I påsken får vi mer tid til å lage noe sammen med barna. Her er seks kjekke påskeaktiviteter, og alt du trenger er egentlig en eggekartong. Er du klar for å egg-sperimentere?

Sist oppdatert: 19. april 2011

Med hjemmekokte fargebad får barna øynene opp for at frukt, bær og urter faktisk kan brukes til å male med. En gammel tradisjon er å bruke løkskall til påskens frokostegg. Både gult og rødt skall kan legges i kokevannet (eller knyttes rundt eggene for å få til en batikk-effekt), men fargepaletten kan bli så mye større om man bare åpner kjøkkenskapene, kjøleskapet og fryseren.

Vi brukte bær fra fryseren. Med blåbær i kokevannet fikk eggene en fin lavendel-lilla nyanse. De røde ripsene og bringebærene gjorde dem i stedet lys rosa. Men bare fantasien setter grenser. Annen fargerik mat som kan brukes er:

Rødkål: gir blå egg
Gurkemeie: gir gule egg
Rødbeter: gir rosa egg
Kaffe: gir lysebrune egg

Legg fargerik mat i gryta, og vips så har du egg i flere farger.

Slik gjorde vi:

De frosne bærene ble lagt i kokevannet samtidig med egget og litt salt. Etter cirka fem minutters koking tok vi kasserollen av platen, men egget fikk ligge igjen i vannet i 15-20 minutter. Jo lenger tid, desto mørkere farge. Det går også an å legge egg som allerede er hardkokt i et avkjølt fargebad. Tips: knytt snorer eller gummibånd rundt, så blir eggene stripete. 

Flere aktiviteter med egg

Små stekte godteriegg
Visp en eggehvite med miksmaster til det blir hardt skum. Sikt oppi 4dl melis, og bland det smidig med en slikkepott. Drypp oppi litt mindre enn en halv teskje eddik og tre dråper peppermynteolje. La barnet sprøyte ut en liten dam av glasur på et bakepapir og plasser en gul non-stop i midten, så ser det ut som et lite speilegg.

Blomstrende egg
Gule tazetter (ser ut som små påskeliljer) selges i grupper, og det går greit an å forsiktig dele løkene og røttene. Etterpå kan du la barnet plante dem stykkevis i hvert sitt tomme eggeskall med litt fuktig jord i bunnen. Søte og morsomme på påskebordet eller i vinduskarmen. Sett eggene i hvert sitt eggeglass, eller arranger dem i bunnen av en høy gjennomsiktig sylindervase for å få et påskeaktig ”blomsterakvarium” hvor også andre gule ting (en legohøne eller en påskekylling) kan få være med.

Glitteregg
Disse eggene er fine til å henge i et bjørkeris, men minst like vakre på påskebordet som i dekorasjon (og i så fall trenger du ikke lage et anheng).

Blås ut et egg ved å lage hull i hver ende på et ukokt egg og blåse kraftig inn i det ene. Akkurat dette er en oppgave for de voksne. Når egget er tomt kan du føre en tynn ståltråd eller tråd gjennom det, og på denne måten forme en krok slik at egget kan henge i for eksempel et ris. Nederst fester du en stor perle som ”stopp”. La barnet dekorere egget ved først å male det med lim, og deretter strø på glitter, paljetter og små perler. Dersom du kler egget med aluminiumsfolie først blir det vakkert sølvfarget, og det tåler dessuten mye mer. Remser av silkepapir som klippes med mønstersaks kan også brukes for å få en litt mer fargerik effekt. Pensle gjerne egget med tapetlim først, så blir det lettere å feste papirremsene.

Du kan gjøre mye moro med eggene. Test det ut med barna i påsken.

Hjemmelagede kinderegg

Sjokoladeegg som ser ut som ekte egg, og som må skrelles før de kan spises, er virkelig moro. Blås ut et egg, skyll rent, og bruk en sprøyte til å fylle egget med sjokolade som du har smeltet i vannbad. Betydelig mindre tidkrevende og mer barnevennlig er å spise et frokostegg opp ned (kapp av den brede enden på egget og spis det fra denne enden, slik at toppen er intakt). Etterpå kan du sette egget i et eggeglass og la barnet fylle egget med smeltet sjokolade med sprøyte, kakesprøyte eller teskje.

Stearinegg
Disse søte lysene brenner omtrent like lenge som et telys, men er også veldig dekorative utent. Samle lysstumper og smelt dem i vannbad til de blir flytende. Pass på – dette er varmt, og er ikke en aktivitet som passer for veldig små barn.

Fyll et tomt eggeskall (for eksempel etter frokosten) med stearinen og stikk nedi en bomullsveik (den kan holdes på plass med to fyrstikker). La stearinen størkne og la barnet ta av eggeskallet som er over stearinkanten. Bruk et eggeglass som lysestake, eller sett egget på en slags ring slik at lyset står stødig.

Hva synes du om artikkelen?