Er det farlig å ha hjertebank i graviditeten? Jordmor svarer.

Sist oppdatert: 12. juli 2007

Spørsmål:

Hei! Er nå 11+6 i mitt 2. svangerskap. Har siden uke 5 vært i dårlig form, kvalm svimmel og trøtt. Har i tillegg vært mye plaget med «hjertebank». I perioder føler jeg at noen av hjerteslagene er veldig kraftige. Pulsen er normal, men det føles som om hele brystet hopper. Dette varer fra et par min til 1 time. Samboeren min har kjent dette, og han ville vi skulle dra til legevakten. Vet du hva dette er? Er det en «svangerskapsplage»?

Svar: 

Det er ikke uvanlig med «hjertebank» (ekstrasystoli) ekstra slag i svangerskapet. Mange forteller at det oppleves både ubehagelig og litt skummelt når det vedvarer. Kanskje fordi det har med hjertet å gjøre. Om det vedvarer eller blir verre kan du ta det opp med jordmor/legen din for en evt. utvidet sjekk.

Enkelte har reagert med hjertebank i forbindelse med kaffe og stress. Kanskje bør du se om det er i noen spesielle situasjoner det oppstår.

Håper formen din blir bedre etter hvert.

Hilsen Monica.

Spørsmål:

1: Jeg får så lett hjertebank, svette, varme i kropp og ansikt og ubehag, særlig hvis jeg er litt ut av lage på forhånd (trett, spent, stresset). Dette er skikkelig ubehagelig, og kommer i «anfall» som varer ca 15 min før det roer seg. Slik vil jeg ikke ha det! Jeg blir så utrygg på meg selv,- om jeg skal besvime etc. -Dette skjer ca. et par ganger i uka. Jeg er 27 uker på vei.

2: Jeg blir også svimmel, kvalm og får svetterier og hjertebank hvis jeg ligger på ryggen! Om natta våkner jeg ofte av at jeg er helt «stressa i kroppen»,- da har jeg nok ligget lenge på rygg. -Har dette noe med at blodårene i ryggen blir klemt av den etterhvert store livmora?

Håper på svar!

Svar: 

Kjære deg! Jeg forstår godt at disse ”anfallene” plager deg. Om det er noen trøst er du ikke alene om lignende opplevelser. Det er faktisk svært vanlig med ekstra slag og uregelmessig hjerterytme. Enkelte gravide kan fortelle om ubehagelig hjertebank som har vart så lenge at de har oppsøkt lege for å utelukke mistanke om en hjertelidelse.

Siden dette opptrer hos deg når du fra før av er litt stresset, blir mitt råd til deg: Forsøk å unngå stress. Kanskje er din hverdag litt i travleste laget? Det hender kvinner må be om en halv /hel sykemelding for en stund. Det kan også hjelpe at du ”møter” anfallet med dyp og rolig pust. Senk skuldrene og gi deg selv litt ro. Kanskje bør du sette deg ned litt, evt. unne deg en liten strekk. La ikke fortvilelsen ta deg. Du er ikke syk, – bare gravid! Og det går over!

Jeg tror muligheten for å besvime er liten. Det skyldes oftest blodtrykksfall som er noe helt annet. Det kan være en god idè å snakke med jordmor/legen din slik at du kanskje kan få redusert utryggheten din omkring disse hendelsene.

Til ditt andre spørsmål: Når du ligger på ryggen vil den tunge voksende livmoren klemme mot den store samlevenen som fører blod fra hele kroppen tilbake til hjertet. Når denne tilbakestrømningen hindres får hjertet for lite blod å pumpe videre, både til lungene der nytt oksygenrikt blod skal hentes og til hodet og kroppen for øvrig. Dette er årsaken til at du blir svimmel og uvel.

Lykke til videre! Ta godt var på deg selv, og unn deg bare det beste.

Hilsen Monica

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?