Sist oppdatert: 18. april 2007

Spørsmål:

Heisan! Har fått mitt tredje barn for 9 mnd siden og klarte å fullamme henne i 4 mnd til tross for brystreduksjon og løft. Men nå blir jeg lei meg når jeg leser at man bør amme i minst 1 år fordi alle mine 3 barn selv har valgt å slutte med pupp før det. 8mnd, 10 mnd og nå 9 mnd. Bør jeg være fornøyd med å amme i 9 mnd, eller bør jeg prøve hardere? Min yngste brekker seg når hun får puppen og da har jeg ikke lyst til å «tvinge» henne. Må understreke at de to første fikk jeg før jeg ble operert. Og føler at jeg har gjort det jeg kan, men så kommer denne tvilen,da ….. Håper på svar! Vennlig hilsen

 

Svar:

Kjære snille deg – anbefalingen om amming til barnet er ett år, betyr IKKE at barnet skal ammes mot sin vilje!
Morsmelken er spesiallaget for barna, og er tilpasset barnets behov. Og den er like sunn for barnet når barnet er ett år, som når det er nyfødt. Derfor kan vi med fordel amme barnet lenge etter at det har gått over til fast føde, og drikke fra kopp. WHOs anbefaling er faktisk to år.
Men hvis barnet ikke vil, eller moren føler at det er på tide å slutte før, så er det HELT greit. Det aller viktigste er at barnet får mat, og at barn og foreldre har det bra.
Hvis du har melk fremdeles, kan du jo pumpe og gi henne fra kopp hvis det er diing hun ikke vil. Og hvis ikke så er også det ok.
Kos deg med barna dine du.
Spørsmål:

Hei. Har en baby på snart 4 måneder. Han er så vanskelig å få i melk til tider. Vet ikke hva jeg skal gjøre? Det er så frustrerende… Det kan gå flere timer,opptil 6 timer før han drikker kanskje 70 ml, så flere timer igjen. Har prøvd med litt grøt men han bare spytter det ut igjen. (Han har hatt fin vekt oppgang til nå) Har prøvd både med morsmelk og mme. Er dette normalt?.Prøvd med kokt vann, men dette vil han heller ikke ha. Er så redd for dehydrering Hvordan merker man dette?

Svar:

Hei Ann.

Jeg kan så godt forstå at du er frustrert og fortvilet – det er ikke noe som stresser mer enn barn og utfordringer med mat!

Det som er aller viktigst er at babyen din har en fin vektoppgang og er i trivsel  og det er han jo. Hvis han på èn eller annen måte ikke får nok i seg vil vekten stagnere og hvis han skulle bli dehydrert blir han ganske slapp.

Du skriver ikke noe om om du ammer eller hvordan han får maten sin… Det gjør ikke noe om det av til går opp til 6 timer hvor han ikke spiser, hvis han andre tider på døgnet spiser hyppigere. Hvis jeg var deg hadde jeg tatt en prat med helsesøsteren. De er kompetente på det med småbarn og mat og flinke til å komme med gode tips og råd. Det er sikkert en god ide å få litt hjelp hvis du syns det kjører seg fast akkurat nå. Det er så viktig å skape gode opplevelser rundt måltider for å forebygge problemer senere.

Lykke til videre da.

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Spørsmål:

Hei, trenger råd om kva eg skal gjere med dottera mi som ikkje er så glad i puppen lenger. Eg fullamma til 6 mnd og starta så med mat har amma heile tida og kun gitt tillegg om eg ikkje har vore tilstades (sjelden). For ein månads tid sidan slutta jenta mi å ta høgre bryst – eg forsøkte å by henne men ville kun ha på venstre, har mykje meir melk der no og nesten ingenting på andre sida (litt på morgonen). No er ho ikkje noko glad i puppen i det heile. Eg føler at eg har for lite til henne også ( ho er stor, nesten 10 kg). Eg har forsøkt i det lengste å ikkje gi henne flaske fordi eg vil at ho skal suge hos meg slik at eg ikkje mister melka, men ho er sjelden veldig interessert, drikk godt om morgonen og ein gang i løpet av dagen. På kvelden når ho er trøtt har eg dei siste kveldane gitt henne 120 ml mme på flaske – ho sluker det og viser teikn til at ho vil ha meir (byr henne alltid bryst først…) Så kva skal eg gjere? Eg forsøker å pumpe meg på dagen slik at eg kan gi henn eom kvelden men i dag fikk eg ikkje ut noko. Er litt fortvila for vil gjerne amme til ho er starta i barnehagen. Er det dumt å starte å gi henne litt mme – vili dette til slutt gjere at eg ikkje har noko melk att? Trur du det kan gå bra å fortsette med morgenamminga (den virker det som ho nyter) og heller gi henne flaske på dag og kveld? Korleis gjer dei fleste det? Er det vanleg å kun gi pupp ved 8 mnd alder i tilegg til fast føde? Jenta mi får forresten 2 graut måltid for dag samt middag og frukt. Ho veks godt men har ‘smalna’ litt av desse siste dagane. Blir takksam for svar – vil jo gjerne amme men slik det er no er det vanskeleg.

 

 

Svar:

Hei!
Det er ikke uvanlig at barn i den alderen er mer interessert i fast føde enn i pupp. De er i ferd med å bli store, de oppdager verden og blir mer mett av annen mat. Nå er hun mest interessert i morgenmåltidet. Så lenge hun tar morsmelk opprettholdes produksjonen, så dette måltidet kan du fortsette med så lenge hun har lyst på det.
Når barna i en tid har fått fast føde er det vanlig at interessen for pupp til måltidene avtar, men de setter fremdeles pris på diingen. Fortsett å gi henne morgenmåltidet, og forsøk gjerne å gi henne morsmelk også i løpet av dagen, men kanskje fortrinnsvis utenfor måltidene. Hun vil kanskje sette pris på en sup til trøst når hun er trett om ettermiddagen eller før leggetid? Eller hvis hun plutselig blir lei av en annen grunn.
Når det gjelder mat utenom amming, må du nesten snakke med helsesøster. Men jeg ville vel ikke anbefale at du gir flaske til et så gammelt barn. Du kan like godt la henne grikke av kopp. Vann er helt greit som tørstedrikk.
Lykke til!
Hva synes du om artikkelen?