Desember er årets verste brannmåned, og i jule- og nyttårsuka brenner 50 prosent flere boliger enn resten av året. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten.

Røykvarslerens dag var 1.desember – har du husket å skifte batteri?

Sist oppdatert: 30. november 2010

– Batteriet i røykvarsleren bør sjekkes hver måned. Trykker du på knappen, tester du kun batteriet. Blåser du ut et stearinlys eller en fyrstikk rett under varsleren, får du også testet røyksensoren i den. Det går også an å kjøpe røyk på boks som er ypperlig for slik testing, sier informasjonskonsulent Gry Elisabeth Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Inkluder barna, men vær bevisst hvordan
Hun anbefaler at barna inkluderes i brannsikkerhetstiltakene hjemme:

– Det er viktig at de får inn gode rutiner på brannsikkerhet – det er noe de vil ta med seg videre. Det er viktig at de vet hva de skal gjøre om det begynner å brenne, sier Solem.

– Men det kan være greit at en er forsiktig med å sjekke røykvarsleren ved bruk av røyk/ ild med små barn tilstede. Små barn har ofte et stort behov for å ville hjelpe til – selv når de voksne ikke er der. Vi hadde en hendelse for noen år siden hvor en far hadde testet røykvarslerne i huset, sammen med den yngste sønnen i huset. Her hadde faren brukt fyrstikktrikset mens gutten stod og så på. Dessverre fikk de ikke sjekket alle røykvarslerne den dagen, så dagen etterpå fant sønnen ut at han ville hjelpe pappa. Utstyrt med en sammenrullet avis tente den lille gutten på avisen og gikk fra røykvarsler til røykvarsler i huset for å sjekke at de fungerte. Denne gangen gikk det heldigvis bra, og gutten fikk tross alt testet at alle røykvarslerne i huset fungerte, men han trengte litt hjelp av brannvesenet underveis. Tanken til den lille gutten er god, men dette viser at en må være forsiktige med barn og ild. De lærer fort, og da helst det de ikke burde lære så fort, sier Solem.

Røykvarsleren skal høres i alle rom
Røykvarsleren skal kunne høres i alle rom. Dette kan ungene være med å sjekke når varsleren testes. Hører de alarmen på sitt eget rom, også når døren er lukket? Det beste er at røykvarslerne er seriekoblet – da går alarmen i hele huset samtidig. Det bør også være røykvarslere på hvert av barnerommene.

– Det finnes eksempler på branner som har startet i lekebiler og andre tekniske duppedingser som ofte finnes på barnerom. En røykvarsler er en billig og viktig forsikring, sier Solem.

Les mer om brannsikkerhet på barnerommet

Ved en brann skal barna først varsle de voksne eller andre personer som er i huset, og så gå rolig ut. Ta på sko, og stå på avtalt møtested, helst i tilknytning til husets inngangsdør.

Øvelse skaper trygghet

– At barna er kjent med lyden av brannvarsleren, og vet hvordan de skal reagere når den utløses, er med på å skape trygghet. Det er viktig at de skjønner alvoret når alarmen utløses, og at de skjønner at de må gå ut – ikke gjemme seg, sier Solem.

– Brannøvelser hjemme er viktig, og kan være en hyggelig ting å gjøre sammen i familien. Dere kan lage et scenario over middagsbordet – hva gjør dere for eksempel hvis det begynner å brenne på kjøkkenet mens vi lager mat? Eller hvis det begynner å brenne om natten? Hvilke rømningsveier har dere? Hvordan kommer vi oss ut av vinduet? Trenger vi brannstige? Øvelse gjør mester, og kan bidra til et par aha-opplevelser underveis.

De fleste barn er redd for brann, og foreldre må være var balansegangen mellom å informere dem nok, og å informere dem så mye at de blir skremt. Det er viktig at det ikke blir lagt for mye ansvar på barn i forbindelse med brann. Deres viktigste jobb er å varsle en voksen for så å komme seg ut av huset.

Barn:
– Varsle
– Gå ut

Voksne:
– Varsle
– Slukke
– Redde
– Møt og informer brannvesenet

Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113

Spesielt oppmerksom i desember
Nå som julen nærmer seg, er det ekstra mye å være oppmerksom på. Levende lys og glemte gryter på komfyren forårsaker mange branner.

– Pass også på at ikke stikkontaktene blir overbelastet, og ikke bruk flere skjøteledninger etter hverandre. Ta gjerne en runde med støvsugeren bak tv-en og andre apparater hvor støvet samler seg. Å ha det ryddig og rent er også brannforebyggende, sier Gry Elisabeth Solem.

Levende lys skal bare brukes om voksne er tilstede. Barn vil gjerne “hjelpe til” med å tenne dem. Sett en klar grense for hva barna har lov til, og venn dem til at dere alltid sjekke at alle lysene er blåst ut før dere forlater et rom. Pass på at fyrstikker og lightere oppbevares et sted hvor barn ikke får tak i det, og lær barna at om de finner fyrstikker eller lightere, skal de gi det til en voksen.

Alle boliger og fritidsboliger i Norge skal ha røykvarsler og manuelt slukkeutstyr.

De fleste som omkommer i brann, dør som følge av røykforgiftning i egen bolig.

