Sommeren står for dør, og barna er på oppdagelsesferd rundt huset. Hvordan står det til med sikkerheten i hagen?

Sist oppdatert: 30. april 2009

Sjekkliste:

Veranda/terrasse – bør golvet slipes?

Rekkverk – er det riktig avstand mellom stolpene?

Grill – er den plassert på et sikkert sted?

Giftige planter og sopp – vet du hva som gror i hagen?

Hageutstyr – står verktøy, maskiner og gjødsel utenfor barnas rekkevisse?

Lekeutstyr – sjekk regelmessig

Sandkasse – trengs det lokk for å holde katter og andre dyr unna?

Vann – dekk tønner, brønner og dammer med gitter eller lokk

Sykkelhjelm – sjekk at hjelmen fortsatt passer.

Redningsvest – skal være godkjent og passe til barnets vekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvert år blir 125.000 barn så skadet i ulykker at de trenger medisinsk behandling. Hjemmeulykker er gjengangeren i statistikken. Barn opp til fire år er oftest utsatt for fall fra høyde, støt og fall på samme nivå, brannskader, forgiftninger/etseskader, kutt og skrubbsår. Denne aldersgruppen utgjør 6% av befolkningen, men står for 15% av hjemmeulykkene, ifølge tall fra helsetilsynet.
 
Sikkerhetssjekk av sommerhagen:
 
Veranda/terrasse
Terrassebordene bør være behagelige å gå på for små føtter. Er det mye fliser, kan du kanskje slipe det eller passe på at det ligger et teppe eller annen beskyttelse der minstingen skal være.
Rekkverket på verandaen må ikke ha så stor avstand mellom stolpene at barna kan sette fast hodet. Tenk også på at barna kan klatre opp på rekkverket, spesielt om kledningen er vannrett.
 
Grill
Tenk på hvor du plasserer grillen. La barna få kjenne hvor varmt det blir ved grillen, og pass på at de ikke springer eller leker i nærheten mens den er i gang. Ha alltid en bøtte med vann stående ved grillen mens den er i bruk.
 
Hageutstyr
Hageverktøy, maskiner og kjemikalier (f.eks kunstgjødsel) må oppbevares så ikke barn får tak i det. Klatrestativ og andre lekeapparater bør ha mykt underlag så ikke ungene slår seg om de faller ned.
 
Lekeapparater
Hold lekeapparatene i god stand, så ikke barna skraper seg opp, klemmer seg eller henger seg fast i løse skruer. Se over tauverk, og forsikre deg om at det er sterkt nok til å tåle belastningen. Sandkassen kan gjerne dekkes med lokk eller presenning så ikke kattene i nabolaget gjør fra seg i den.
 
Lekeplassen
Det kan også være lurt å ta en titt på lekeplassene barna bruker, i nabolaget, hos dagmamma eller i barnehagen. Lekeplassutstyr skal oppfylle visse sikkerhetskrav. Den som eier utstyret har også ansvar for å vedlikeholde det. Husk at det samme prinsippet også gjelder lekeapparatene i din egen hage.
 
Vann
Har du et plaskebasseng, må du alltid holde øye med barna mens det er i bruk. Tøm ut vannet når det ikke brukes. Har du en vanntønne el. bør du ha et tungt lokk over den. Brønner og hagedammer må også dekkes over, med lokk eller rist.
 
Planter
Gå gjennom hagen, og sjekk hvilke planter som er giftige. Ta vekk sopp med det samme den kommer opp. Ikke la barna leke der du nettopp har brukt kunstgjødsel, ugressmiddel eller insektmiddel.
 
Eksempel på giftige planter:
Ballblom, barlind, bekkeblom, benved, belladonnaurt, buksbom, eføy, fargeginst, geitrams, gullregn, hortensia, hyasint, iris, julerose, kalmia og sauekalmia, kaprifol, kristtorn, kubjelle, liguster, liljekonvall, lobelia, lupin, løytnantshjerte, peon, pyramidelyng, revebjelle, rhododendron, ridderspore, rødhyll, stormhatt, sverdlilje, tagetes, tysbast.
Hva synes du om artikkelen?