GravidKomplikasjoner i svangerskapetEr kromosomfeil arvelig?

Er kromosomfeil arvelig?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 910 Sist oppdatert 20.06.10
En vordende bestemor er bekymret på sin datters vegne, og spør jordmor om kromosomfeil kan være arvelig.

Spørsmål:

Min datter har sterkt voksende sopp i underlivet, hun er 11 uker gravid, er dette farlig, eller kan fosteret ta skade av dette? Min datter er født med en kromosomfeil: analåpning og lukkemuskel var plassert hver for seg, hun ble operert 7 måneder gammel. Lukkemuskel som lå på riktig plass, ble flyttet frem til der analåpningen var. Hun hadde en bilyd på hjertet, dette har hun fortsatt. Er dette arvelig?

Svar:

Sopp er en naturlig del av vår bakterieflora. Under svangerskap får soppen gode vekstvilkår og kan derfor bli svært plagsom. Det er ufarlig. Det er viktig å koke undertøyet, holde seg unna søtsaker og ikke bruke truseinnlegg eller trange klær. Datteren din bør snakke med jordmor/fastlegen om dette for en evt. behandling.
Om din datter er født med en kromosomfeil bør hun ta dette opp med jordmor/fastlege. Det kan indikere for en utredning ved avd. for genetisk veiledning som foretas ved de større sykehusene.
Barn kan også være født med misdannelser, mangler eller sykdommer uten at det handler om kromosomfeil. Dette er viktige opplysninger som bør komme fram på første svangerskapskontroll for å kunne henvise kvinnen videre.
Kromosomfeil behøver heller ikke være arvelig.
Så bra at du tar godt vare på datteren din.
Håper det går bra for henne.
Hilsen Monica.
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: