En mamma spør: – Så snart vi er innenfor døra hjemme, kommer spørsmålet: Mamma, vil du leke med meg? Og jeg leker, og leker. Rekker knapt noe annet. Og jeg er så utrolig lei. Er det virkelig sånn det skal være? Les helsesykepleiers svar.

Sist oppdatert: 7. mars 2013

Spørsmål fra en sliten mamma:

Det er ikke kos lenger, bare slitsomt. Jeg leser overalt hvor viktig det er at man leker med ungene sine, men jeg orker det snart ikke mer! Må jeg fortsette slik?

Jeg har forsøkt på alle mulige måter å leke med begge samtidig, men det får ikke, for de har helt ulike interesser og ønsker om hva leken skal bestå i. Jenta på 5 år vil leke mamma, pappa og baby, mens gutten på 3 år vil at jeg skal krabbe med biler gjennom hele huset i «racerbilløp».

Det har vært sånn helt siden de var store nok til å ha glede av samlek. Jeg tok det opp med helsesykepleier og spurte hvor lenge man egentlig burde leke med et barn i løpet av en dag, og fikk til svar at en times tid var nok. Men jeg har to barn som skal ha sitt, så dette blir vanskelig og slitsomt. Vi er hjemme ca. kl. 16, og leken starter 16:15. Leker med den ene til ca. 17:15, lager og spiser middag. Og leker med den andre fra ca. 18-19. Så er det leggetid.

Hadde det enda vært legobygging, høytlesning eller tegning eller noe som ikke krever full innsats, men denne rolleleken krever fullt fokus.

Helgene er enda verre – da vil de at jeg skal være med og leke konstant.

Helsesykepleier Elin Asbjørnsen svarer:

Hei!
Som foreldre vil jo alle gjøre det beste for barna sine og slik at de blir tilfreds.

Synes det er flott at du er bevisst på å være sammen med barna dine når dere kommer hjem. Selv om barna har vært i barnehagen og fått masse stimuli og lek gjennom dagen, så er det noe helt spesielt for dem når mamma og pappa er sammen med dem.

Barn er observante på om vi som foreldre er tilstede for dem når vi er sammen med dem. De ser med en gang om vi har tankene eller øynene et annet sted.

Som foreldre kan det være utfordrende å få til å lage middag og leke sammen med barna samtidig. Løsningen kan være å engasjere barna i middagslagingen. Selv treåringen kan være med på å vaske grønnsaker, sette på tallerker m.m.Ved å gjøre dette sammen, vil det oppleves som en lek. I tillegg kan du som voksen lære barna mye om mat, hva kroppen trenger og hvordan maten må tilberedes. Barna kan få teste ut ulike smaksopplevelser, og få med seg mye kunnskap om de ulike ingrediensen man bruker for å lage middag. Det samme gjelder også i forhold til andre huslige oppgaver. La barna få delta og gi dem oppgaver utifra deres forutsetning. Ved å ha barna rundt seg når man kommer hjem, blir de sett og hørt og du som voksen får god anledning til å bekrefte dem.

En fin avslutning på dagen kan være å lese i en bok sammen, evt. se barne-tv sammen med barna. Det blir en helt annen opplevelse for barna å gjøre dette sammen med de voksne. Det er mye god læring i barne-tv som kan flettes inn i dagliglivets opplevelser og problemstillinger og på den måten kan de voksne være med på å utvide barns perspektiv på omgivelsene.

Klarer du som forelder å overføre ditt engasjement til barna, har du også stor sjanse for å overføre sunne interesser til dine barn. Mange barn er svært trette når de kommer hjem om ettermiddagen. Noen foreldre har erfaring for at de får en bedre tid sammen med barna ved å være ute og gjøre aktiviteter sammen.

Dersom du som forelder ikke er så leken av deg, er det like verdifullt å ta barna med på andre aktiviteter. Det viktigste er at du som foreldre viser engasjement overfor dine barn og at alle parter har det hyggelig sammen.

Lykke til med verdifull tid sammen med barna dine!

Beste hilsen helsesykepleier Elin Asbjørnsen

Hva synes du om artikkelen?