21 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 34513
Det kan hende du vil oppleve en forandring i barnets spise og søvnvaner.

Om barnet: Mat og søvn

Kanskje blir matinntaket litt lavere i denne perioden. Barnet kan foretrekke å kose seg med mange småmåltider utover hele dagen heller enn å spise noen få store måltider.

Hvis dette er tilfellet, er det viktig at du sørger for sunne småmåltider som gir like mye og riktig næring til sammen som større måltider. Det kan også hende at barnet plutselig slutter å spise enkelte ting, eller bare vil ha noen bestemte matvarer.

Smårollinger i denne alderen sover gjerne ti til tolv timer om natten. Men de kan våkne og si fra hvis de trenger bleieskift, eller hvis de er for varme eller for kalde. Det kan være vanskelig å få dem til å roe seg for kvelden. Enkelte lærer seg å utsette leggingen ved for eksempel å stikke av når pyjamasen skal på, be om mer vann, be om at du skal lese en bok til osv. Og mange liker å snakke og leke litt i sengen før de omsider faller til ro og sovner.

Barnet går i løpet av det andre året over til å greie seg med én lur på dagtid. Pass på at den ikke legges for sent på dagen, det kan gjøre det vanskeligere å falle til ro om kvelden.
Til mor og far: Nei! Dumming!
Barn er temperamentsfulle og gir tydelig beskjed når de opplever seg urettferdig behandlet. Deres selvstendighet krasjer av og til med foreldrenes ønsker. Noen ganger gjør barnet noe for å få oppmerksomhet, andre ganger for å teste grenser.

Det kan være at det er din tur til å bære illskrikende unger ut fra butikken fordi de ikke får kjøpe akkurat det de vil. Nå er det du som får forståelse for at av og til er det å sette seg i bilstolen nettopp det en råsterk og kampvillig småtass ikke vil. Kanskje føler du dagen går bort i melkeglass som velter, syltetøyflekker på genseren som skal fjernes og leker som skal ryddes.

Barnets behov og deres behov vil stå i konflikt mange ganger i årene som kommer. Klare-selv-fasen har å gjøre med barnets oppfatning av at det er et selvstendig vesen. Det har oppdaget at det kan påvirke atferden deres, barnet kan være iherdig i forsøket på å nå sine mål. Derfor kan det være godt å være samstemt i hvilken tilbakemelding som skal gis.

Noen av dere opplever slike situasjoner flere ganger daglig, andre barn er tilfredse med at foreldrene hjelper til med det meste. Det kan være fascinerende å se hvor mye kraft det er i toåringen når barnet opplever at det ikke lykkes med prosjektet sitt.  Noen av dere vet godt hvorfor uttrykket "terrible twos" har oppstått!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: