Er det mulig å fullamme fra bare en av puppene? Hvordan blir det da med melkeproduksjonen? Er det nok for babyen?

Sist oppdatert: 12. juli 2006

Spørsmål:

Hei! Takk for en fin side. Min datter er 7 uker men ble født 5 uker for tidlig. De første tre ukene fikk hun min melk på sonde mens jeg pumpet, da hun var mye trøtt og ikke klarte å suge ordentlig. Nå er dette løst og hun har en flott vektøkning, i gjennomsnitt 280 gr i uka. Men da jeg har innadvendt brystvorte på mitt venstre bryst la vi oss til den vanen på sykehuset at hun ble lagt til høyre først. Helt fra startet har jeg hatt markant mer melk i høyre, og det er derfra jeg ammer nå, dette for å sikre en god vektøkning i starten, (når jeg sier markant så betyr det at når jeg pumpet for å holde produksjonen i gang pumpet jeg mellom 80 – 100 ml på høyre og 10- 30 på venstre. Nå pumper jeg mellom 30 – 50 på det venstre). Nå har jeg så smått startet litt med det venstre, men merker at jeg nøler med det hele og tør ikke helt. Hva vil skje med produksjonen min på det høyre? Kan jeg risikere at hun blir sliten av å amme på det venstre, og slik ikke får tilstrekkelig og at produksjonen senkes på det høyre? Hvor lenge kan jeg eventuelt vente med å amme fra det venstre? Og er det mulig å fullamme fra ett bryst? Veldig takknemlig om jeg kan få noen råd om hvordan jeg kan løse dette. Og når jeg begynner med det venstre bør jeg også pumpe dette etter matøkta? Ser at dette blir litt vagt men jeg er så godt fornøyd med at det fungerer og at jeg har nok melk i det høyre, og er redd for å ødelegge dette.

Svar: 

Hei!
Så fint å høre at ammingen faktisk går såpass bra, selv om dere hadde en tøff start!
Og ja, du kan nok fullamme på ett bryst. Tenk på de med tvillinger – eller trillinger!
Men samtidig vil jeg nok oppmuntre deg til å få ham over på begge. Jeg snakker av egen erfaring. Da sønnen vår var 8 mnd nektet han å ta mitt høyre. Da fikk han jo hovedsaklig fast føde, så jeg tenkte ikke så mye over det. Men duverden så skjev jeg ble… Ett stort og ett bittelite…
Jeg forstår at du er bekymret for at du kan klusse til den fine produksjonen du har på høyre side nå, men jeg tror ikke det er noe å være redd for. Skulle produksjonen på det brystet mot formodning gå ned, – så kan den når som helst økes igjen. Økning i produksjonen skjer jo hele tiden, barnet tar mye mer melk når de er tre – fire måneder enn de gjør når de er noen uker gamle 🙂
Jeg tror heller ikke hun blir så sliten av å ta på det venstre at det vil gå ut over næringen hun får. Og skulle hun bli så sliten til et måltid ville jeg tro at hun sov en stund, og våknet og krevde nytt måltid litt tidligere enn hun ellers ville.
Mitt råd til deg er at du introduserer venstre bryst nå når hun har vennet seg til å die av deg. Ikke legg henne til på venstre side når hun er skrubbsulten. Tar det lengre tid før melken kommer da, så vil jeg tro at hun bare blir sint og frustrert. Så la henne ta litt på høyre først, så flytter du henne over til venstre side og lar henne die en stund der.
For å være helt sikker på at hun ikke er sulten når du legger henne til å sove igjen, kan du jo tilby høyre brystet på nytt like før du legger henne. Det går fint an å gi fra begge bryst til hvert måltid, men pass på at hun dier såpass lenge på minst ett av dem, at vi tror hun har fått i seg den fete melken.
Håper du har fått noen råd, – er det fortsatt noe du lurer på, så spør igjen!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?