BabyAlt du trenger å vite om tøybleier

Alt du trenger å vite om tøybleier

Tøybleier eller vanlig engangsbleier? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 28590

Vurderer du å bruke tøybleier i stedet for engangsbleier? Her er ni ting om tøybleier som kan være greit å vite før du bestemmer deg.

1. Kort innføring i ulike bleietyper:
Alt i 1 (All in one): En komplett bleie, her trenger du ikke noe ekstra innlegg. Det blir som med en engangsbleie.
Dyrere pr. pleie, bruker lengre tid å tørke, men svært enkel i bruk.


Alt i 2 (All in two):
Bleien er i to deler: et ytterskall som er vanntett og innlegg som kan byttes uten at hele bleien må vaskes mellom hver gang.
Billigere, lett å justere mengden absorbering man legger i cover/sperrelag. Tørker raskt.


Lommebleie (også kalt pocket-bleie)
: Lommebleier har en lomme som må ha innlegg i seg for å være en fullstendig bleie. Hele bleien må vaskes mellom hver vask.
En mellomting økonomisk. Tørker raskt. Enkelt å justere mengden absorbering. Må klargjøres ved å legge innlegg i lommen, men er likt som ved All in 1 – svært enkel i bruk når den er klar, og mange bruker disse til barnepass og barnehage.

Innleggene som brukes i Alt i 2 og lommebleier kan være laget av bambus, hamp, bomull eller microfiber. Det kan også være ulike blandinger av disse ulike materialene. Microfiberinnlegg skal ikke legges direkte mot babyens hud.

Brettebleier er store, tynne kluter som må brettes til en bleie eller et innlegg. En brettebleie trenger sperrelag for ikke å lekke.

Formsydde bleier: Formsydde er absorberende lag sydd i fasong, men er ikke vanntett. Her må dere ha et vanntett ytterlag kalt sperrelag for å være vanntett.

Alt i ett, Alt i 2 og lommebleier brukes hovedsakelig på dagtid, mens formsydde bleier hovedsakelig brukes om natten, fordi den har best absorberingsevne over lenger tid.

Sperrelag:
Utenpå formsydde bleier og brettebleier trengs det et vanntett cover. Dette kan enten være et trekk i laminert polyester (PUL), eller ei ullbukse strikket i ubehandlet ull og satt inn med lanolin (sauefett). Ullbukser er vanlig å bruke over formsydde bleier om natten, men også på dagtid. PUL kan være lite motstandsdyktig mot den mengden urin som kommer i bleien i løpet av natten. Også fleece kan brukes.

2. Størrelser
Tøybleier finnes i ulike størrelser. Den størrelsen det er mest av er “one size”. Dette er bleier som justeres med knapper og kan passe de fleste barn fra 4,5 kg til 16 kg.

Man kan også ha egne små nyfødtbleier. Disse passer best for de som er under 4,5-5kg. Dersom babyen er over fire kilo ved fødsel, kan man forsøke med «one size» ganske tidlig. De aller fleste klarer seg med onesize frem til bleieslutt, men det finnes også L/XL bleier som er større enn onesize bleier igjen. Noen merker eller bleietyper opererer med S/M/L, og man må gjerne bytte ut flere bleier etter hvert som barnet vokser om man velger å ta i bruk slike bleier. 

– For å få en vellykket bleieperiode, er det viktig at en øker absorberingen etter hvert som barnet trenger det. Noen slutter med tøybleier fordi de opplever at bleiene lekker. Dette kan unngås ved å gå opp i størrelse på bleie (hvis du ikke har «one size»), eller øke størrelsen på innlegget i «one size»-bleien etter hvert som barnet vokser, på samme måte som barnet går opp i størrelse på engangsbleier, forklarer nestleder Maren Grutle Hveding i Norsk Tøybleieforening.
– Bleien man bruker på natt må for eksempel ofte være litt større eller ha litt mer innlegg/absorbering i for å holde tett natten igjennom, sier hun. 

3. Hvor mye trenger du, og hva vil det koste?
Nøyaktig hvor mange bleier man trenger varierer ut i fra hvor ofte man vasker, hvor gammelt barnet er og hvilket bleiesystem man bruker.

Eksempelvis trenger man flere bleier til et nyfødt barn, enn til et barn på 1 1/2 år. Dersom man vasker bleier annenhver dag, trenger man også færre enn om man vasker hver fjerde dag. Bruker man "All in 2 kan" man bruke coveret om igjen, mens ved lommebleier eller "All in one" må hele bleien vaskes mellom hver bruk.

Prisen på bleiene varierer i forhold til hvilke systemer og merker du bruker, samt om man kjøper nytt eller brukt. 

De billigste tøybleiene er av typen brettebleier med sperrelag, eller "All i 2", som er cover og innlegg. Det holder med 4-6 cover. Dersom man skal ha lommebleier eller "All in one" trenger man flere fullstendige bleier, og dermed øker prisen. Hvert system har sine fordeler og ulemper i forhold til pris, enkelhet i bruk, vask og tørketid.

