Sist oppdatert: 28. januar 2005

De fleste spebarn elsker å bade, ettersom de er vant til å være omgitt av varmt fostervann. Bruk god tid på badestellet og legg det gjerne til kvelden slik at både far og mor kan være med. Barnet blir også ofte søvnig etter badet.

Barnet kan bades så snart dere er hjemme fra sykehuset, selv om navlestumpen ennå ikke har falt av. Dersom barnets hud ikke er for tørr, kan det bade hver dag. Ved tørr hud er det lurt å bade noe sjeldnere og bruke litt vegetabilsk babyolje i badevannet.

Det må være godt og varmt i rommet hvor barnet bader (ca. 22 grader). Badevannstemperaturen skal være mellom 34-37 grader. Er vannet kaldere eller varmere, kan barnet bli skremt og vil reagere med ulyst neste gang dere prøver. Bruk en plastbalje som ikke er altfor stor. Barnet føler seg nemlig sikrere i en liten balje. Legg frem et stort frottéhåndkle til å tulle barnet inn i etter badet, og ha klar tøyet du skal bruke etterpå.

Unngå såpe i vaskevannet. Barnet skal legges sakte ned i baljen – det skal ha tid til å venne seg til vannet. Hold godt med din venstre hånd rundt barnets venstre overarm. La underarmen din følge med til bunnen av baljen. Da får du god støtte og blir ikke så trett i armen.

Bruk en myk klut og start med å vaske ansiktet og håret. Husk å tørke godt bak ørene, ellers har babyen lett for å bli sår. Deretter vasker du kroppen på samme måte. Nedentil vasker du barnet meget forsiktig. Hos jenter er det viktig å ikke gni med klut, fordi slimhuden er så fin at den har lett for å bli sår. Vask forfra og bakover, slik at bakterier fra tarmen ikke kommer til i urinrøret og forårsaker infeksjon. Det er ikke nødvendig å trekke forhuden tilbake hos gutter.

Smør gjerne barnet inn med en god barnekrem etter badet. La også gjerne den lille få ligge og sparke litt uten bleie, det elsker de fleste barn. Er stumpen litt sår, er det lurt å «lufte» den litt ved hvert stell.

Fins det noe deiligere enn duften av et nybadet spebarn? La badestellet bli noe dere gleder dere til. Bruk gjerne litt vegetabilsk babyolje etter badet og masser forsiktig over hele kroppen. Barnet nyter å bli stelt med, og ofte oppnår dere flott kontakt under stellet! Benytt gjerne anledningen til å gi barnet kroppsmassasje. Se eget kapittel om babymassasje.

Prat med barnet ditt mens du steller det! Du vil få øyekontakt og smil tilbake. Og det er faktisk smil – ikke mageknip . . .

Hva synes du om artikkelen?