BabyAmmingSlitsomt å amme

Slitsomt å amme

Av Babyverden 1145 Sist oppdatert 25.04.06

Spørsmål:

Hei! jeg har en datter på snart 6 uker.Hun veide 3280 når hun ble født, men gikk noe ned i vekt til 2950. Ved kontrollveiing på helsestasjon etter 2 uker var vekten oppe i 3300 igjen og vi var fornøyde.
Ved 6 ukers kontroll nå veiet hun 3675. Dette mente man var litt lite. Siden jeg ikke ønsker å startet med mme, ble det enighet om at jeg skulle pumpe noe i løpet av dagen for å gi henne flaske på kvelden. Jeg har nå forsøkt dette, men ved pumping får jeg bare ut ca 10/20 ml og det ser også ut til at min melkeproduksjon har minket betraktelig. Dette mener jeg at jeg merker både på brystene og på utdrivning.
Min datter spiser stort sett så ofte hun har lyst, ca hver 2 time.Hun sover i periodene i mellom. Hun har en periode på morgenen (fra ca 07.30 til 09.00 hvor hun er mer våken) Hun er da rolig, uten skrik og sitter i babystol når jeg spiser frokost. Mot slutten av denne perioden begynner hun å bli «urolig», og når jeg tar henne til skulderen sovner hun stort sett. Da kan jeg legge henne i vuggen og hun sover stort li sett et par timer.
Utover dette så sover hun stort sett i mellom måltidene. Hun sovner ved brystet, men vi sjelden slippe det om jeg forsøker. Hun vil heller ikke ligge alene noe særlig, da våkner hun etter kort tid. Om natten sover hun i samme seng som meg. Hun får mat ca hver annen time. Hun blir stelt med bad, pysj og mat om kvelden, men vi har ikke lykkes med «å få henne i seng», før vi selv går til køys. Før dette sover hun i stuen, på mitt fang.
Man hører jo at man ikke skal la så små barn gråte og at det viktig med mye nærkontakt, men jeg opplever det til tider frustrerende å bli sittende hele ettermiddag kveld med min datter på fanget. Siden jeg nå ikke vet om hun får i seg nok mat, synes jeg det er vanskelig å la henne bli liggende å skrike også…
Kan ellers neve at jeg har ikke hatt spesielt mye melkespreng, kjenner at det «brenner» litt i brystene av og til. Hadde en veldig fin fødsel, men mistet en del blod. Ellers i ok form, både psykisk og fysisk. Som du skjønner, så kan dette bli vel slitsomt for mor. Jeg har et stort ønske om å fortsette å amme og ikke starte med mme, men er nå bekymret fordi det ser ut til at jeg har så lite melk.
Jeg spør derfor om konkrete råd, hva kan jeg gjøre for å få opp melkeproduksjonen, hvor ofte skal jeg amme/pumpe? Hvor lang tid går det i mellom hver gang et bryst er «fullt». Hva er vanlig menge mm et barn bør få i seg ved hver måltid med en spiseintervall på 2 timer?, hva/hvordan anbefaler du legge/nattrutiner kombinert med amming? Kan jeg la henne ligge å skrike litt, i så fall hvor lenge? Takknemlig for svar.

 

 

Svar:

