Spør hvilken som helst mor eller far om de favoriserer ett av barna sine – de fleste vil si nei, men stemmer det? Både New York Times og Wall Street Journal har utgitt reportasjer som omhandler favorisering. Med forskning som hovedkilde hevdes det at favorisering av barn er vanligere enn man gjerne tror.
Studien de viser til ble utført av Barbara Shebloski, Katherine J. Conger og Keith F. Widaman i 2005. Ifølge studien sa 74 prosent av mødrene og 70 prosent av fedrene som deltok at de favoriserte ett av barna sine. Nyere forskning gjennomført i USA viser noe samme resultater – blant annet klinisk psykolog Dr. Ellen Weber Libbys undersøkelse fra 2010, som ble utgitt i boken «The Favorite Child».
Men norsk forskning på området er det dessverre lite av. Derfor har vi snakket med ekspertene om hva de mener om favorisering. Er det så vanlig som studiene hevder? Og hva har det å si for barna?
Vanlig å streve med relasjonen til ett av barna
Barnepsykolog og forfatter av boka «Søsken – konkurrent eller kompis», Elisabeth Gerhardsen, forteller at det er vanlig at foreldrene strever mer med relasjonen til ett av barna sine, og at dette ofte kan misforstås med at foreldrene favoriser barnet de går bedre over ens med.
– Det kan for eksempel bli lettere krangling og dårlig stemning mellom ett av barna og foreldrene. Foreldrene kan da oppleve at det andre barnet/barna er enklere å gå over ens med, sier Gerhardsen.
Les også: 21 ting å tenke over når barnet skal få søsken
Hun forteller at hvis det varierer hvem foreldrene går best over ens med av barna er det ikke så farlig. Hun påpeker også at det er naturlig at foreldrene i perioder gleder seg mer til å legge det barnet som koser seg med prat på sengekanten, enn det barnet som er rammet av lakenskrekk.
– Er det derimot det samme barnet man jevnt over sliter med, bør man prøve å snu dette – både for barnets skyld, men også for søskenforholdet. Er det stor forskjell i de følelsene barna vekker hos foreldrene, setter det spor hos barnet. Det kan også prege dem i voksen alder, sier Gerhardsen.
– Forskjell på hvem foreldrene er mest opptatt av
Kirsten Hofgaard Lycke, professor emeritus ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken «Søsken for livet», forteller at foreldrene i noen tilfeller går bedre over ens med det ene barnet på grunn av felles interesser og egenskaper.
– Det kan være at en av foreldrene synes det er mer stas med den eldste eller yngste – jenta eller gutten. For eksempel hvis mor er glad i å bake, og det ene barnet deler gleden rundt denne aktiviteten, kan det være at mor foretrekker dette barnet fremfor det/de andre, sier hun.
Lycke forteller at hvis dette er tilfellet, bør foreldrene gå inn i seg selv å tenke «Hvorfor tilbringer jeg alltid tid med det ene barnet, og ikke det andre?» Det kan oppleves som svært urettferdig og sårende for barnet som ikke blir prioritert, eller som aldri får være med på aktiviteten.
– Barn i samme familie vil merke favorisering gjennom det foreldrene sier og gjør. De vil merke det hvis du som forelder foretrekker en av søsknene fremfor de andre. For eksempel hvis ett av barna ofte får være med foreldrene på tur eller får mer oppmerksomhet på andre måter, sier Lycke.