30 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 16942
Barn er født til å leke, leken er deres form for arbeid. De utforsker verden slik, de erfarer og lærer mer om seg selv og verden omkring.

Om barnet: Fysiske endringer!

Barnet ditt kan nå gå mer slik en voksen gjør det, i en hæl-til-tå-bevegelse, og er mye flinkere til å unngå fall og styre unna hindringer. Det kan klatre opp trapper ett trinn om gangen, men trenger kanskje fortsatt hjelp til å gå ned. Nå kan barnet også løpe og gjør det med stor glede. Det kan også hende at det greier å hoppe uten å falle.

De finmotoriske ferdighetene utvikler seg stadig. Mange barn er nå glad i å tegne på papir og å bygge med klosser. Det er også morsomt å flytte ting fra en kasse eller bøtte til en annen, for eksempel sand og vann. Nå strekker barnet seg høyere og kan kanskje åpne dører, så det er stadig viktig å tenke barnesikring.

Barn har mange forskjellige måter å gå på. De fleste begynner å gå med føttene vendt utover, mens mange, etter at balansen er blitt bedre, begynner å gå med tærne vendt innover. Småbarn er også plattfot i den forstand at de har fettputer under fotsålene – de fleste til de er omtrent tre år gamle.

Den første perioden etter at barna begynner å gå, er de gjerne hjulbente. Dette vil ofte rette seg når de blir fire til fem år. Fra tre år er det ganske vanlig at barn er kalvbente, men stillingen er oftest normalisert igjen ved skolealder.

Hvis fot- eller beinstillingen ikke gir vanskeligheter når barnet går eller løper, betyr det vanligvis at problemet ikke er alvorlig og vil rette seg av seg selv. Men hvis barnets evne til å gå eller løpe blir påvirket, kan det være nødvendig med behandling. Da bør du snakke med helsestasjonen, som kan henvise deg videre. Husk imidlertid at selv mer alvorlige tilstander ofte retter seg i årenes løp.

Les også: Slik finner du gode sko til barnet ditt


30 måneder
Illustrasjonsfoto: iStock

Til mor og far: Hopp i sølepytten!

Når du erfarer hvordan barnet ditt leker og hva det er opptatt av, så lærer du mer om hvem han/hun er. Vær oppmerksom på initiativene barnet tar og på hvilken respons du gir. Det er ikke alltid vi voksne synes det passer med lek, men vi skal være bevisste på at vi ikke setter en demper på fantasi og utfoldelse.

Sett av tid til å leke sammen. Når dere er hjemme på ettermiddagene, er det mange huslige sysler som skal gjøres. Likevel kan det viktig for barnet at dere dedikerer tid til å leke, slik at ikke leken alltid skjer parallelt med at potetene skal skrelles, gulvet skal moppes eller klær legges sammen.

Som forelder har dere en fin anledning til å hente fram det kreative og det spontane, det umiddelbare og det som skjer i nået. Mange voksne blir mer lekne når de får barn. Kanskje er det slik at en gir seg selv tillatelse til å hente fram denne type atferd? Barnet ditt vil elske det når du rutsjer sammen med det og bygger sandslott.

Les også: – Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag!



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: