Er det annerledes å gå gravid når du har barn fra før? Ja, synes mange. Her er litt om hva som er annerledes og hvordan du skal forberede barnet på å få en liten søster eller bror.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Det andre svangerskapet er ofte svært forskjellig fra det første. Noen opplever det som kortere fordi de ikke har like god tid til å fokusere på svangerskapet nå som de allerede har et barn å ta seg av. Mange er roligere fordi de vet mer om hva de kan forvente seg, og i større grad vet hva svangerskap, fødsel og det å ha barn innebærer.

Ofte trøttere andre gang
Det er imidlertid vanlig at den gravide moren føler seg trøttere, gjerne fordi hun ikke kan legge seg ned og hvile når det måtte passe, fordi det første barnet krever sitt.

Ofte er også bekymringene rundt svangerskap, fødsel og spebarnstid forskjellige andre gang. Det er vanlig å bekymre seg for om man som nybakt mor vil kjenne den grenseløse og fantastiske kjærligheten til barnet sitt. Det samme gjelder når nummer to eller senere barn er ventet. Når det allerede er barn i familien, blir ofte bekymringen noe omformulert – har jeg nok kjærlighet til to (eller flere)? Og vil jeg være like glad i begge? Selv om dette er en vanlig bekymring, opplever de aller fleste at kjærligheten til ett barn ikke skygger for et annet. Hjertet blir bare større for hvert barn de får.

Å fortelle barnet om babyen i magen
Gratulerer, du skal bli storebror! Dere er lykkelige over at nummer to er på vei, men det er ikke sikkert at kommende storebror er enig.

Tidspunktet for å fortelle barnet om babyen avgjør dere selv. Noen velger å fortelle det med en gang, andre venter til nærmere fødselen. For barn kan ni måneder føles som en evighet! Hvis dere ønsker å holde svangerskapet hemmelig i begynnelsen, er det kanskje lurt å ikke fortelle den pratsomme fireåringen om babyen. Sjansen er stor for at hemmeligheten sprekker rimelig snart.

Fortell gjerne søsken når magen viser
Som en tommelfingerregel anbefaler man å fortelle barnet om babyen rundt om tiden når magen begynner å vise og dere forteller andre om svangerskapet. Slike nyheter skal komme fra dere foreldre, ikke fra velmenende slektninger og venner som lurer på om han ikke gleder seg til å bli storebror.

Er du dårlig og har mye kvalme tidlig i svangerskapet, kan det likevel være en god idé å fortelle barnet hvorfor. Han blir sikkert lettet når han forstår at mor ikke er syk.

Vær forberedt på at barnet har mange spørsmål
Husk å gi barnet nok tid til å fordøye informasjonen og bli vant til tanken på at babyen skal komme. Husk at det er vanskelig for ham å forstå at babyen fremdeles er inni mors mage. Vær forberedt på mange spørsmål i tiden som kommer.

Den enkleste måten å fortelle om babyen på, er å si at han skal bli storebror. Si heller ”vi tror det er en jente” enn at det er en jente. Selv om ultralydundersøkelsen viste en jente.

Når dere forteller nyheten, og i tiden som kommer, er det viktig å understreke at dere fortsatt vil være like glad i ham etter at babyen kommer. ”Du vil alltid være ungen min” er mye brukt, og ikke uten grunn.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSelvstendighet og grenser – det vanskelige dilemmaet
Neste artikkelSulla meg litt . . .
DEL