36 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 9795
Tiden mellom tre og fire år er en periode hvor barnet er fullt av energi og nysgjerrighet. Personligheten utvikler seg voldsomt – nå kommer barnets karaktertrekk virkelig til syne!

Om barnet: Treåring!

Nå når barnet er forbi trassalderen, blir tilværelsen ofte litt lettere. Barnet har bedre kontroll over bevegelsene sine og er blitt tryggere på sin evne til å uttrykke ønsker og behov. Mot slutten av det fjerde året har barnet ditt sannsynligvis blitt et kreativt, energisk og veltalende lite menneske med en umettelig nysgjerrighet på verden.

Les mer: Slik er treåringen

I farta!

I denne perioden vil du se betydelig fremgang i de fysiske ferdighetene. Barnet får virkelig taket på løping og hopping og kan greie å balansere et lite stykke. Det kan gå i trapper alene og kan sykle på trehjulssykkel eller tohjulssykkel med støttehjul.

Når det gjelder finmotoriske ferdigheter, kan barnet holde en kopp med én hånd, dra opp en glidelås og kneppe opp store knapper. Hvis du gir barnet en fargestift, kan det kopiere en enkel form som du tegner først, for eksempel en sirkel.

Kognitivt og sosialt er dette en svært viktig læretid for barnet ditt. Det leker på mer kreative og realistiske måter, for eksempel med dukker, lekedyr, biler og andre leker. Det har en bedre forståelse av verden omkring seg, og vil vise det ved å forvente å finne mennesker der de pleier å være, føre samtaler og snakke om tidligere hendelser og personer som ikke er til stede. Barnet blir også mer interessert når dere leser sammen. Det stiller kanskje spørsmål om personene i boken, later som det leser, peker på yndlingsbildene sine og forteller sine egne historier om bildene.

Smårollinger blir nå mer opptatt av og har mer empati med sine jevnaldrende, og kan betrakte og imitere andre barn. I denne perioden går de over fra parallell-lek til samhandling, men kan likevel ha problemer med å dele leker og ta tur i leken. De er fremdeles opptatt av ritualer og rutiner, og liker kanskje ikke at de brytes.

Les mer: Så mange venner bør barnet ditt ha

Det er morsomt å hjelpe til i huset, og i denne alderen ønsker barna å bli inkludert i alt som foregår. De begynner også å bli flinke til å sette ord på følelsene sine.

Treåring oppdragelse
Illustrasjonsfoto: iStock
Til mor og far: Finn det rette for dere!


Barnet er et sosialt vesen. Grunnlaget for den personlige og sosiale utviklingen starter tidlig i spedbarnsalderen. De sosiale ferdighetene spiller inn når barnet skal knytte kontakt og vennskap med jevnaldrende. Ved å være bevisste på hvilken tilbakemelding dere gir barnet, kan dere forsterke positive trekk og jobbe med å dempe negative trekk – uavhengig av barnets kjønn.

Det finnes svært mange bøker og TV-programmer om barneoppdragelse. Som foreldre får dere svært mye informasjon og mye å ta stilling til. Det er nesten slik at en kan oppleve at en skal velge en pedagogikk eller en ekspert å følge. Oppdragelse er noe alle har en mening om – enten de har barn eller ikke, og det er noe dere sikkert diskuterer både dere i mellom og med andre.

Les mer: Når skal barnet få viljen sin?

Å gi hverandre tilbakemeldinger på hvordan dere oppfører dere mot barnet, kan være konstruktivt. Det kan også være nyttig å rådføre seg med venner eller andre en stoler på for å høre hvordan de gjør og hvilke valg de har tatt.  I tillegg finnes det kanskje også andre omsorgspersoner i barnehage som kan oppleve barnet deres annerledes enn dere. Der er også barnet i andre situasjoner. Det kan være sårt å få tilbakemeldinger fra andre voksne. Å sammen finne fram til hvordan dere skal få til en positiv grensesetting kan være en nyttig og lærerik prosess. En av våre viktigste oppgaver som foreldre er å forberede barnet på de dagene som skal komme.

Les også: 7 ting du ikke bør gjøre når barnet ditt er sint

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: