kan skyldes en allergisk reaksjon.

Røde øyne som klør kan tyde på øyekatarr (konjunktivitt).

Hoven iris eller uregelmessig form på pupillen kan skyldes en betennelse i regnbuehinnen og området rundt.

Rødt øye med puss kan være et kraftig tilfelle av øyekatarr.

Hovent øyelokk kan være sti på øyet. Du vil da se en gul prikk på øyelokket, og området rundt er rødt og ømt.

Øyelokk som er rødt og betent i kanten med svie og kløe, kan være blefaritt, en vanlig tilstand hos barn med seborréisk eksem.

Øyekatarr
De aller fleste foreldre vil flere ganger oppleve at barnet får øyekatarr. Det er svært smittsomt, og forekommer spesielt ofte hos småbarn. Ofte kan det være små epidemier i barnehager. Betennelsen kan skyldes enten bakterier og virus.

Hva kan jeg gjøre?
Puss kan fjernes fra øyeområdet med en bomullsdott fuktet med kokt, lunkent vann. Pass på å ikke bruke samme bomullsdott på begge øynene, og vær nøye med hygienen slik at en eventuell øyekatarr ikke smitter til andre i familien.

I de fleste tilfeller går øyekatarren over av seg selv. Forskning viser at man ved bakterieinfeksjon kan ha nytte av å bruke antibiotikadråper. Dette kan både forkorte varighet av plagene og gjøre at man blir raskere smittefri. Dersom årsaken er virus vil ikke antibiotikadråper ha noen virkning.

Rusk i øyet
Hvis barnet har fått noe på øyet, kan du prøve å skylle øyet rent. En mulighet er også å fjerne rusket med hjørnet på et rent tøystykke – ved forsiktig berøring. Dersom du ikke kan se rusket, kan du lette forsiktig på barnets øvre øyelokk. Ser du noe der, kan du eller barnet selv trekke øvre øyelokk nedover for å løsne fremmedlegemet slik at det kan tas ut.

Dersom det som sitter i øyet ikke løsner, trekk i øyelokket selv. Du kan også holde i øyevippene og brette øyelokket forsiktig over en bomullspinne eller lignende.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege hvis barnet har øyeplager som ikke går over i løpet av en dag.
Hvis det stadig renner tårer fra barnets øyne slik at det gir ubehag, eller hvis det fortsetter å renne etter at barnet har fylt ett år, kan du kontakte legen for å få kanalen åpnet.

Også hvis du ikke ser fremmedlegemet barnet kjenner i øyet, eller hvis du ser at det sitter fast, bør du kontakte lege. Ikke prøv å fjerne et fremmedlegeme som sitter fast i øyet.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: