Føttene varierer mye i utseende, fra smale og spinkle til brede og kraftige, og kan ha normal, lav eller høy lengdebue.

Bredde
Føttenes bredde varierer gjerne fra barn til barn, men her er regelen at skoen innvendig skal være ca. 8 mm bredere enn foten. Mange skoforretninger har en WMS-måler som måler fotens lengde og bredde. Måleren er utviklet av ledende barneleger og ortopeder og måler barnefoten helt nøyaktig. Enkelte barneskofabrikanter lager sko i forskjellige bredder, slik at du kan få sko som passer ditt barns fotbredde. Det aller viktigste ved kjøp av sko er nemlig at foten har plass nok til å utvikle musklene og vokse naturlig.

Lengde
Første regel er at man skal måle foten fra tåen til bakerst på hælen. La barnet stå når du måler, slik at hele kroppsvekten hviler på foten. Skoene du kjøper skal innvendig være ca. 12–15 mm lengre enn fotens lengde. I dette målet er det innberegnet at barnets fot kan vokse med 6 mm, samt en «skli-lengde», som tærne trenger når barnet går, på 8–9 mm. Er skoen større, vil foten skli for mye og ikke få tilstrekkelig støtte. Er den mindre, risikerer man at den klemmer tærne. Barns føtter vokser fort, og foreldrene må stadig passe på at tærne ikke støter mot tåkappen innvendig.

Sko er ikke en naturlig del av kroppen
Det er viktig at barnet går uten sko oftest mulig, dvs. innendørs og ved mange aktiviteter om sommeren. Dette vil sikre tærnes frie spill, utvikling av muskulaturen og en naturlig blodsirkulasjon. Barnet vil også få muligheten til å føle og oppleve foten på en annen måte enn når den er «pakket inn» i en sko.

Kan barn arve sko?
Dette er ikke å anbefale, da en barnefot som ennå ikke er ferdig utviklet, vil kunne ta skade ved å bruke en sko som er «gått inn» eller gått skjev av en annen fot. Barneføtter er høyst forskjellige, og skoene passer kun til den første eieren.

Skifte av sko
Tenk på bruksområdet når du kjøper sko. Innesko og sommersko bør være lette og myke når underlaget eller temperaturen ikke tillater at barnet går barbent eller i «anti­skli-sokker». Vintersko bør være tykkere, men også lette og myke. Det er sunt for både fot og sko at skoene skiftes etter behov.

Vær oppmerksom på at barnet selv sjelden vil merke at skoen ikke passer. Fordi føttene er så myke og formbare, kjenner barnet lite smerte når skoen trykker. Barnefoten vokser også i rykk og napp. Føttene vokser omkring 25 cm i løpet av de første 15–16 leveår (1–1,5 cm i året i barneårene, og 2–2,5 cm i året i puberteten.) Barnefoten bør derfor måles hver sjette måned, og hensyn bør tas til individuelle forskjeller.

 

 

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?