BabyHannah er hekta på tøybleier

Hannah er hekta på tøybleier

Da Hannah ble mamma til tvillinger, valgte hun å bruke tøybleier. Hun ville gjøre en innsats for miljøet, og fikk samtidig en hobby. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 1791 Sist oppdatert 07.06.16

– Jeg pleier å si at å bruke tøybleier ikke er vanskeligere enn å sette på en vaskemaskin, sier Hannah Siguråst. 

Hun begynte med tøybleier da hun fikk tvillinger for snart fire år siden.
– Tøybleier var litt i vinden i min omgangskrets da, og det ble naturlig for meg å prøve. I tillegg har jeg jobbet som renovasjonsarbeider, og sett hvor mye søppel det blir av engangsbleiene. Jeg har vært på omvisning på søppelfyllinger, og vet hvor lang tid det tar å bli kvitt alt avfallet fra engangsbleiene. Jeg hadde ikke lyst til å bidra til at det ble enda mer søppel, forteller hun.

Tvillingene ble født prematurt, så tøybleiene passet ikke med én gang.
– Men jeg målte hele tiden, og etter tre uker var barna store nok til å begynne med tøybleiene, sier Hannah.

Klesvask ble kjempegøy
Og da de endelig var i gang, ble mamma Hannah helt hekta.
– Plutselig føltes også klesvask som en avkobling. Tøybleier er så fine å se på, og jeg likte å henge dem opp og nyte synet av dem på klessnoren. Når du bruker tøybleier, blir det også en hobby, sier hun.

Hannah liker å snakke med andre om hobbyen sin. På Facebook startet hun «Tøybleiesnakk», en lukket gruppe som i dag har over 1500 medlemmer. Hun driver også egen nettbutikk, og har i ett år vært leder for Norsk Tøybleieforening.

Hannah syntes det var fint å se bleiene tørke, både hjemme, om som her, da hun var på campingferie.

Vil at flere skal bruke tøybleier
– Vi er midt i et lederskifte nå, men jeg er fortsatt med i styret i Tøybleieforeningen. Vi jobber for å få flere til å bruke tøybleier, og ønsker å dele kunnskapen vår med andre som er interesserte i tøybleier. Vi prøver også å få ut informasjonsbrosjyrer, og la helsestasjonene informere om muligheten for å bruke tøybleier, forteller hun.
Ikke bare for spesielt interesserte
For hun mener tøybleier er noe alle kan bruke.
– Alle slags typer mennesker velger tøybleier, og det synes jeg er kult. Mange tror det er så komplisert, men det er det ikke. For å bruke tøybleier trenger du vaskemaskin og mulighet til å tørke tøybleiene. Og hvis du lurer på noe, er det bare å spørre andre med erfaring. De deler villig, sier hun.

Et argument som ofte blir brukt mot tøybleier, er at folk ikke har tid til all klesvasken.
– Men det tar ikke lang tid. Det tar to minutter å sette på vaskemaskinen. Jeg hadde tvillinger, og var også alene med dem. Så jeg brukte ikke dagene mine på å vaske bleier, kan du si. Jeg vasket vanligvis to ganger i uken. Tvillingene brukte bleier til de var rundt to år gamle, forteller Hannah.

Hannahs sønn Ymir omgitt av fargerike tøybleier. Foto: Sigrun Asta JörgensenFølg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: