Barnets fantasi bruker å være så stor at det å finne på noe å gjøre sjelden er et problem i denne alderen.

Om barnet: Så gøy!

Av og til kan det være gøy å introdusere en ny lek eller aktivitet som dere kan gjøre sammen. Her er noen forslag.

“Jeg ser noe rødt”

Finn en gjenstand med en bestemt farge og be barnet gjette hva det er ved å si: “Jeg ser noe (farge).” Når barnet har funnet det, kan dere bytte roller og gjenta leken.

Lyselek

Gjem noen av barnets leker i et mørkt eller dunkelt rom. Gi barnet en liten lommelykt, vis hvordan den virker, og hjelp barnet å bruke den til å finne de lekene du har gjemt. Smårollinger liker å bruke lommelykt fordi det gir dem kontroll over mørket og forandrer velkjente omgivelser. Sørg for å ha en lommelykt selv også i tilfelle barnet ikke greier å finne lekene.

Les også: 16 leker som styrker språkutviklingen

«Hva er det?»

Legg kjente og ukjente ting i en pose eller eske. Be barnet kjenne på noe i posen (uten å se) og si hva det er. Når barnet har gjettet, får det se hva det har kjent på.

Slik stimulerer du “liksomlek”

Lag butikk: Fyll en kurv med tomme småesker og annen emballasje, lekematvarer eller utklipte bilder av mat. Finn frem handleveske og lekepenger. Et gammelt tastatur eller en stor kalkulator blir et flott kassaapparat.

Utkledning: Samle gamle smykker, sko, klær og annet slik at barnet kan sette sammen morsomme antrekk til seg selv og deg.

Lekehus: Lag et telt ved å slenge et teppe eller laken over et bord. Store esker kan også bli fine hus. Eller lag en festning av puter.

Gjemmeleken: Barn i denne alderen elsker å gjemme seg, gjerne bak en sofa, inni gardinet eller bak en dør. De kan til og med legge seg ned på gulvet med hendene foran øynene og rope: “Hvor er – ?” (navnet sitt). Hvis du da roper “Hokus pokus filiokus!” før du finner barnet, synes de det er frydefullt!

Les også: Lek med treåringen

Hånddukker

Å se at en leke får liv, er magi for en smårolling. Kjøp hånddukker, eller lag dine egne. Tegn et ansikt på en sokk, vante eller papirpose. Lim på garn til hår og klipp ut papir til ører, horn eller en lue. Du kan bruke en eller to dukker og spille et eventyr eller en historie fra virkeligheten.

35 måneder
Illustrasjonsfoto: iStock

Til mor og far: Det unike barnet

Barn er svært forskjellige – både i temperament og atferd. Noen er svært sosiale og ønsker å leke sammen med andre så ofte de kan, andre ønsker å veksle mer mellom å være sammen med andre og alene.

Enkelte trives også svært godt alene. Å føle seg trygg på at barnet velger den leken og det selskapet det ønsker, er viktig.

Går barnet i barnehage eller hos dagmamma, kan flere voksne observere barnet i lek. Dersom barnet er mye alene, men ønsker å være sammen med andre, kan de voksne være med å tilrettelegge samvær i små grupper.

Dersom barnet liker å pusle for seg selv, kan det få lov til det. Av og til velger barnet annerledes enn det dere foreldre, kanskje er dere overrasket over egenskapene til barnet deres? En leter jo ofte etter trekk en kan kjenne igjen, men barnet er en kombinasjon av dere – og en helt unik person!

Les også: Engstelige barn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?