BabyGravid fire ganger – med prevensjon

Gravid fire ganger – med prevensjon

Trude har brukt ett og to prevensjonsmidler til enhver tid. Likevel har hun blitt gravid fire ganger. Ill.foto: Crestock
Av Heidi Elin Nupen 4401 Sist oppdatert 11.01.12

Trudes historie er spesiell på flere måter. Ikke bare har hun fått fire barn mens hun har gått på prevensjon – alle er dessuten født premature.

Trude og kjæresten var 18 år og planla å slutte med prevensjon. Gikk alt som det skulle, ville de få deres første barn etter at videregående var ferdig.

– Vårt første barn kom midt i russetiden! Han fikk til og med en egen, bitteliten russedress! Selv om han ikke var planlagt, var han veldig velkommen. Vi ville jo ha barn, men hadde ikke regnet med å bli gravid mens jeg gikk på p-piller, forteller Trude til Babyverden.

Les mer: Graviditeten uke for uke
                Er jeg gravid?
                Slik begynner fødselen

– Nå skulle det bli lenge til nestemann
Gutten kom i uke 28. Men han var sterk og frisk og Trude fullførte videregående. Litt etter fikk hun satt inn spiral og planen var at de skulle vente i flere år med en ny familieforøkelse.

Men til tross for spiral ble hun gravid igjen, og gutt nummer to kom fire år senere, 14 uker for tidlig.Trude og mannen ønsket seg mange barn. Men da de hadde fått to premature, mente de at det var nok. Før han steriliserte seg, fikk de to barn til, med prevensjon. Også disse ble født for tidlig.

– Selv om vi egentlig ville vente, var vi kjempeglade for et nytt barn! Men nå ville vi ikke ha flere og gikk til legen for å bli satt på venteliste for sterilisering. Siden vi var bare 23 år gamle, mente legen at vi burde vente til vi var i hvert fall 30 år. Han dro fram eksempler på «worst case scenarios», og vi ble enige om at sterilisering var for drastisk.


For å helgardere seg valgte Trude å ha både spiral og ta p-piller. Tre år etter andremann kjente hun imidlertid tydelige graviditetssymptomer. Hun tok flere tester og gikk til legen, men testene ga ikke utslag. Hun klarte ikke å få bevist at hun var gravid.


– Da bestemte jeg meg for å ta en «spansk en»! Jeg ringte legevakten, sa at jeg var gravid og at jeg hadde blødninger. Jeg ble da undersøkt med ultralyd, og vi fikk se en sprell levende baby på rundt 14 uker.

Les mer: Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten
                Svangerskapsplager    
                Oppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte           


– Gravid for tredje gang med prevensjon - hvordan var det mulig?
Trude og mannen følte det først som en nedtur. De var skremt etter to for tidlig fødte barn. Den første født i uke 28, nummer to i uke 26.


– Vi fryktet at vi skulle få et barn som var født enda tidligere.


I uke 26 gikk vannet og Trude ble som de andre gangene innlagt. Med motmiddel klarte de å utsette fødselen i en uke. Da kom parets første jente. En liten skatt født i uke 27. Nå var de helt sikre på at de ikke ville ha flere, men det var enda fire år til de var 30. Legen anbefalte p-sprøyte, et prevensjonsmiddel de fikk opplyst var 100 prosent sikkert. Trude beholdt likevel spiralen – hun hadde jo blitt gravid med to typer prevensjon før. Med både p-sprøyte og spiral følte de seg trygge.Trude har født fire premature barn. Det første i uke 28, det andre i uke 26, det tredje i uke 27 og det fjerde i uke 25. - Å få premature barn er en voldsom påkjenning. Det er så sterkt. Du lurer alltid på om de vil greie seg, sier Trude.

Hvor stor er sjansen?


  • Hormonspiral: 0-0,2 % sjanse for graviditet

  • Sterilisering: 0-0,5 % sjanse for graviditet

  • P-sprøyte: 0,3 % sjanse for graviditet

  • Kobberspiral: 0,5 % sjanse for graviditet

  • P-piller/P-ring/P-plaster: 0,2-3 % sjanse for graviditet

  • Minipiller: 3 % sjanse for graviditet

  • Kondom: 2-15 % sjanse for graviditet

  • P-stav (implantat): 0,1% sjanse for graviditet

  • Nødprevensjon: 7-24% sjanse for graviditet, bl.a. avhengig av hvor raskt etter samleiet pillene tas

  • Avbrutt samleie: 3-17 % sjanse for graviditet, bl.a. avhengig av når i menstruasjonssyklusen samleiet skjer.


Kilde: ung.no

 Legen: - Nå må du holde opp!
– Fire år senere merket jeg de samme symptomene som gangen før. Jeg var helt sikker på at jeg var gravid, men det viste ikke på testene. Jeg ringte legen og han sa; Nå må du holde opp! Innbilt svangerskap forekommer, men ikke hos dem som ikke ønsker det!


Nå hadde Trude fått ultralyd på legekontoret, og han gjorde store øyne da et lite foster kom til syne på skjermen. Fosteret var over 15 uker gammelt.


– Da snakket ikke jeg og mannen min med hverandre på en uke! Vi var fortvilet og motløse. Men det gikk ikke lenge før fortvilelsen ble snudd til forventning. Og vi håpte at ikke fjerdemann skulle komme enda tidligere…


I uke 22+3 ble Trude innlagt. De fikk beskjed om at det mest sannsynlig ikke ville gå bra denne gangen. Men motmiddelet virket og Trude klarte å holde på barnet til det var passert uke 25. Trude og mannen hadde blitt foreldre for fjerde gang. De kunne gjøre opp status; fire for tidlig fødte, men friske barn, to jenter og to gutter. Alle født med vaginal fødsel.


– Alle gangene har jeg blitt anbefalt keisersnitt, men jeg har hatt et sterkt ønske om å føde vanlig. Heldigvis har dette gått helt fint alle gangene. Jeg har blitt igangsatt og det har vært fire, fine fødsler.


Hun har fått forklart at hun er «veldig fruktbar», noen annen forklaring har ikke legene. Selv mener Trude at kroppen hennes reagerer på en spesiell måte.


– Jeg føler den jobber imot alt som ikke er naturlig. En piercing jeg tok en gang, vokste liksom bare ut. Kroppen ville ikke ha den. Ved narkose har jeg måttet hatt mer en trippel dose for å sovne. Det virker som om kroppen min støter ut unaturlige ting – kanskje det er derfor den ikke vil ta imot prevensjonsmidlene heller?


Trudes mann er nå sterilisert og den barnerike familien kan puste litt ut. De fire barna er små sammenlignet med andre på deres alder, ellers holder de følge på alle områder. De har også pustet selv fra dag en, alle sammen.


– Å få premature barn er en voldsom påkjenning. Det er så sterkt. Du lurer alltid på om de vil greie seg, og du er hele tiden redd for å miste dem. Jeg følte at jeg ikke turte å få flere barn etter de to første. I dag er vi bare takknemlige for at alt har gått så bra med dem – det har vi aldri tatt for gitt.


Trude er ikke hennes egentlige navn. Anonymiseringen er gjort for å ivareta barnas personvern.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: