NyheterUansvarlige foreldre?

Uansvarlige foreldre?

Av Av Janet Molde Hollund. Ill.foto: Istockphoto 957 Sist oppdatert 25.05.11

Norske foreldre lar gjerne barna sove ute hele året, og er ikke redde for å la vogna stå alene utenfor. Hvor går grensen for uansvarlighet?

Her i landet er det ikke uvanlig at den sovende babyen venter i vogna utenfor kafévindet mens mor tar seg en kopp kaffe latte med andre småbarnsmødre.

Kanskje er det vikingblodet i oss som gjør oss litt tøffere enn andre. Skribenten Anastasya Partan, bosatt i New York, er lettere sjokkert over tilstandene i Skandinavia. Og fascinert. Gift med en danske har hun bodd noen år i København, og er forundret over hvor avslappet foreldrene virker. Babyene får sove ute i frisk luft hele året, og står gjerne alene i vognen.

Hun ser for seg hvordan det ville gått om hun hadde trillet vognen med sønnen sin i New York. Satt ham fra seg på Broadway mens hun ba en av gateselgerne se etter ham slik at hun fikk sette på middagen. Eller satt vogna utenfor butikken mens hun gjorde noen ærender. I København, med en million innbyggere og jevn strøm av turister, er det helt greit for de fleste mødre å forlate sine sovende skatter utenfor butikkvinduene. Folk stjeler jo ikke babyer, de vil ha sykler. Men vanene er ikke like i amerikanske storbyer. Det fikk en dansk mor erfare da hun i 1999 satte sin 14 måneder gamle sovende datter utenfor en restaurant på Manhattan – og ble arrestert.

Skribenten fikk aldri mot nok til å sette sønnen utenfor, samme hvor store butikkvinduene var. Hun kunne ikke fri seg fra tanken om at noen kunne komme og ta skatten hennes.

Babyverdens egen helsesøster, Elin Asbjørnsen, sier det ikke finnes noen fasitsvar på hva som er fornuftig eller ikke. I en tidligere artikkel svarer hun slik:


– Er det det ok å sette barnevognen utenfor kafèvinduet mens man selv sitter inne og spiser?
 

– Det er alltid en risiko ved å sette fra seg barnevogna. Det hører til sjeldenhetene at noen tar med seg barnevogna med babyen oppi. Dersom man velger å sette fra seg vogna med babyen oppi ute på gata, er det i alle fall viktig å kunne se vogna hele tiden og aller helst se barnet. Kafeen må bør ligge i gatenivå. Da har man god anledning til å følge med på hva som rører seg i omgivelsene, samtidig som en kan følge med barnet. Det bør være lett å komme seg ut fort og man bør ha informasjon om det normalt er trygge omgivelser i området. Dette er faktorer jeg ville ha lagt vekt på før jeg hadde plassert barnet utenfor kafèvinduet, sier helsesøster Elin.

Les hele artikkelen

 

Hva tenker du er greit? Et ærend i butikken mens barnet venter i bil eller vogn utenfor? Kan du sitte på kafé mens sover utenfor på fortauet?

Diskuter på forumet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: