Sist oppdatert: 22. mars 2007

Spørsmål:

Hei. Jeg har ei datter på snart 3mnd. Problemet er at jeg ammer hele tiden. Når jeg ammer spiser hun litt, så slipper hun taket og vil ikke ha mer, jeg prøver så godt jeg kan men hun vil ikke, så kan det gå 20 min så vil hun har mer, men spiser bare litt igjen, og sånn holder jeg på. Kjenner jeg er temmelig lei. Men vet ikke hvordan jeg skal få slutt på det? Når det er leggetid for henne, er det en skikkelig kamp, hun skriker og skriker, jeg kan holde på to timer med å amme så legge henne, amme så legge henne om igjen og om igjen. håper du har noen gode råd

 

Svar:

Hei!
Det høres ut som om dere er kommet inn i en uheldig sirkel, og jeg er helt enig med deg – dette er for ofte!
Det kan være lett å gi barna mat ofte – vi hører at de skal være selvregulerte, og det kan være vanskelig å skille gråt som skyldes sult, fra gråt som skyldes feks mageknip, trøtthet eller bare litt oppgitthet. Men: «Det er ikke sult alt som gråter».
Hvis barna får for ofte tar de for lite til hvert måltid, rett og slett fordi de ikke er sultne nok når de blir lagt til. Så blir de hurtig halvsultne igjen, og så er vi påan. Når barna ikke tar skikkelig til måltidet drikker de hovedsaklig den tynne tørsteslukker melken, og ikke den fete melken som metter og er til å vokse på. Dette gjør også at barna lett blir sultne etter småmåltid.
Min anbefaling er at dere endrer mønsteret ved at du gir henne skikkelig til frokost, da vil jeg tro at hun er sulten. Så skal det gå endel timer til neste gang, i mellomtiden bør hun sove. Jeg vil tro at hun kommer til å protestere, men gråten skyldes ikke sult – den skyldes i tilfelle at hun er sint/skuffet fordi hun ikke får mat så ofte som hun er vant med. Hvis hun klarer å sove er det bra, hvis ikke får dere forsøke å gjøre noe annet en det dere pleier, slik at hun kanskje kan bli litt distrahert (hun er kanskje litt liten til det enda, men det å distrahere barna kan være et godt triks!).
Jeg har skrevet en artikkel om matmas og søvn om dagen, samt en om kvelds og nattamming. Jeg håper at du kan finne mange svar på spørsmålene dine der: https://www.babyverden.no/templates/Article____13360.aspx
Lykke til!
Hva synes du om artikkelen?