Sist oppdatert: 22. mars 2005

Spørsmål:

Har vært på 9-mnd. kontroll med dattera mi i dag, og fikk beskjed om at hodet hennes vokser for fort. Hun har alltid hatt stort hode og ligget på øverste kurven, men da har de sagt at så lenge hun følger kurven sin så er det ikke noe galt. Men nå er hun plutselig en del over kurven, så jeg ble ganske bekymret. Helsesøster sa bare at sånn skal det ikke være, men hun sa ikke hva som kan være galt. Hva er det som kan være galt når hode plutselig vokser fort? Hodeomkretsen ved fødsel (21/9) var 37 cm, 3/11: 41cm, 8/12: 42,5cm, 5/1: 44cm, 9/2: 44,8cm, 16/3: 45,2cm, 20/4: 46,4cm, 18/5: 47,4cm og 22/6: 48,3cm. Er det noe alvorlig?

 

Svar:

Helsesøster i samarbeid med helsestasjonslegen, har noen retningslinjer som skal følges i forhold til at vi skal gjøre jobben vår. Det er derfor slik at dersom hodeomkrets, høyde eller vekt går utover det som er den normale utviklingen i forhold til percentilskjemaet, skal vi reagere.
Det vanlige er at barnet blir fulgt tettere opp med flere målinger dersom det er avvik fra det normale, slik som hos datteren din. Det neste er å henvise til sykehuset for å kontrollere at alt er normalt.
Det er ganske mange barn jeg har fulgt opp på helsestasjonen i årenes løp som har vært utenfor normalen og er blitt henvist til sykehuset, uten at noe galt er funnet. Det er faktisk en del familier som har store hoder, og når det blir flere barn i famileien, er foreldrene ganske avslappet til målingene.
Datteren din er bare så vidt utenfor normalen, så jeg vil anbefale deg å ta det hele med ro og være glad for at hun blir fulgt opp litt ekstra. Helsesøster gjør bare det hun har plikt til å gjøre utfra de grenseverdiene som er satt.
Hilsen Ebba

Spørsmål:

Hei, var på helsestasjon i dag med min lille gutt på 7 mnd, målte hode hans som var 46,4 da mente helsesøster at det hadde vokst litt fort å at vi skulle følge med dette framover. Herregud jeg ble jo så redd å kom til å tenke på at det kan jo være tegn på vannhode. Er det mulig at han har dette? Er det farlig? På forhånd takk

 

 

Svar:

Nei, det er ingen grunn til å tro at noe er unormalt, da hans hodemål er innenfor det normale. Men det er helsesøsters plikt å gjøre dette, og evt. sette opp til en ekstra legekontroll.
Det er ofte at en ser at hodeomkretsen plutselig vokser litt fortere og krysser en linje. Det er da viktig å måle litt hyppigere for å følge med. Det er for å utelukke at noe ikke blir henvist , dersom noe virkelig skulle være bekymringsverdig. Jeg tenker da på bevisttheten til barnet mm. noe som er veldig sjelden.
Det er som regel arvelige faktorer med store hoder i familien, som går igjen. Det vil også vise seg i forhold til andre søsken senere.
Hilsen Ebba
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?