26 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 13942
Når barnet er i denne alderen blir det flinkere til å leke med andre barn. De er fremdeles ganske egoistiske, men de forstår hva eierskap er, og blir stadig flinkere til å dele og ta tur.

Om barnet: Kan leken

Barn i denne alderen er fremdeles opptatt av å imitere. Barnet ditt vil etterligne og øve på ting du gjør – og du vil møte deg selv i døren flere ganger. Dette beviser hvor viktig du er som rollemodell.

Mer og bedre er stikkord her. Barnet er ivrig engasjert i flere aktiviteter som kan gi både glede og sinne – og alt i mellom. Det sterke ønsket om å ha kontroll kan gi grunnlag for alt fra triumf til frustrasjon.

Humørsvingninger er typiske og helt uforutsigbare i denne perioden, hvor barnet lærer å kontrollere hvordan det føler og hva det gjør. Å teste grenser er en viktig del av denne læringen, og det vil bli enklere for alle dersom du er konsekvent og bestemt, men viser masse humor og kjærlighet.

Dragkampen mellom barnets behov for å være nær deg og ønsket om å bli en egen person, vil nå toppen dette året. Et øyeblikk suser han alene nedover gangstien, i det neste klamrer han seg til foten din med alle krefter.

Les også: Slik takler du barns sinne

 barn 26 måneder


Til mor og far: Ikke alltid bare en lek


Barn er ulike – både i temperament, motorisk utviklingstakt og atferd. Noen er svært sosiale og vil være sammen med andre så ofte som mulig. Andre er mer tankefulle og ønsker tid til å være i fred og reflektere.

Noen leker svært godt alene, andre trenger selskap. Noen er svært aktive, andre er roligere. Noen barn tar lett kontakt med andre, andre trenger mer tid.


Hvilke forventninger dere har til barnet deres, stemmer ikke alltid overens med hvordan barnet oppfører seg. Derfor er det viktig at dere bruker tid på å erfare hvordan barnet faktisk er, hva de liker, hvilke situasjoner det blir utrygt i og når det sterkt misliker seg. Dere har fått mer erfaring fra ulike situasjoner, og vil i større grad kunne forutsi barnets reaksjoner.

Å omgås andre barn kan gi barnet mye glede, men også skape frustrasjon. Når strategiene og atferden de er vant til å bruke hjemme, ikke fungerer på samme måter ute, kan det blir forvirrende og vanskelig for barnet. Å trene de sosiale ferdighetene er noe vi gjør hele livet, og det som skjer i hjemme legger grunnlaget.Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: