Alle har muligheten til å la barna komme seg ut i friluft, men hold alltid øye med små barn når de er ute og tumler. Her er noen grep som kan hjelpe deg å sikre at barnet leker trygt og ikke skader seg.

Sist oppdatert: 12. februar 2008

På terrassen og i hagen
Terrassebordene bør være behagelige for små babyføtter å gå på. Er terrassegulvet flisete, kan du vurdere å pusse det ned, eller sørge for å ha et dekke eller pledd der det lille barnet ditt skal ferdes. Planker i gjerder må ikke ha en avstand som gjør at et barnehode kan sette seg fast. Vær opmerksom på at barnet kan klatre opp på gjerdet, særlig hvis bordene lgger vannrett.
 
I grillsesongen er det viktig å huske at grillen må plasseres slik at isikoen for ulykker blir så liten som mulig. La barna kjenne hvor sterk varmen fra grillen er, og sørg for å unngå løping og aktiv lek rundt grillen. Ha alltid en bøtte vann stående ved grillen når den er i bruk.
 
Hageredskaper, maskiner og kjemikalier som plantemidler må oppbevares utilgjengelig for barn, helst i et skjul eller i garasjen/kjelleren. Klatrestativ og lekeapparater bør stå på plenen slik at barnet ikke slår seg så hardt hvis det faller ned. Hold lekeapparatene i god stand, så ikke barnet skader seg på løse skruer, klemmer seg eller riper seg opp. Se over tauverk og forsikre deg om at det er sterkt nok til å tåle den aktuelle belastningen. Sandkassen kan gjerne også ha lokk slik at ikke dyr gjør fra seg i sanden.
 
Sjekk også forholdene på lekeplasser barnet bruker og hos en eventuell dagmamma. Krav til lekeutstyr som er plassert på lekeplasser, er regulert gjennom offentlig forskrift. Husk at du også har ansvar for andre som bruker eller leker i din hage.
 
Har du et plaskebasseng, må du alltid holde øye med barnet når det er i bruk. Tøm ut vannet når det ikke er i bruk. Har du en vanntønne, bør du ha et tungt lokk over den. En eventuell brønn må dekkes til slik at det er umulig for barn å komme til.
 
Lekeplasser
Forskriften om sikkerhet ved lekeplassutstyr skal forebygge at slikt utstyr medfører helseskade forbarn eller andre når det brukes til det formålet det er beregnet for, eller slik en kan forvente at barn bruker det. Forskriften stiller krav til eiere av lekeplasser som kommuner, private, barnehager, borettslag og organisasjoner over hele landet.
 
Planter
Gå gjennom hagen og finn ut hvilke planter som er giftige. Fjern sopp så snart den skyter opp av bakken. Ikke la barn leke på et område der du nettopp har brukt plantevernmidler, gjødsel eller insektsprøytemidler.
 
Giftige planter i hagen
Barlind, belladonnaurt, bergflette (eføy), blomsterert, buksbom, fuglestjerne, gullregn, hortensia, hyasint (svibel), iris, kaprifol, kubjelle, leddved, liguster, liljekonvall, lupin, munkehette, peon, pinselilje og påskelilje, prydbønne, rhododendron, alperose, slyngsøtvier, snøbær, storhjelm, sverdlilje, tidløs, tysbast, vivendel, vortemelk.
 
Giftige planter i naturen
Bulmeurt, bjørnekjeks, hvitlyng, kantkonvall, liljekonvall, maiblom, misteltein, nyserot, piggeple, selsnepe, skarntyde/giftkjeks, syrearter, strandkvann, tyrihjelm, åkergull, revebjelle, smørblomst, rødhyll.
Sjekkliste ute

■ terrasse | bør gulvet slipes?
■ plankegjerde | avstand mellom plankene sjekkes
■ grill | trygg plassering
■ giftige planter og sopp | fjernes
■ hageredskaper, maskiner, plantemidler | oppbevares utilgjengelig for barn
■ lekeapparater | kontrolleres jevnlig
■ vannslange | oppbevares utilgjengelig for barn
■ vanntønne | sikres
■ brønn | sikres
■ sandkasse | ev. lokk
■ sykkelhjelm | tilpasset barnets hode
■ bilsete | forskriftsmessig montert, passer til barnets vekt
■ redningsvest | godkjent og passer til barnets vekt
Hva synes du om artikkelen?