Under halvparten av boliger utsatt for dødsbrann har hatt fungerende røykvarsler.

Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

I boliger med flere etasjer anbefales flere røykvarslere. De bør plasseres i nærheten av trappene, slik at alarmen høres fra alle rom selv når dørene er lukket.

Ved branntilløp i et lukket rom, vil en røykvarsler utenfor rommet ikke reagere. Det bør derfor vurderes om man skal ha røykvarslere i alle lukkete rom, for eksempel på barnerommet.

I boliger med mange rom og/eller flere etasjer, bør røykvarslere seriekobles. Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne.

Alle røykvarslere bør testes med jevne mellomrom, helst en gang pr. måned.

Det er to typer røykvarslere – optiske og ioniske. Optiske røykvarslere reagerer raskest ved ulmebrann, mens ioniske røykvarslere reagerer raskest på åpen ild. Det finnes røykvarslere som er både optiske og ioniske.

Kilde: DSB (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap)

Sjekkliste i desember:

Levende lys

– Hold alltid levende lys under oppsikt.
– Plasser aldri levende lys for nært brennbart materiale.
– Vær spesielt oppmerksom på gardiner, som kan blafre mot lyset om det trekker fra vinduet.
– Pass på at lysene står stødig.
– Aldri bruk brennbare lysestaker eller lysmansjetter.
– Telys må plasseres på noe som tåler høy temperatur. – Tette telysholdere kan gi overoppheting og farlig oppflamming.
– Flammer det opp må flammen kveles – forsøker du å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming.
– Juletreet blir raskt tørt og meget lettantennelig. Bruk av levende lys i juletreet er ekstremt brannfarlig, og bør ikke forekomme. (Se film som viser hvor raskt et juletre kan ta fyr)

Komfyren
– Uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging på komfyr er den vanligste årsaken til brann. Hold derfor alltid oppsikt med en komfyr som står på.

– Vær i kjøkkenet til maten koker opp, og skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet.

– Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker, og la aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.

– Temperaturen kan bli høyere ved steking enn ved koking, og fett og olje kan lett ta fyr om det blir for varmt. Ha et lokk tilgjengelig mens du steker, så du kan kvele eventuelle flammer. Vær spesielt oppmerksom med smultkoking og frityrsteking. En slik brann må kveles – forsøker du å slukke med vann, vil det gi en eksplosjonsartet brann.

– Ventilatoren over komfyren må rengjøres for fett jevnlig, så ikke strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet.

– I beruset tilstand er man mindre oppmerksom, og har lettere for å glemme at komfyren står på, eller sovner fra hele matlagingen.

Elektrisk julebelysning
– Slå alltid av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme.

– Vær obs på lyspærer som ryker i seriekoblet juletrebelysning og andre lyslenker. Hvis mange pærer ryker, får de gjenværende pærende økt spenning, og dermed høyere effekt. Pærene kan bli så varme at de kan antenne et tørt juletre, julepynt, gardiner eller annet brennbart i nærheten.

– I flerarmede lysestaker kan lyspærene være ustabile. Dersom lysstyrken er ujevn, må pærene skiftes ut for å unngå overoppheting.

– Ikke bruk sterkere lyspærer enn lampen er beregnet for. Svimerker på eller rundt lampen er et stort faresignal.

– Ikke dekk til julebelysningen – heller ikke juletrebelysningen. Den skal plasseres i trygg avstand fra brennbare materialer.

– Bruk belysningen til det den er beregnet for. Skal lysene brukes utendørs, må de være spesielt egnet til dette. Bruk i så fall utendørs stikkontakt – ledningen skal aldri gå over dørterskler eller gjennom vinduer. Da kommer den under press og kan få bruddskader.

– Unngå bruk av skjøteledninger.

– Tørre juletrær tar fort fyr. Derfor skal du aldri bruke levende lys på juletreet.

Fyrverkeri

– Sett dere godt inn i sikkerhetsreglene for bruk av fyrverkeri, dersom dere skal sende opp raketter på nyttårsaften.

Kilde: Brannvernforeningen (følg linken for mer utførlige sjekklister og sikkerhetsregler) 

Brannvernforeningens generelle sjekkliste:

Du er ansvarlig for brannsikkerheten i din egen bolig. Her er en sjekkliste for egenkontroll, som du bør gå gjennom jevnlig:

Hver dag før du legger deg:

 • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av
 • Slå av TV-en med av-knappen der slik finnes, ikke bare med fjernkontrollen
 • Sjekk at levende lys er slokket
 • Sjekk at ingen ovner er tildekket

Hver måned:

 • Test røykvarsleren med røyk eller ved å bruke testknappen
 • Test jordfeilbryter i sikringsskapet

Hvert kvartal:

 • Sjekk at nåla i trykkmåleren på brannslokkeapparatet peker på det grønne feltet
 • Vend pulverapparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper segSjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungerer
 • Rengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett

Hvert halvår:

 • Gjennomfør brannøvelse for hele familien
 • Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet
 • Stram til skrusikringene i sikringsskapet

Hvert år:

 • Bytt batteri i røykvarsleren
 • Se etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper og lignende
Hva synes du om artikkelen?