Hm… her er det så mange spørsmål og tema – at jeg nesten ville anbefale deg å ta en lang prat med en ammehjelper. Men jeg skal forsøke å svare deg, for temaene du tar opp er nok svært aktuelle for mange mødre.
Du sier: ”Som du skjønner, så kan dette bli vel slitsomt for mor.” – Vel, det å ha småbarn er faktisk til tider svært slitsomt. Det er blant grunnene til at vi har lang svangerskapspermisjon.
Da vi hadde vår første kunne jeg ikke med min beste vilje forstå hvordan noen kunne klare å ha flere barn. Men det er rart med det – de skal ikke mange måneder til før ting begynner å falle på plass, og så får vi bedre kontroll på ting og mer erfaring, og så glemmer vi det meste av slitet. Nå har jeg fire barn – og kunne godt hatt fire til, for selv om det er fire ganger så mye arbeid med fire barn som med ett – så har erfaringene jeg har høstet gjort at ting går nesten av seg selv etter hvert.
Til spørsmålene dine:
Jeg synes faktisk det høres ut som om hun får mat vel ofte på dagtid og natt. Men – den beste måten å få opp produksjonen på er å amme ofte, så kanskje det kan fortsette en stund til.
Når det gjelder matmas om ettermiddagen og kvelden, og det at mor ikke får fri – så er det for de aller fleste ”en del av pakken”. Det er vanlig at babyen gråter og maser mer om ettermiddagen og kvelden, og at de spiser mange små måltid. Dette har flere fordeler – bla at barnet fyller opp magen med fet melk, og dermed sannsynligvis (som regel) har en litt lengre søvnperiode tidlig på natten. Jeg har skrevet en artikkel om dette, den finner du på:
https://www.babyverden.no/edit/default.aspx?id=116
Som jeg skriver der – kveldsgråt og mas er vanlig, hvis du klarer å tilpasse deg til det, og gjøre det beste ut av det – for eksempel å ikke planlegge alt det kjekke / evt nødvendige du skal gjøre når barnet sover, men forsøke å innstille deg på at om kvelden skal du sitte på sofaen og lese en bok, evt se på tv, med babyen på fanget og puppen ute, så kan kvelden faktisk bli langt bedre. – Husk at denne perioden er en overgang. Plutselig en kveld sovner barnet tidlig, og så får du lange kvelder igjen (helt til neste baby :-)).
Melkespreng er ikke noe vi skal ha, noen dager etter at produksjonen er kommet i gang produserer vi mye og kjenner at brystene er store og hovne, men etter hvert avtar dette og produksjonen tilpasser seg behovet til barnet. Da merker du ikke lengre på samme måte at du har melk.
Når du pumper/ammer så ofte som du gjør vil du ikke få ut de store mengdene når du pumper. Når du vet at du ”må” få opp produksjonen tenker jeg at du kanskje produserer såpass med stresshormon når du pumper at du kanskje heller ikke får ut så mye melk som du har. Stress hemmer nemlig utdrivningen, og da blir melken værende igjen i brystet.
Jeg tror ikke du har for lite melk. Jeg forstår at vekten ikke har økt så mye som ønskelig i en periode, men vekten går av og til i rykk og napp. Virker jenta opplagt og glad/sing? Har hun energi? Hvor mange våte bleier har hun i døgnet?
Øking av produksjonen skjer ved at du ammer/pumper ofte, men når du ammer hver annen time så er det ofte nok. For å få nok til å gi litt ekstra på flaske på kvelden kan du kanskje forsøke å pumpe mens hun sover om formiddagen, men du kan ikke vente å få ut mye med så hyppig amming.
Hvor mye melk babyen får i seg pr måltid vil variere i løpet av døgnet, og er svært forskjellig fra barn til barn.
Det jeg lurer på er det jeg skrev om innledningsvis – om babyen kanskje spiser litt vel ofte på dagtid og natt. Jeg synes hver annen time er svært hyppig. Min erfaring er at mat med så korte mellomrom kan føre til at barnet ikke er skikkelig sulten når det blir lagt til. Da drikker det kanskje ikke nok ved neste måltid, sovner evt ”halvmett” ved brystet. Så våkner det tidlig igjen og spiser et nytt lite måltid.
Når vi begynner ammingen kommer først tynn ”tørsteslukker” melk, så kommer den fete ettermelken barnet skal vokse på. Jeg lurer på om jenta di kanskje får så hyppige måltid at hun ikke blir skikkelig sulten og våken mellom måltidene, da kan hun ha lett for å falle i søvn igjen, og får kanskje ikke i seg nok, fet voksemelk ved neste måltid.
Hva skal du da gjøre for å få barnet til å sove mer?
Hvor sover hun om dagen? Jeg anbefaler konsekvent vogn ute, så sant det er trygt. Min erfaring er at de sover langt bedre ute enn inne, og et barn på halvannen måned er stort nok til å sove ute (med mindre det er ekstremt kaldt der dere bor).
Ikke fyk til hver gang hun lager lyd, da risikerer du å vekke henne når hun egentlig skal sove litt til.
Hvis hun sovner ved brystet så vil hun ikke slippe – til det er brystet alt for godt. Men hun får ikke nok søvn der. Sovner hun ved brystet på formiddag / dagtid vil jeg anbefale at du reiser deg opp, løsner henne forsiktig, vekker henne, steller på henne osv. Etter en liten stund kan du gi henne mer melk (det heter påtår og gir litt ekstra melk, evt etter at hun har fått litt bedre plass i magen etter en rap). Når hun så er fornøyd/sugingen og svelgingen avtar, kan du kle på henne og legge henne til å sove i vogna. Da tror jeg hun vil sove godt og lenge.
Tenk gjennom dette er du snill, forsøk deg frem.
Lykke til!
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: