Mange barn har sitt eget lammeskinn. En del barn sover på dem i senger og vugger, andre bruker skinnene i vognen. Eller begge deler. Ekspertene har ikke kommet til at barn utvikler allergi av å sove på skinn, men riktig rengjøring er viktig!

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Mange mener at barna sover bedre på sitt eget lammeskinn. Det er mykt og godt, og regulerer varmen bra. Lammeskinn er ventilerende, så de kan brukes året rundt. De varmer når det er kaldt, og kjøler når det er varmt. Når barnet sover på skinn, trenger man heller ikke å ha så mye over barnet, et teppe kan være nok.

Det er lurt å ha en myk klut eller annet under barnets hode slik at de ikke får pelsen i ansiktet.

Lammeskinnene finnes i flere varianter og prisklasser. Du kan få dem nedklippede, eller med lengre pels. De dyreste skinnene kommer gjerne fra New Zealand eller Australia.
Størrelsene er også forskjellige. Større skinn kan brukes i sengen, mindre i vognen. Noen bruker også skinnet på gulvet på dagtid.

Et lammeskinn bør behandles riktig:

 

  • Rist skinnet hver dag, gjerne ute i kald luft. Da holder det seg bedre.
  • Vask skinnet i vann med jevne mellomrom. Følg bruksanvisningen. Som oftest tåler skinnet maskinvask på ullprogram, men vær oppmerksom på at enkelte skinn kun tåler håndvask. Noen leverandører anbefaler å vaske skinnet hver tredje eller fjerde uke, i alle fall hvis barnet sover på det daglig. Andre igjen mener at man ikke skal vaske skinnet for ofte i og med at ullfettet har naturlige egenskaper som er selvrensende. De fleste leverandører anbefaler at du lar skinnet lufttørke, og ikke putter det i tørketrommelen.
  • Bruk den type vaskemiddel som leverandøren anbefaler. Ofte er dette en spesiell type ullshampo. Vanlig vaskemiddel kan gjøre skinnet sprøtt, stivt og hardt.
  • Det er ikke alltid du trenger å vaske hele skinnet. Det går fint an å vaske bort flekker for hånd. Du kan også skylle skinnet med vann.
  • Mange leverandører anbefaler at du børster opp skinnet etter vask dersom du vil bevare mykheten. 
Hva synes du om artikkelen?