BabyAmmingMindre gulping når barnet får morsmelkerstatning?

Mindre gulping når barnet får morsmelkerstatning?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2884 Sist oppdatert 20.06.10
En mor har både ammet babyen og gitt den morsmelkerstatning på flaske. Og lurer på hvorfor den lille gulper mer når den ammes enn når den får erstatning på flaske.
Spørsmål:

Vi har ei jente på 8 uker som er født 4 uker før termin. Etter fødsel var vi innlagt på barneavdelingen på grunn av vektnedgang og gulsott. Har ammet og pumpet siden dag 2 etter fødsel på grunn av tilleggsmating etter amming.
De siste tre ukene har hun fått morsmelktillegg etter amming på grunn av at jeg har hatt lite melk, og hun viser lite interesse for brystet (ammer kun litt før hun gir opp. Dette førte til for lite vektoppgang (20 gram i uken).
Har oppdaget at hun gulper veldig mye mens og etter hun har ammet, og også når hun har fått morsmelk på flaske. Men etter vi har begynt med mme så har hun gulpet lite. Ikke alle måltider hun ammer mer et et par minutter, og jo mindre mm hun får jo mindre gulp kommer etter måltidet. Etter enkelte måltider virker det også som om hun brekker seg.
Jo mer amming eller mm på flaske dess mer gulper hun. De måltidene hun har kun mme så gulper hun nesten ikke i det hele tatt, selv om mengden er større enn på måltider med morsmelk på flaske og uten amming.
Jeg synes det er ulogisk at hun skal gulpe mer av morsmelk enn av erstatning.
I tillegg så tar jeg dette litt tungt siden ammingen ikke går som ønsket, og at det hun får av morsmelk får henne til å gulpe store mengder. Er det noen grunn til at hun gulper mer av mm enn av mme? Har jo hørt at det oftest er mer gulp med erstatning.
Ble litt rotete dette, men jeg håper du kan komme med noen tanker om dette, jeg er litt rådvill, og i tunge stunder er jeg klar for å slutte helt med amming og pumping på grunn av alt arbeidet som som regel fører til monstergulper.

Svar:

Hei!
Skjønner godt at du er rådvill i ditt tilfelle. Det som jeg i første omgang tenker på, er om gulpingen kan ha noe å gjøre med at jenta de er mest sulten når hun blir ammet og at hun dermed svelger mye luft. Babyer er ofte svært glupske i starten på måltidet.
Det andre jeg tenker kan ha innvirkning på gulpingen er ammestillingen. Dette har du sikkert tenkt på selv, men pass på at jenta di ligger gått vendt inn mot deg med hodet og resten av kroppen (mage mot mage). Dersom hun må ligge å anstrenge seg for å få tak i puppen, kan dette  gjøre ammingen vanskelig og hun kan kanskje få mer luft i seg.
Regner ellers med at du følger vektoppgangen hyppig på helsestasjonen nå i starten for å se at hun legger tilstrekkelig på seg. Dersom ikke det er tilfelle kan det ha med en dårlig utviklet lukkemuskel i magesekken som gjør at melka fort kommer opp igjen. Drøft gjerne dette med helsesøster og helsetasjonslege. Håper snart at det ordner seg. Elin
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Fotokonkurranse: Se de flotte fødselsbildene

Når de profesjonelle fødselsfotografene deltar i fotokonkurransen i regi av International Assosiation of Birth Photographers (IABPB), kan de sende inn bilder i ulike kategorier....