Sist oppdatert: 23. mars 2009

Spørsmål:

Hei Monica, Nå har jeg nettopp kommet hjem fra en vanlig legekontroll og føler ikke jeg får svar på det jeg ønsker. Har de siste ukene følt meg mye uvel. Sliter med mageknip, kolikk, løs mage, hard mage, dårlig appetitt, halsbrann, sure oppstøt og lite energi. Sover elendig på nettene og må ofte gå rundt i huset nattestid pga magevondt. Opp å spise, drikke melk og gå på do. Blir så sliten av dette ! Men så føler jeg verken lege eller jordmor kommer med svar, event løsning – om det er vanlig/ uvanlig og klarer å berolige meg. Jeg blir jo naturligvis urolig også.
Er det unormalt å føle seg i dårlig form på slutten ? Har heldigvis gode dager innimellom, avhenger veldig av søvn. Men er stort sett trøtt, sliten og redusert. Kan dårlig mage ha noe å si om fødselen nærmer seg ? Og hvorfor blir vi gravide aldri undersøkt innvendig ? Synes det er rart når det kun er uker frem til termin.

Svar:

Forstår din frustrasjon.
Jeg pleier å si til gravide; » Å være  høy gravid er en jobb i seg selv
Ikke underlig at du føler deg sliten. Når du i tillegg ikke sover og er bekymret kan det meste av energi forsvinne.
Jeg bruker også gode plansjer for å vise hvordan  kvinnekroppen ser ut inni før svangerskapet som kontrast til hvordan den ser ut  mot slutten av når barnet tar nesten alle plass.
Ikke underlig at det medfører plager og påvirker fordøyelseorganene.
Ja, – det er helt naturlig at formen er variabel. Å føle seg sliten og i dårlig form den ene dagen mens andre dager er gode vil de fleste kjenne seg igjen i. Nyt de gode dagene og hvil deg/sov på dagtid når natten har vært dårlig.
Mot slutten av svangerskapet øker søvnbehovet.
Det bør være en indikasjon for å  gjøre en vaginal us av gravide før fødsel. Det kan være en infeksjonsfare knyttet til us. og det er lite å hente i forhold til når fødsel starter osv.
Dårlig mage indikerer heller ikke om fødsel nærmer seg, men kvinner kan ofte få løs mage i tilknytning til rier.
Lykke til med innspurten.Unn deg gode dager, og ta godt vare på deg selv.
Hilsen Monica.

 

Hva synes du om artikkelen?