BabyAmmingHan får ikke sugetak!

Han får ikke sugetak!

Av Babyverden 3163 Sist oppdatert 25.04.06

Spørsmål:

Sønnen min tar brystet i ca 10 min og så sovner han, han våkner etter ca 15 min, og er like sulten igjen, da får han erstatning, og drikker opp 100 ml med en gang. Da sover han i 4 timer etterpå, og våkner av seg selv. Han falt i vekt når vi var på sykehuset, men etter to døgn hadde han gått opp 15 gr. nå har vi ikke fått veid han ennå, men jeg tror han har gått opp en del nå. Han får bare flaske når jeg ser at han er sulten, han blir helt forvirret når han våkner og er sulten igjen etter så kort tid. Han blir nærmest desperat etter å få mat. Tar feil tak i brystknoppen min, og hyler til når han ikke får noe. Han slenger hodet sitt frem og tilbake før jeg klarer å få dyttet brystet inn i munnen hans, men han suger fortatt feil. Noe får han ut, men tydligvis ikke nok. Jeg har pumpet meg, og får ut max 50 ml per gang. Er det bedre å gi kopp enn flaske om han trenger det?

 

 

Svar:

Til det siste spørsmålet ditt først – JA, det er bedre å gi kopp enn flaske. Flaskemating kan føre til sugeforvirring – dvs at han blir så vant med å suge på flaske at han ikke vil ha bryst, og det er vel kanskje det som har skjedd for gutten din, tror du ikke?

Så til det med å pumpe – Når vi pumper får vi så å si alltid ut mindre melk enn det vi faktisk har. Barna får ut langt mer enn det vi får ut med pumpe. I tillegg har du nå over tid gitt ham flaske, dvs at du har trappet ned din egen produksjon. Så når du får ut 50 ml – så synes jeg du gjør det ganske bra jeg!

Jeg vet ikke når og hvorfor du begynte å gi flaske, men gutten din er uansett fremdeles så liten at vi fremdeles kan vende ham av med dette og gi ham en ny start.

Det går ikke av seg selv, og du må sette av tid til det. – Men dere er veldig tidlig i ”samlivet” deres, og jeg tror avgjort dette kan være en god investering.

Når du ”starter på nytt” skal du i en periode verken gi av flaske eller bryst, kun av kopp / nebb (se ammevideo på hjemmesiden til ammehjelpen!). Pump ut melk og gi av kopp i to – tre dager, det gir ham tid til å glemme flaskesugingen. I denne perioden må han få masse nærkontakt med deg, nakne hud mot hud. Men gjør dette når han er mett, og før han blir for sulten. Samtidig må du passe på å pumpe deg ofte. Hver annen time, og litt sjeldnere på natten. – Det er en kjempejobb – men det skyter produksjonen din rett i været! (NB! Mens du har økedagene vil du ikke merke at du har mye til hver pumping, så ikke få panikk om du får ut mindre enn du håper på! OK?)

Så er tiden inne til å begynne med bryst igjen. Gi han først litt å drikke av kopp, slik at han ikke er veldig sulten. Så håndpumper du deg litt og presser frem litt melk slik at melken står klar i brystet.

Hold den ene hånden din (eks venstre hånd og venstre bryst) under brystet og form dette til, legg barnets ansikt inn mot brystet slik at det kjenner vorten mot kinnet, barnets nese bør være i brystvortehøyde. Trekk deg litt bakover, men når barnet åpner munnen kraftig trekker du hodet hans mot deg slik at masse av brystvorteområdet kommer langt inn i munnen hans.

Jeg sier ikke at dette er eneste løsning. Men jeg tror at det kan være den rette. Jeg sier heller ikke at det vil være enkelt. Men den store fordelen din er at han er så liten enda.

Er det ammepoliklinikk på sykehuset ditt? Fikk du god ammehjelp på barsel? Har du en ammevennlig helsesøster? Hvis du har noen rundt deg som du kjenner deg trygg på synes jeg du kan oppsøke dem for å få veiledning – og litt moralsk oppbakking. Det kan være godt å ha.

To tips:

– Mange mødre og barn sliter i starten, er det ikke ammingen så er det noe annet.

– Så lenge du får tømt i ham melk med nebb/kopp, så får han i seg nok næring. I mellomtiden glemmer han flaska og får veldig lyst til å suge — på deg.

Så helt til slutt:

Hvis han fortsatt (dvs når du har fått ham på brystet) tar litt, og sovner og våkner sulten, synes jeg at du skal gjøre følgende:

La ham die. Når han sovner tar du ham opp mot skulderen og lar ham rape.

Så kan du forsiktig bære ham inn på stellebordet, vekke ham og skifte. Så legger du ham til brystet igjen. Da får han forhåpentligvis mat før panikken tar ham!

Etterpå er det tid for masse soving. 4 timer høres helt greit ut (men ikke vent at han skal fortsette å sove så mye om kvelden!)

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: