Norske barn blir stadig eldre før de slutter med bleie. For 60 år siden var langt over 60% av halvannetåringer dagtørre. I dag er barna gjerne tre år før de slutter med bleie. Men noen foreldre er tidligere ute. Sunniva var bare to uker gammel da pottetreningen startet
Det kan være flere årsaker til at barns alder ved bleieslutt stadig øker. Bleier blir mer og mer komfortable, og barna merker ikke så godt at de er våte. I tillegg er ofte begge foreldrene i jobb, og har ikke muligheten til å følge opp pottetrening på dagtid.
 
Det høres kanskje helt vannvittig ut å starte pottetreningen allerede på spedbarnsstadiet, men flere foreldre velger nå dette. Metoden heter «Elimination Communication» (kommunikasjon rundt det å kvitte seg med noe), og jo tidligere man starter jo mer effektivt.
 
Tilhengere av EC (Elimination Communication) mener at selv om spedbarn og babyer ikke er i stand til å holde seg, så er de i stand til å «slippe» seg. De tar utgangspunkt i at spedbarn kjenner når de må på do, og at de kommuniserer dette ved ulike bevegelser og lyder. Hvis foreldrene ikke følger opp vil barnet lære seg at det er naturlig og riktig å gå på do i bleia.
 
Metoden går ut på å holde barnet under knærne eller lårene over en potte, i en stilling som er naturlig å gjøre fra seg i. Når barnet selv klarer å sitte blir det plassert på potta. Mange velger å kombinere EC med bleier, mens andre rett og slett ikke bruker bleie på babyen i det hele tatt, med mindre de er på steder hvor det er nødvendig.
 
Se barnets behov
Ellen Maria Tøndel (31) har god erfaring med EC. Før hun ble mor til Sunniva hadde hun allerede lest en del om temaet og  bestemt seg for å prøve det ut. For Ellen Maria handlet det om å se barnets behov.
– Vi ønsket å lære oss hennes signaler uansett hva hennes behov var, og ikke lære henne til å ignorere kroppens egne signaler ved å sette på henne bleie og la henne tisse og bæsje i den.
 
Da Sunniva var to uker gammel ble hun holdt på armen mens hun tisset i en liten balje i vasken. Spedbarn tisser veldig ofte når de ammes, så Ellen Maria lot Sunniva ligge naken på et håndkle på ammeputa og fanget opp det som eventuelt måtte komme i en liten bolle.
 
– Den første tiden var kroppskontakten tett og nær, så jeg kunne lære meg hennes kroppssignaler.
 
Ellen Maria visste at det mange steder i verden ikke brukes bleie i det hele tatt, men at  barnet heller blir holdt når det skal tisse eller bæsje. Hvis det er mulig andre steder så var det vel ikke noe i veien for at det skulle fungere også i Norge.
 
I starten ble Sunniva tatt med på do ca. en gang i timen. Ganske snart klarte Ellen Maria å se en rytme, og la merke til at Sunniva måtte oftest på do på morgenen og ettermiddagen. Om natten våknet hun hver tredje time. Da ble hun tatt med på do, for så å få pupp i sengen og sove videre.
– Da hun var rundt èn måned så vi at hun vred seg på en spesiell måte når hun måtte på do. Noen ganger hylskrek hun når hun måtte tisse, og da hadde hun nok veldig tissetrengt for de gangene kom det mye.
 
21 måneder og ferdig pottetrentSunniva
Ellen Maria kombinerte pottetreningen med bruk av brettebleier. Brettebleier er av gas og det er lett å se hvis de er våte.
 
– Jeg ønsket ikke at Sunniva skulle gå rundt med våt bleie og bli vant til den følelsen. Derfor skiftet vi med en gang hun ble våt. Brettebleiene brukte vi hjemme helt til hun sluttet med bleier.
 
Å pottetrene en baby hjemme er èn ting. Men det er jo ofte mange andre som også ønsker å være sammen med barnet. Løsningen for Ellen Maria var tøybleier hvis de skulle ut, eller hvis andre skulle passe Sunniva. Ellen Maria forventet ikke at besteforeldre skulle delta i pottetreningen og syntes det var helt greit at Sunniva brukte bleie innimellom.
 
Da Sunniva var ett år gammel begynte hun i barnehage. Hun var ikke tørr enda, og Ellen Maria hadde stor forståelse for at de ikke hadde kapasitet til å stadig ta med seg Sunniva på do. Hun brukte derfor tøybleier, og ble satt på potta hver gang det var bleieskift.
 
Den tidlige pottetreningen har gitt gode resultater. Bare 21 måneder gammel ble bleiene pakket bort. Bleiefritt barn innen to år kan jo være motivasjon nok for å prøve ut denne metoden. Men det er absolutt ikke en lettvint løsning, den krever tålmodighet og mye oppfølging.
–  Det er klart at det kanskje ville vært enklere å bruke kun bleier, og skifte bleiene hver 3.-4. time, som er det vanlige, men jeg følte at vi da ville oversett Sunnivas behov, og å lære henne å ignorere sine egne kroppsignaler.
 
