AnnonsørinnholdBarnas HusTrygg soveplass for babyen - dette må du vite

Trygg soveplass for babyen – dette må du vite

Annonsørinnhold: Barnas Hus 69012

Ha fokus på sikkerhet når dere forbereder soveplassen til den nyfødte. Det er rådet fra Barnas Hus og Landsforeningen Uventet Barnedød. Hold sengen fri for kosedyr og dropp puten. Fokuser på en fast og ren madrass og et godt inneklima.

God søvn er viktig for alle i familien. Sover babyen godt, sover også mor og far godt. Mange bruker mye tid på å innrede et koselig rom til babyen, men kanskje viktigst er det at man legger ekstra energi i å skape en trygg soveplass for babyen. Med dette mener vi at babyens sikkerhet er den viktigste prioriteringen man gjør i et barnerom.

Krybbedød er alle foreldres verste mareritt. Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) har laget denne huskelisten når du skal skape en trygg soveplass:

 • Sørg for gode pusteforhold i senga. Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet eller at ansiktet blir tildekket av kosedyr eller kosekluter. Unngå mange kosedyr i sengen.
 • Dropp pute. Flere studier har vist en sammenheng mellom bruk av pute og uventet spedbarnsdød. Får babyen puten over hodet kan det føre til at barnet puster inn utåndet luft eller at den ikke får puste i det hele tatt.
 • Unngå tisselaken med plast. Dersom babyen ruller over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstige pusteforhold for babyen.
 • Vær varsom med bruk av sengekanter og såkalte babynest.
 • Unngå for varmt sovemiljø for babyen. Rundt 18 grader er en behagelig temperatur.
 • Sett babyens seng på foreldrenes soverom de første månedene eller sørg for forsvarlig samsoving i foreldrenes seng.
 • Bruk av smokk kan bidra til å redusere risikoen for uventet barnedød.
 • La barnet sove på en fast og ren madrass.
 • Sist, og kanskje det viktigste; la barnet sove på ryggen.

Landsforeningen Uventet Barnedød skriver mer utfyllende om dette på sin hjemmeside.

5 gode råd om søvn:

 • Rolig og stabil søvn gir glade barn.
 • En god madrass fremmer kroppsbevisstheten hos barnet
 • God madrass utnytter barnets egne bevegelser om natten
 • Korrekt trykkavlastning på hode, skulder og hofte er viktig og gir barnet en god støtte
 • En varmeregulerende madrassoverflate gir en rolig og stabil søvn

Senger til baby

7 viktig punkter å tenke på når dere skal kjøpe seng:

 • Pass på at sengen er stabil og stødig.
 • Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste.
 • Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam.
 • Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen.
 • Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm.
 • Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten. Hvis stoplene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.
 • Eventuelle hjul må være låsbare.

Det finns flere alternative sengeløsninger for de minste. Her kan du lese kort om dem.

Kurv og vugge
Fra barnet er nyfødt, så kan en kurv eller vugge være en god soveplass. I mange familier går kurver og vugger i arv og det kan være koselig å holde slike tradisjoner ved hevd. Dog kan det være viktig å ta noen forhåndsregler. Er madrassen fra mor eller fars barndom, bør den definitivt byttes. For barnets helse er det viktig at madrassen er helt ren. Brukte madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre, og det kan påvirke babyen sovemiljø. Dette gjelder også madrasser som er brukt av eldre søsken.

Det finns kurver/vugger som kan vugges, trilles eller henges i tak/på stativ. Noen syns det er koselig å bruke vuggen som en dagseng i stuen de første månedene, mens andre syns det er fint å bruke den på foreldresoverommet. Der er det fint at den ikke tar for stor plass. En kurv/vugge er mindre enn en vanlig sprinkelseng og gir barnet en god trygghetsfølelse de første månedene etter å ha hatt begrenset med plass i mors mage. Normalt kan man bruke en kurv/vugge fra nyfødt til 4-6 måneder, eller til barnet begynner å snu seg selv.

Se utvalget av kurver og vugger hos Barnas Hus her

Bedside crib
Et alternativ som er populært, er såkalte bedside cribs. Dette er små senger som settes helt inntil foreldrenes seng og som kan være åpne mot foreldresengen. Det gjør det enkelt å amme på natten, og gir en nærhet tilnærmet samsoving.