– Kjøper man brukt, kan man få det man trenger for mellom 1000 og 2000 kroner. Kjøper man nytt, må prisen gjerne dobles eller triples. Tøybleier brukes til flere barn, og når en familie er ferdig med bleier, kan tøybleier selges videre. Man kan derfor sitte igjen med en relativt liten utgift på tøybleier sammenlignet med engangsbleier, sier Hveding.

4. Kjøp flere forskjellige typer – og prøv deg fram
De fleste som bruker tøybleier, har flere ulike typer og merker bleier.
– Man kan feks kjøpe nyfødtbleier i forskjellige typer, og på den måten finne ut hvilken bleie som passer best å investere i til one size, Hveding.

5. Kjøp gjerne brukt
– Tøybleier kan brukes gjennom mange bleieperioder. Velger man systemer med løse innlegg/brettebleier, kan også disse gjenbrukes som andre ting – for eksempel vaskekluter eller gulvmopp. Man kan også sy om slitte bleiecover til tøybind eller ammeinnlegg, sier Hveding. 

5. Velg Trygge Tekstiler
Det anbefales at du er bevisst på hvilke bleier du kjøper. Et godt tips er å kjøpe bleier som er merket med Oeko-Tex, som er Trygge Tekstiler. Ifølge Forbrukerrådet skal ikke produkter merket med dette inneholde allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer. Merket gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser m.m.

6. Vasking av tøybleier
– De siste årene er det kommet nye anbefalinger i forhold til vasking av tøybleier. Urin kan omdannes til ammoniakk dersom det blir liggende tett og vått lenger enn ett døgn. Ammoniakk kan gi bleiene sterk og vond lukt som er vanskelig å bli kvitt, slite på bleiene og gi barnet sår stump, sier Hveding. Norsk tøybleieforening anbefaler derfor følgende vaskerutiner:


  • Oppbevar brukte bleier luftig i en kurv eller i en åpen våtpose.

  • Vask alle bleier to runder for å få ut mest mulig skit på første vask. På denne måten hindrer man ammoniakk i bleiene, og på runde nr to vaskes bleiene i renere vann, likt som man skyller av matrester fra tallerkener og bestikk før man vasker de i oppvaskmaskinen. 

  • Vask bleier på et hurtigprogram hver 1-2 dag, anbefalingen er 40-60 grader, i 30-60 minutt. 

  • Bleiene som har vært vasket en gang trenger ikke henges til tørk, men har godt av å ligge luftig i påvente vask nummer to. 

  • Hver 2.-4. dag vasker man om igjen alle bleiene som har vært vasket en gang, denne gangen på et langt program på 60 grader, gjerne over 2 timer.

  • Bruk et vaskemiddel beregnet på hvitt tøy(gjerne svanemerket og allergivennlig). Til den første vasken trenger man kun en liten mengde vaskemiddel. Til vask nummer to anbefales det å følge anvisning for skittent tøy på boksen. 

  • Heng til tørk, og klargjør når de er helt tørre. 

  • Nattbleier inneholder mer og konsentrert urin og bør vaskes/skylles opp hver morgen, gjerne i kombinasjon med den første vasken av alle bleiene. Bruker man ikke nattbleie i tøy, kan man fint vaske den første vasken annenhver dag. Tøybleier skal ikke lukte noe som helst om de vaskes godt nok.

  • Tøymykner anbefales ikke.

  • Tørketrommel anbefales ikke for de delene av bleiene som er vanntett og som har elastisk strikk.

  • Flytende vaskemiddel, vaskenøtter, vaskeegg og ligende anbefales ikke, da de ikke inneholder stoffer for å fjerne den typen skit som er i bleier. 


Håndtering av avføring: Dersom barnets kosthold bare består av morsmelk eller morsmelkerstatning, kan man vaske bleiene slik de er. Etter oppstart med fast føde må bæsjen fjernes. Noen ganger kan den vippes rett i do. Noen bruker rispapir i bleiene for å fange bæsj, og kan da kaste dette og avføring rett i søpla. Mange som bruker tøybleier kombinerer det ofte med en lett variant av babypotting, hvor barnet støttes på do/potte og man får avføring der i stedet for i bleien. 


7. Tørking av tøybleier
Det anbefales at tøybleier henges opp og lufttørkes. Det er mer miljøvennlig, og gir også mindre slitasje på bleiene. Det er heller ikke alle tøybleier som tåler tørketrommel.

Det aller beste for miljøet, er om du tørker tøybleiene ute i frisk luft.

8. Mange kommune har tilskuddsordninger
Flere norske kommuner gir tilskudd til foreldre som velger tøybleier.

Her er noen eksempler:
– Alle småbarnsforeldre i Stavanger kommune som ønsker å kjøpe eller leie en startpakke med tøybleier, kan få en rabatt på kr 1000 som "starthjelp". Bleiepakken må være kjøpt i løpet av de siste 12 månedene, og du må legge ved kvittering på kjøpet.
– Småbarnsforeldre i Oslo kan søke Oslo kommune om å få etterbetalt inntil 1000 kroner for kjøpte tøybleier. Du kan søke én gang per barn og for investeringer under 1000 kroner dekker de kun utlegget.
– I BIR (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) gis inntil 1000 kroner til foreldre som velger å kjøpe tøybleier til barnet, og det er en begrensning på 50 prosent av kjøpesummen. Det gis kun tilskudd til kjøp av NYTT utstyr.
Her er to eksempler:
Eksempel 1: Kjøper du tøybleier til kr 1500, får du kr 750 i tilskudd av BIR.
Eksempel 2: Kjøper du tøybleier til kr 2500, får du kr 1000 i tilskudd av BIR.