Pottetrening kombinert med bleiebruk ga henne en veldig smertefri og enkel bleieslutt. Når det gjelder klær, vasket vi jo klær hver dag uansett, så et sett ekstra en dag eller to spilte ikke så stor rolle.
 
I slutten av april venter Ellen Maria og mannen sitt andre barn, og er spente på hvordan pottetreningen vil bli med babyen. Men de har god erfaring med Sunniva, og Ellen Maria poengterer at det skal ikke oppleves som press for barnet.
–  Vi stresset eller maste aldri for at Sunniva skulle tisse i potta til enhver tid. Vi hadde perioder hvor det var mer uhell enn andre, og ble vi litt frustrerte da lot vi det heller være et par dager, byttet bleie ofte og begynte så igjen.
 
Morsomt på potta!
Julie Kristensen (22) hadde ingen planer om å starte pottetrening tidlig. Det var mer en tilfeldighet som førte til at Anna Karoline (7 måneder) både tisser og bæsjer på potta.
– Vi var på besøk hjemme hos min mamma, og hun fant frem min gamle potte. Vi tok den med hjem og samme kveld satte jeg Anna Karoline på den. Hun ble først litt snurt, men etter jeg prata og tulla litt med henne syntes hun det var greit, og etter ganske kort tid tissa hun.
 
Da Anna Karoline begynte med fast føde oppdaget Julie at hun fikk litt problemer med å bæsje. Aldri noen voldsom forstoppelse, men det var tydelig at hun var plaget. Før potta kom frem pleide Julie å holde henne mellom sine egne bein slik at det ble lettere å bæsje. Men nå som potta har blitt fast inventar settes hun på den og gjør det hun skal. I tillegg settes hun på potta etter hver gang hun har spist fast føde.
 
For Julie var ikke potta et bevisst valg. Egentlig hadde hun tenkt til å ”la baby være baby” men ettersom Anna Karoline ser ut til å like potta har hun bestemt seg for å fortsette pottetreningen.
– Jeg har egentlig tenkt at potte er mer arbeid for oss, men når det fungerer så flott for henne er det jo bare å fortsette. Hun slipper å plages så mye, og slipper å ha bæsjen klint rundt i bleia. Men vi har ingen konkrete planer om når vi ønsker at hun er bleiefri. Vi tar det som det kommer, og i hennes tempo!
 
Linus leser bøker på pottaLinus
Thea Skotnes Kaarstad (23) hadde planer om å starte pottetreningen da Linus (13 måneder) var fem måneder gammel. Men ettersom  han ikke klarte å sitte stødig ventet hun til han var 7 måneder gammel.
– Jeg ønsket å starte så tidlig fordi han alltid har foretrukket å bæsje sittende, så tenkte at det ville være bedre for ham å  bæsje på potte uten at bleia «tetter» igjen.
 
Thea har lest mye om Elimination Communication og er opptatt av å tolke signalene til Linus. Hun mener at hvis man er oppmerksom og følger med, kan man se når barnet skal tisse eller bæsje.
– Da vi startet satte vi han på potta etter hvert måltid ettersom han som regel bæsja da. Da han begynte å bæsje mer på en gang innførte vi bæsjetid på morgenen og på kvelden for han bæsjet som regel ikke de andre gangene etter hvert. Nå hører jeg ofte at han begynner å trykke litt dersom jeg har glemt potta eller han må gå til andre tidspunkt, og da henter jeg potta med en gang. Det er mye mer behagelig både for ham og oss.
 
Etter Linus begynte i barnehage er det blitt litt vanskeligere å fokusere på pottetreninga, men Thea forsøker å tilby potta oftere i helgene slik at han også kan tisse i den. Thea håper Linus er bleiefri innen han er to år, men det avhenger litt av fleksibilitet fra barnehagen. At Linus selv liker potta er det ingen tvil om.
– Ofte sitter han der lenge uten underholdning, men han liker ekstra godt å lese i bøker eller synge litt mens han sitter der. Det er ikke så ofte han prøver å reise seg fra potta før han er ferdig. Jeg tror han liker å få det unnagjort der fremfor i bleien.
 
Thea synes det er utrolig å se hvor mye Linus allerede forstår. Linus holder ofte på tisset helt til han kommer på potta, og bæsjing har foregått utelukkende på potta i flere måneder allerede.
– Da vi var på ferie på Island måtte vi gå til innkjøp av potte der fordi han fikk ikke til å bæsje i bleien der. Jeg tror han syns det er ekkelt, og når jeg tenker på det, ville nok jeg mislikt å ha bæsj i trusa jeg også. Barn er mer renslige enn vi tror.
 
Kilder:
Diaperfreebaby.com
Aftenposten.no
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?