- Jeg husker jeg tenkte når jeg leste om barn som hadde blitt skåldet: At det var mulig ikke å passe bedre på.  Men plutselig sto vi midt oppe i en slik ulykke selv.

Sist oppdatert: 13. juli 2011

Det sier Lene Roås Solem, mor til Kristoffer som var 10 ½ måneder gammel da han ble skåldet.

– Det er i gjennomsnitt 50 barn per år som blir lagt inn på barnekirurgisk avdeling på Ullevål. I fjor 2010 ble det lagt inn 66. Da er det en mer alvorlig brannskade.  80 % av brannskadene som kommer inn er skåldingsskader. Det er selvsagt mange flere barn som kommer inn på legevakten med brannskader og som ikke kommer videre til oss, forteller Inger-Lise Bråtelund, som er ledende spesialsykepleier og prosjektleder for forebygging av brannskader hos barn på barnekirurgisk avdeling på Ullevål sykehus. Les mer om skålding og hva man skal gjøre om uhellet er et faktum. 

 

Så skjedde det…

Lene trodde aldri de skulle oppleve noe sånt selv, men en sommerdag for snart

Kristoffer ble bandasjert på store deler av kroppen. Og jevnt tilsig av smertestillende måtte til.

fire år siden skjedde det. Over natten hadde den vesle babyen utvidet radiusen sin, viste det seg.

– Vi hadde gjester og holdt på å stelle i stand en skikkelig søndagsfrokost. Kristoffer satt i stolen, med bøylen på. Jeg satte fra meg en presskanne på bordet.

Jeg skulle akkurat til å plassere den lengre inn på bordet, men for sent. Kristoffer rekte lenger enn enn vi trodde, reiste seg opp i stolen og heiv seg etter kannen. Han fikk den liksom med seg tilbake og hele literen med kokt vann ble tømt over ham.

Pappa styrter til dusjen

Vannet treffer Kristoffers venstreside og særlig låret, hånda og brystet. Heldigvis har han bleie på. I skrittet er huden ekstra tynn og skadene kan bli store her. Før Lene får snudd seg, har mannen Børge løftet sønnen ut av stolen og legger på sprang til dusjen. De ringer 113 og ambulansen er på plass ca 10 minutter senere. Men først når Kristoffer har vært i dusjen i 20 minutter, tar de ham med på sykehuset.

– Han skreik så fælt. Det var helt grusomt. Noen fryktelige hyl.

På sykehuset får Kristoffer morfin, blir operert og bandasjert. Det blir utfordrende dager for både Kristoffer og foreldrene. En gutt på 10 ½ måned vil ikke ligge i ro, bandasjene faller av, smertefulle sårskift, «masing» på personalet.

Godt å ha mormor (Greta Roås) på besøk. Dagene ble lange.

– Det var vanskelig. Bare det å måtte vente på hjelp, er vanskelig å akseptere som mor, når du ser at barnet ditt har det veldig vondt.

 

 
 

– Vi er blitt ekstremt påpasselige

Lene hadde akkurat startet på sykepleieutdannelsen da ulykken inntraff. Hun fikk erfaringer som hun kommer til å ta med seg i yrket når hun er ferdig om ikke lenge.

– Det var mye jeg kunne ta med meg, ikke minst oppfølgingen av de pårørende. Det var beintøffe dager på sykehuset. Samtidig sleit jeg jo med konstant vond samvittighet. Dette var jo vår feil. Å ha det på samvittigheten er ikke godt.

For Lene og Børge ble det helt slutt på presskanner (som ikke er tette), og de har blitt enda mer påpasselige enn før.

– Vi er ekstremt påpasselige. Og hendelsen har også gjort andre rundt oss mer oppmerksomme.

Ulykken skjedde i august 2007. Heldigvis går det bra med gutten i dag.

– Det går kjempefint med Kristoffer! Han har ingen plager i dag og han husker heller ikke episoden, avslutter Lene.

Ta dine forholdsregler! Slik unngår du skålding

Les også Merket for livet av en kopp te

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMalin ble født på E6 i pappas bil!
Neste artikkelBaby overlevde kjempesmell
DEL