Dersom du lurer på om din kommune har en slik ordning, kan du se på kommunens hjemmeside – eller hjemmesiden til renovasjonsselskapet din kommune bruker.

– Vi har en oversikt på våre nettsider som skal oppdateres i løpet av 2024, og vi jobber også med å få flere kommuner og renovasjonsfirma til å opprette tøybleiestøtte, sier Hveding i Norsk Tøybleieforening.

9. Hvorfor bør man bruke tøybleier?
Mange som bruker tøybleier, gjør det fordi de vil gjøre en miljøinnsats. Årlig bidrar hvert bleiebarn til store mengder søppel. Oslo kommune skriver på sine nettsider at en gjennomsnittlig norsk baby bruker rundt 5800 bleier før han/hun er klar for potte eller toalett.

Noen går også over til bruk av tøybleier fordi barnet ikke tåler engangsbleier. De opplever at barnet får utslett og blir såre, og ser bedring i bleieområdet etter å ha gått over til tøybleier.

Det blir mindre avfall med tøybleier.

Hvedings personlige erfaringer
Maren Grutle Hveding ser mange fordeler med å bruke tøybleier. Her er listen hennes:

Økonomi: Det skal mye til for at tøybleier ikke lønner seg økonomisk. Engangsbleier kan koste opp mot 7000 kroner pr bleiebarn, mens man i prinsippet kan sitte igjen med 0 kroner i utgifter på tøybleier om man legger litt innsats i det. Eksempelvis har jeg brukt tøybleier til to barn, og har en relativt stor tøybleiepark (25 nyfødtbleier, 30 one size, 6 nattbleier og mange innlegg med ulik absorbering). Noe er kjøpt nytt og noe brukt. Når jeg har solgt videre alt vi har brukt vil jeg sitte igjen med en kostnad på cirka 1500 kroner, og i hovudsak vil dette være fraktkostnader, samt prisen på de bleiene som ikke er i god nok stand til å selges videre. Dette er også kostnaden jeg sitter igjen med om jeg bruker tøybleier til fremtidige barn.

Komfort: Tøy er mer komfortabelt enn plast. Det gir mindre utslett og mindre lukt.

Babypotting og færre bæsjebleier: Mange barn som bruker tøybleier slutter tidligere med bleier. Ikke på grunn av fuktfølelse i tøybleiene, slik mange tror. De fleste tøybleier har nemlig et stoff mot huden som transporterer bort fukt, slik at bleien kjennes tørr ut. Men i tøybleiemiljøer deler man gjerne erfaringer om bleieslutt og babypotting, og flere blir oppmerksom på at de fleste barna er kapable og klare til bleieslutt allerede før de fyller 2 år. Alderen på bleieslutt i Norge er nærmere 4 år, så et tøybleiebarn halverer gjerne bleieperioden sin.

Tøybleiebruk har ofte følgeeffekt på andre ting i husholdningen, og de fleste som introduserer tøybleeiebruk gjør også flere miljøbevisste valg i form av flerbruksting, som for eksempel tøybind, menskopp, vaskekluter fremfor våtservietter og tørkepapir og så videre.

Maren Grutle Hveding med et utvalg av bleiene hun har brukt til sine to barn.

 

Er tøybleier mer miljøvennlig?

Dette sier miljø- og solidaritetsorganisasjonen «Framtiden i våre hender» om miljøgevinsten ved å bruke tøybleier:

– Bleier er faktisk en av de tingene som tar mest plass i restavfallet – og bare ett bleiebarn skaper rundt 1 tonn med bleieavfall. Det betyr at det hadde hatt stor effekt om flere norske barn hadde gått over til tøybleier, sier fagansvarlig Ingrid Kleiva Møller i Framtiden i våre hender.
– Tøybleier er enkle i bruk, og de reduserer både avfallsmengden, klimautslippene og plastforbruket vårt, sier hun.

Møller har selv brukt tøybleier til sine to døtre.
– Det innebærer nok at vaskemaskinen går litt oftere, men samtidig går vi litt sjeldnere til butikken. Vi sparer penger og unødvendige lekkasjer, og jeg synes ærlig talt tøybleiene er veldig søte. Jeg skulle ønske tøybleier var lettere tilgjengelige på butikken, og at de informerte om det på helsestasjonen. Jeg tror nemlig tøybleier er løsningen for å unngå de enorme avfallshaugene med engangsbleier, sier hun.

Kilder:
Norsk Tøybleieforening

Maren Grutle Hveding, nestleder Norsk Tøybleieforening

Forbrukerrådet

Stavanger kommune, Oslo kommune, BIR

Framtiden i våre hender

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: