Toåringen er svært bestemt og energisk, og det kan være vanskelig å håndtere uønsket atferd hos barn i denne alderen. Barn trenger å oppleve at de ikke alltid kan få viljen sin. De skal lære å tilpasse seg sosiale situasjoner og gradvis få øvelse i selvkontroll.

Om barnet: Avledning?

Barn vil også ha lettere for å akseptere og forholde seg til en situasjon hvor “regelen” eller forløpet er klart og tydelig, enn til en situasjon hvor de tror de kan påvirke utfallet hvis de bare insisterer nok.

Men av og til kommer man opp i situasjoner der barnet ikke er kjent med utfallet, eller der det ikke er tydelig nok hva som skal skje. Hvis du er i en situasjon hvor du ikke kan ta sjansen på et raserianfall hos barnet – det kan være i bestemors bursdagsselskap eller når barnet er til undersøkelse på helsestasjonen – er det godt å vite at toåringen er nysgjerrig og entusiastisk i forhold til det meste. Det er derfor ofte ikke så vanskelig å avlede barnet fra en uønsket aktivitet ved å introdusere noe annet.

Les også: 50 grunner til at treåringen min blir sint

Eksempler på avledningsmanøvrer

Give me five!
Si “give me five” mens du holder opp hånden slik at barnet kan slå sin egen hånd mot din. Vis forskjellige måter å gjøre det på: med én hånd hver, med begge hender, høyt oppe (high five), lavt nede (low five) og andre mer avanserte varianter.

Ufarlig alternativ
Hvis barnet liker å banke, kan du skaffe en hammer i gummi eller en xylofon (før raseriutbruddet!). Hvis barnet liker å kaste ting, kan det få en myk ball. Ved å gi barnet et ufarlig alternativ beskytter du de mer utsatte gjenstandene i huset ditt.

Byttelek
Fyll en skuff, et skap eller en lav hylle med noen av barnets leker og bøker. Hvis barnet har fått tak i noe det ikke bør leke med, kan du si: “Skal vi bytte? Jeg er sikker på at det er noe fint i skuffen.”

Det var en gang …
Avled barnets oppmerksomhet ved å finne på en liten historie om barnet. “Det var en gang en nysgjerrig liten pike som het (barnets navn) . . .

Spørsmål kan fungere godt som avledning
Du kan for eksempel si: “Hvor er det blitt av bamsen din?” eller “Skal vi gå og se hvor pusen er?”

34 måneder
Illustrasjonsfoto: iStock

Til mor og far: Finn deres egen rytme

Alle foreldre er redde for å ikke gi barnet nok oppmerksomhet. Små barn har stort behov for kontakt med foreldrene, derfor er det dere som må sette grensene og finne en balanse dere trives i.

Det kan være vanskelig å si nei til barnet når det har lyst til at dere skal lese eller leke. Å prioritere å fortsette å lese avisen, kan oppleves som vanskelig. Kanskje er dere ulike her? Kanskje gir én og samme situasjon helt forskjellige reaksjoner hos dere?

Det er viktig for barnet at dere ikke glemmer å være partnere. Av og til er det slik at når den ene parten føler at barnet får for mye oppmerksomhet, så handler det mer om at en får for lite oppmerksomhet selv. Å si at en ønsker at noen skal bruke mindre tid på barnet, er å angripe dem som forelder. Dersom det er oppmerksomhet fra kjæresten din du trenger, er det kjæresten din du må henvende deg til – ikke barnets mor eller far.

Kanskje har dere andre forventningene til hverandre nå når dere er blitt foreldre. Kanskje er det grunnen til at følelsene for den andre har endret seg – i den ene eller andre retningen? Mange opplever at parforholdet blir både sterkere og mer sårbart etter når det kommer barn inn i bildet. Å være foreldre sammen er en livslang oppgave og et livslangt ansvar som gir både gleder og utfordringer.

Les også: Tre tegn på at dere fortsatt er kjærester

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?