BabySikre leker

Sikre leker

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 1435 Sist oppdatert 28.01.05

Sikkerhet er det viktigste du bør tenke på når du handler leker til barnet ditt. I tillegg bør du kjøpe leker som er tilpasset barnets interesser, alder og ferdighetsnivå. Og kjøp kvalitet – det lønner seg i det lange løp!

Så fort nytt leketøy er i hus, bør du fjerne innpakninger av plast, slik at barnet ikke skader seg.

Les etikettene
Se etter og respekter aldersforslag på innpakningen. Hvis det står at leketøyet er ”uegnet for barn under tre år”, så respekter dette! Vær også nøye og se etter om det er andre sikkerhetsetiketter du bør vite om. ”Brannhemmende stoff”, ”vaskbart/hygienisk materiale” osv.

Sjekk alt leketøy med jevne mellomrom for å se om det har oppstått revner, løse deler eller andre potensielle farer. En ødelagt eller farlig leke bør reparereres eller kastes umiddelbart.

Kanter på leketøy av tre som har blitt skarpe eller overflater med flis bør slipes med sandpapir.

Hvis du maler leker eller oppbevaringskasser, så kjøp ny maling. Gammel restemaling inneholder mer bly enn ny maling.

Oppbevaring.
Lær barna å sette lekene på plass etter bruk. Da unngår de å falle eller snuble i det. Vær også oppmerksom på lekekasser eller benker som brukes til oppbevaring. Lokket bør være av typen som blir stående oppe uansett stilling, og ikke plutselig kan falle over barnet.


Skarpe kanter.
Nytt leketøy til barn under åtte år bør være fri for skarpe glass- og metallkanter. Men med tiden kan eldre leker gå i stykker og etterlate skarpe skjærende kanter.


Små deler. Eldre leker kan gå i stykker og inneholde deler som små nok til at de kan puttes inn i et barns pusteorganer, ørere eller nese. Nyere leketøy skal være sikret mot små, farlige deler. Vær likevel oppmerksom på små øyne og neser som er montert på dukker og bamser. Sitter de godt nok fast?


Ledninger og snorer.
Leker med lange snorer eller ledninger kan være farlige for spebarn og små børn. Ledningene kan bli viklet rundt spebarnets hals og forårsake kvelning.


Heng aldri leker med lange snorer, løkker eller bånd i sengen eller lekegrinden hvor barnet kan bli viklet inn i det.


Skarpe spisser Leker som har gått i stykker kan ha fått farlige spisser. Tøydyr kan ha stålbøyler inni som barn kan skjære eller stikke seg på dersom de kommer frem.


Leker til spebarnRangler, kosedyr og biteringer skal være så store at de ikke kan komme ned i eller settes seg fast i spebarnets hals. Det finnes spesielle målebeger som er laget for at du skal teste om leketøyet er stort nok.


Plastikkposer. Barn har blitt kvalt etter å ha trukket plastikkposer over hodet. Det gjelder alt fra vanlige innkjøpsposer til renseriposer og anndre poser. Hold derfor alle plastposer vekk fra barnet. Ha heller ikke løs plast på madrassen for å beskytte den mot væte.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: