BabyMia ble mamma som 14-åring

Mia ble mamma som 14-åring

Da Mia Kvithyll ble mamma som 14-åring, bodde hun ennå hjemme med mamma og to småsøsken. Her er mormor og Hannah. Alle foto: Privat
Av Av Heidi Elin Nupen 3302 Sist oppdatert 13.06.12

Mens andre 21-åringer kanskje begynner å tenke på å få baby, er Mias datter klar for å begynne på skolen.

Mia Kvithyll (nå 21) og kjæresten Marius hadde vært kjærester i ett år da livet ble snudd på hodet. Mia var 14 år, gikk i 9. klasse og hadde ingen mistanker om at hun kunne være gravid. Hun hadde blødninger som hun var overbevist om var mensen, og tenkte ikke mer på det. Marius var 15 år.

– Mamma fikk mistanke. Hun la merke til at jeg hadde begynt å spise mer. Hun spurte rett ut om vi hadde hatt samleie, noe jeg avviste. Som 14-åring svarer man nei!, forteller Mia.

Les også: 29 år og bestefar

Moren hennes var ikke overbevist, og kjøpte graviditetstest til Mia. Den positive testen ble ikke oppfattet positivt i starten.

Mammas magefølelse reddet Oscar

Moren ble sint – til å begynne med
– Mamma blei sint. Men det var først og fremst fordi jeg hadde løyet. Hun kontaktet lege med én gang for å avtale time for abort.

Men det skulle vise seg at dette ikke var så «enkelt» likevel. Siden Mia hadde hatt flere blødninger som hun hadde oppfattet som mensen, visste hun ikke når hun kunne ha blitt gravid. Mensen hadde heller ikke vært regelmessig. Derfor måtte det flere undersøkelser til og det var mye fram og tilbake. Til slutt ble det klart at Mia var fem måneder på vei. Søknaden om seinabort som de allerede hadde sendt inn, kunne de ikke ta hensyn til. Mia var kommet for langt. Abort var uaktuelt.

– Selv var jeg usikker på hva jeg egentlig ville. Jeg var 14 år og hadde ikke så mange egne tanker, på en måte. Jeg bodde fremdeles hjemme, og de to småsøsknene mine bodde også der. Mamma fryktet nok at det ville bli mer enn vi kunne klare.

Marius (da 15) med datteren Hannah like etter fødselen

Når det likevel ble klart at Mia ikke kunne ta abort, innstilte hun seg på å gjøre det beste ut av situasjonen. Hun fikk sin «egen» jordmor på sykehuset til alle kontrollene og telefonnummeret hennes, om hun fikk behov for å snakke.

– Jeg ble innlagt tre ganger på slutten på grunn av svangerskapsforgiftning. Men ellers var svangerskapet helt uproblematisk medisinsk sett.

Monica tok operasjon – og ble gravid

«Hun der som bare er 14 år…»
For det var ikke fritt for at noen snakket bak ryggen hennes. «Der er hun som er 14 år».

– Noen få sa rett ut at vi ikke kom til å klare å beholde barnet – at barnet ville bli tatt ifra oss. Det ga meg en oppvekker – jammen skulle jeg vise verden at dette skulle vi få til!

Mia var vant til babyer og små barn, så det praktiske var hun ganske forberedt på. Men å bli mamma som skoleelev på ungdomsskolen var likevel ikke bare-bare.

Maja tok imot sitt eget oldebarn

Rett etter Hannah var født, begynte Mia på skolen to dager i uken, og hun klarte å fullføre skoleåret. Mias mamma tok over fedrekvoten .

– Vi var skoleelever begge to, og vi var enige om at det var til det beste om vi fullførte skolegangen. Sju måneder gammel begynte Hannah i barnehagen slik at jeg kunne gjøre meg ferdig med siste året på ungdomsskolen.

Gravid uke for uke

 

Vokste fra hverandre....
Å bli foreldre i så ung alder, hadde likevel sin pris. I hvert fall i en periode. Da datteren var en måned gammel, ble det slutt mellom Mia og Marius.


- Jeg vokste med rollen gjennom svangerskapet, og ble mer moden. Nå var jeg mamma! Marius syntes det var vanskelig.


....og sammen igjen
Da Hannah var to år, begynte de å møtes på nytt, og snart var de sammen.Hannah og pappa kjører gravemaskin. Mens Mia utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider, valgte pappa å bli gravemaskinfører. Nå venter alle tre spent på babyen som skal komme i september.

- Nå har vi vært sammen i fire år igjen, og venter en ny baby i september. Denne gangen planla vi det!


- Hvordan er det å være gravid denne gangen?


- Jeg har flere bekymringer. Bekymrer meg for om alt vil gå bra, om vi kan få økonomiske problemer framover, osv. Bekymringer jeg ikke hadde da jeg gikk gravid som 14-åring. Følelsen er også helt annerledes. Sist hadde jeg jo ikke noe valg. Jeg ble kastet inn i en rolle jeg ikke hadde valgt.


Mia og Marius gleder seg til det store underet skal komme. I likhet med den kommende storesøsteren.


- Hannah gleder seg voldsomt. Akkurat som meg er hun veldig glad i babyer og har stor omsorg for dem. Jeg tror hun kommer til å bli en god storesøster.


Har et kjempegodt forhold til moren i dag
Selvom Mias mor var sjokkert og negativ da Mia ble gravid som 14-åring, gikk det fort over. Og det var aldri sånn at hun tok over ansvaret for barnebarnet, selv om hun var til god hjelp.


- Hun er bestemor for Hannah. Vi har vært bevisste på at jeg skulle ha mammarollen. Selv om jeg bodde hjemme, var det mitt barn. I dag har jeg og mamma et åpent og godt forhold – slik mor og datter skal ha det. Vi bor i sokkelleilighet i samme hus, og der vil vi bli så lenge vi kan.


- Hva har du å si til andre unge som blir uplanlagt gravide?


- De bør være positive og se framover! Ofte er det lett å henge seg opp i det negative. Ser man på det positive, får en det bedre med seg selv også, sier Mia, og legger til:


- Verden er stor. Du er ikke den første, og du vil ikke være den siste som blir gravid så ung, ler Mia.


17 år og mor til tre!


29 år og bestefar


- Jeg ville adoptere bort sønnen min


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: