Flåtten kan bære med seg flere typer sykdommer mens den jakter på et passelig sted å suge blod. Ta dine forholdsregler og unngå å bli bitt. Det er faktisk mye du kan gjøre for å slippe unna sommerens mest fryktede blodsugere. Skulle du likevel bli bitt, er trøsten at det høyst sannsynlig er helt ufarlig!

Sist oppdatert: 25. juni 2009

I Norge er det særlig sykdommene Lyme booreliose og skogflåttencefalitt den forhatte flåtten drar med seg. Den første skyldes en bakterie som kan overføres med flåttbitt, og Folkehelseinstituttet får hvert år innmeldt rundt 300 tilfeller der de som har blitt smittet har sykdommen i ulike grader. Sykdommen behandles med antibiotika. Det er flest tilfeller i kystområdene på begge sidene av Oslofjord, Telemark og Agder-fylkene. Det finnes ingen vaksine mot Lyme borreliose.

Den andre sykdommen, skogflåttencefalitt, skyldes et virus som kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse, men forekommer svært sjelden i Norge. Det finnes vaksine mot skogflåttencefasitt, men siden forekomsten er så lav, er det bare personer som ferdes svært mye i skog og mark som vanligvis tar vaksinen.

Ta forholdsregler – unngå flåttbitt
Men heldigvis er det flere forebyggende tiltak du kan gjøre for å minske sjansen for å bli bitt av blodsugeren:

  • Bruk lange bukser/strømpebukser
  • Vær godt tildekket ved anklene
  • Bruk stier der det finnes – unngå høyt gress, lyng og kratt
  • Insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.
  • Fjerne høyt gress, busker og kratt i umiddelbar nærhet, f.eks ved uteplassen hjemme
  • Inspisèr huden etter ferdsel i områder med mye flått
  • Inspisèr klærne – også på vrangen
  • Dusj for å skylle bort flått som ikke har festet seg


Fjerning av flått

En flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.  Hold øye med bittet. Har du ikke symptomer på infeksjon, er det ikke nødvendig å oppsøke lege.
Personer som innen en måned utvikler et ringformet utslett rundt bittstedet bør søke lege for å få antibiotikabehandling. Lyme borreliose kan også gi mer alvorlige symptomer, som feber, influensalignende plager, hodepine, leddsmerter og ansiktslammelse – også lenge etter bittet. Personer med slike plager må også oppsøke lege for videre utredning.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSol øker menns fertilitet
Neste artikkelTrening med barn i magen
DEL