Spytting, brekninger, søl og flekkete klær. Tran er sunt, men smaker ikke så veldig godt og derfor er det ofte enklere sagt enn gjort å få det i barna! Les tips om tran og andre vitamintilskudd her.

Sist oppdatert: 27. januar 2020

Tilskudd av omega-3 fettsyrer, som blant annet er viktig for barnets mentale utvikling, og vitamin D, anbefales til alle barn fra fireukersalderen. Tran inneholder begge deler. Start med en halv teskje tran (2,5 ml) per dag, og øk gradvis til 5 ml per dag i løpet av de første seks månedene. 

Når og hvordan gi tran?

Tran kan gjerne gis til barnet med en doserings­sprøyte som fås kjøpt på apoteket. Dersom barnet gulper, og det er vanskelig å få barnet til å ta tran, kan dere forsøke å gi det mens barnet ligger nakent på stelle­bordet om kvelden. Da blir det ikke flekker på klærne om barnet skulle gulpe. Noen synes også det er greit å gi tran på starten av et måltid.

Tran også til mor

Ammende mødre bør også ta tran, trankapsler eller annet omega-3-tilskudd. Følg anbefalt dosering angitt på pakningen. Man får også i seg mye omega-3-fettsyrer ved å spise fet fisk som makrell i tomat eller laks.

Når mor får i seg omega-3 fettsyrer, overføres dette til morsmelken. Barnet trenger da først og fremst tran for å få tilskudd av vitamin D, ettersom dette er det eneste vitaminet som det ikke er nok av i morsmelken. 

Hvis barnet ikke får tran må det få tilskudd av vitamin D

Dersom det morsmelkernærte barnet ikke får tran, må det få tilførsel av vitamin D i form av vitamin D-dråper. Det anbefales da å gi 5 dråper per dag (10 μg).

Barn som får vanlig morsmelkerstatning, trenger bare halv mengde vitamin D/tran, fordi morsmelkerstatninger er beriket med vitamin D og omega-3 fettsyrer.

Hvor mye skal jeg gi?
Det er viktig å følge anbefalt dosering. Mengden avhenger av om babyen får morsmelk, morsmelkerstating eller begge deler:
Mor ammer og gir eventuelt noe morsmelkerstatning:

2,5 ml tran, økes til 5 ml ved 6 måneder
(eller 5 dråper vitamin D)

Mor ammer litt, men gir mest morsmelkerstatning:
2,5 ml tran
(eller 2 dråper vitamin D)

Mor ammer ikke, barnet får kun morsmelkerstatning:
2,5 ml tran
(vitamin D-behovet dekkes av erstatningen)

Når barnet ved ettårsalderen går over til å drikke vanlig kumelk, bør det fortsatt få 5 ml tran, 5 vitamin D-dråper eller 1 spiseskje (10 ml) flytende multivitamintilskudd.

Er det vanlig at avføringen forandrer seg med tran?
Tran inneholder omega 3-fettsyrer som er tyngre å fordøye og stimulerer galleproduksjonen. Derfor er det naturlig at fargen på avføringen forandrer seg når barnet får tran.

Er det greit å gi Sana-sol heller?
Siden det er D-vitamin som er viktigst det første leveåret, er tran eller vitamin D-dråper å anbefale heller enn Sana-sol. Vitamintilskuddet Sana-sol eller andre multivitamin er det ikke nødvendig å gi før barnet er ett år, dersom barnet spiser normal kost for alderen.

Dersom barn over ett år nekter å ta tran, også tran med sitronsmak, anbefales Sana-sol eller et annet multivitaminpreparat, siden det er viktig med vitamintilskudd i vinterhalvåret. Å gi flere vitamintilskudd samtidig er ikke lurt, siden det kan bli for mye av de fettoppløselige vitaminene som lagres i kroppen.

Husk at omega 3-fettsyrene ikke finnes i de andre produktene. Det finnes mye Omega 3 i fet fisk.

Kan jeg gi begge deler?
Det går fint an å gi barnet både tran og Sana-sol, men da bør den anbefalte dosen halveres både for tranen og Sana-solen.

Når det bare kommer ut igjen
Et triks for å sørge for at tranen blir værende i barnet, er å bruke sprøyte (uten spiss) i stedet for teskje. Det blir det også mindre søl av.

Mange har god effekt av å gi tran og melk samtidig. Det er en fin måte å få tranen godt inn i munnen slik at ikke så mye kommer ut igjen. Men det er ikke lurt å blande tranen i melken. Faren er da stor for at vegringen mot tran overføres til vegring mot morsmelk. Da er det bedre å ta D-vitamindråper en stund.

Dersom barnet får både tran og Sana-sol, er det lurt å gi tranen først og sanasolen til slutt, slik at det blir ettersmaken av sanasol som blir igjen i barnets munn. Gi gjerne økende mengde tran og mindre Sana-sol.

La skjeen være romtemperert. Begynn med D-vitamindråper og gå gradvis over til tran. Ikke minst hjelper det ofte for barnet dersom den voksne også tar litt tran…

Tran gir stygge flekker som ikke går av. Dersom barnet har vansker med å holde på tranen, er det lurt å gi tranen mens barnet har minst mulig klær på seg, for eksempel på stellebordet.

Kilder:
Spedbarnsboken 2020-2021
Helsesøster Synnøve Dybvik
Helsesøster Ebba Sommerfeldt 

Hva synes du om artikkelen?