Babynest
Såkalte babynest eller reder har blitt populært de siste årene. Mange syr selv og utvalget som selges i butikker har blitt stort. Et babynest er et supert produkt for de små for eksempel dersom de sover ved siden av foreldrene i sofaen eller når man trenger å legge fra seg babyen litt. Barnas Hus anbefaler at babynests brukes som en sove-/avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre, men helst ikke som soveplass på natten.

Sprinkelsenger
Sprinkelseng er den vanligste barnesengen. Den har høye sider og kan ha regulerbar bunn eller sengegjerde. En sprinkelseng kan brukes fra barnet er nyfødt og til det er ca 3 år. Dersom barnet ligger i sengen fra det er nyfødt, kan sengebunnen står i øverste posisjon, og så reguleres ned etter ca 3-4 måneder. Dersom barnet har ligget i kurv eller vugge de første månedene, er det ikke så viktig at bunnen er regulerbar. Da skal den være nede fra barnet begynner å bruke sengen.

Det kan også være kjekt med regulerbar side for enkelt å kunne løfte barnet over i sin egen seng, hvis man for eksempel ammer barnet der om natten. Det kan også være en fordel å kunne senke siden når barnet har blitt så stort at det uansett kan ut av sengen selv. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet skulle være ute.

Se utvalget av sprinkelsenger hos Barnas Hus her

Valg av madrass

Når dere skal velge madrass bør dere tenke på hvordan madrassen hjelper barnet med varmeregulering og fuktregulering, og at den er laget i helse- og allergivennlige materialer.

Små barn tilbringer mange timer i sengen, faktisk hele 50-70% av tiden de første 6-7 årene. En god madrass gir god støtte til en kropp i kraftig vekst.

Barnas Hus anbefaler at barnet får ny madrass. En brukt madrass kan ha groper eller være nedtrykt etter forrige eier. Det påvirker komforten og søvnen til barnet. Brukte madrasser kan også inneholde bakterier og sopp, og rester etter urin og gulp. Dette er det lite hensiktsmessig at barnet puster inn, og det påvirker risikoen for krybbedød.

5 kjennetegn på en god madrass:

 • Kjernen i madrassen bør være fast med en myk overflate
 • Trekket bør være relativt tykt, og ha temperatur- og fuktregulerende egenskaper
 • Den skal være helse- og allergivennlig
 • Trekket skal være avtakbart og kunne vaskes ved minst 40 grader
 • Miljøvennlig og sertifisert

Helsemadrasser
Barnas Hus selger helsemadrasser med kjerne sammensatt av to ulike kjerner. Den nederste kjernen har som funksjon å gi fasthet og elastisitet. Den øvre kjernen, som er et skullag, gir mykhet og har samtidig trykkavlastende egenskaper som fordeler trykekt på hode, skuldre og seteparti. Trykkavlastning bety at kroppens behov for å snu og vende på seg minskes, og dermed fremmer avslapning og god søvn. Skummet er skåret med «eggekartong-struktur» som virker lett masserende og medvirker til en bedre gjennomstrømning av luft i madrassen. Trekket til madrassene hos Barnas Hus er laget i 100% bomull og har et innerlag med spesialvatt med isolerende ull, og de kan vaskes på 60 grader.

Madrasser og allergi
Allergi i sovemiljøer stammer oftest fra husstøvmidd. Husstøvmidd finnes i alle hjem og trives best i varme og fuktige omgivelser, typisk i senge- og gulvtepper. Sørg for god ventilasjon av soverom og madrass. Husstøvmidd reduseres bl.a. ved jevnlig utluftning og kjølig soverom. Husstøvmidden dør hvis trekket vaskes ved 60 grader eller oppbevares i fryseren i ca. 1 døgn. Heretter vaskes trekket som normalt på 40 grader, noe som er mer skånsomt overfor ull-laget.

Holdbarhet
Våre helsemadrasser kan anvendes i mange år og kan gå i arv til yngre søsken, men av hygieniske årsaker anbefales dette ikke. Barn er mer følsomme enn voksne, dvs. at de påvirkes lettere av feil trykk o.l. Derfor bør hvert nye lille familiemedlem få sin egen madrass.

5 gode råd om søvn:

 • Rolig og stabil søvn gir glade barn.
 • En god madrass fremmer kroppsbevisstheten hos barnet
 • God madrass utnytter barnets egne bevegelser om natten
 • Korrekt trykkavlastning på hode, skulder og hofte er viktig og gir barnet en god støtte
 • En varmeregulerende madrassoverflate gir en rolig og stabil søvn

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: