25 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 14500
Barnets konsentrasjonsevne øker mye i to- til treårsalderen. Selv om barnet bytter aktivitet ofte, øker konsentrasjonsevnen. Det forstår og kan følge mer komplekse instrukser, også slike som går i flere ledd.

Om barnet: Mål og plan

Evnen til å tenke gjennom komplekse aktiviteter og prosjekter på forhånd blir tydelig forbedret. Det samme gjelder problemløsning og gjennomføring av planer.

Ettersom barnet nå kan planlegge, blir også evnen til å forutse konsekvensen av sine handlinger stadig bedre. Dette er viktig for å lære å kontrollere impulser og uakseptabel oppførsel.

I leken er det nå mer struktur og rekkefølge. Dette blir tydeligst når barnet imiterer voksnes rutiner, som f.eks. å gjøre bamsen klar for «arbeidet». Barnet vil kunne legge stadig mer kompliserte puslespill og blir bedre til å sortere etter former og størrelser.

Les også: 

barn 25 måneder
Illustrasjonsfoto: iStock
Til mor og far: Stor jente og stor gutt?


Nå er barnet blitt to år. Hvert trinn har sine utfordringer og kjennetegn. For mange er det nå endring i søvnmønster, kanskje må dere redusere eller kutte helt soving på dagen?


Kanskje er barnet mer våkent om kvelden? For noen begynner så smått pottetrening og veien mot å bli tørr og slutte med bleier. Barn er ulike slik, noen er klar tidlig, andre bruker lang tid på prosessen.

Å ha barn og være foreldre handler om en lang rekke av slike små øvelser. Trene på å kle på seg selv og kle av seg selv. Trene på å smøre skiven selv og si takk for maten. Trene på å si hei og ha det. Trene på å dele på leker og være sammen med andre. Små barn har ikke fullt utviklet hukommelse, og derfor gir stadige repetisjoner dem verdifull erfaring og strukturer dagene for dem.

Når måltider, leggetider, leketider og andre aktiviteter skjer regelmessig gir det barnet deres en følelse av trygghet. Med orden i hverdagen vet barnet hva det kan forvente, Dette kan også bidra til at barnet i mindre grad setter dere på prøve, fordi det vet at dere holder dere til vanene og er konsekvente, for eksempel at barnet ikke får sjokolade i butikken eller saft til middag.

Med gode og forutsigbare dager blir det mindre mas og diskusjoner – og det er noe både små og store kan sette pris på.

Les også: Slik blir barnet empatisk


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: