Sist oppdatert: 23. mars 2006

Spørsmål:

Hei. Jeg har en sønn på 13 mnd som jeg de siste månedene har ammet om morgen og kveld – i tillegg til å gi ham vanlig mat de øvrige måltidene. Vi planlegger imidlertid nå å bli gravide igjen og det kan vel dermed være lurt å påstarte avvenningen. Etter det jeg har lest kan det være lurt å avvenne gradvis ved at man dropper en av måltidene. Er det et av måltidene som er lurest å droppe. Kunne du gi meg noen tips i forhold til hva man skal vurdere for å ta den beste beslutningen? Eventuelt er det et bedre alternativ å bare kutte ut «alt» samtidig?

Jeg har på den annen side et veldig godt argument for å fortsette ammingen. Han har atopisk eksem (fikk utslag på melk og egg) og reagerer som andre på mat med histaminer i. Faren har pollenallergi og sønnen vår kan jo dermed være mer disponert for allergi. Tenkte derfor å gjøre nedtrappingen i mai, slik at den verste bjørkepollensesongen er over.

I tillegg skal han ikke begynne i barnehage før i august, så jeg tenker at det kan være gunstig å fortsette ammingen til det. Vil i denne sammenheng nevne at min holdning er slik at desto mer bakterier barnet blir utsatt for i småbarnsperioden – desto bedre. Har derfor ikke vært overforsiktig mht hva han har spist på, da jeg mener dette er gunstig for ham ved at han får et bedre immunforsvar av dette.

På den andre siden tenker jeg at det sliter på min kropp både å amme + forsørge evnt. nytt barn med næring under graviditeten. (I den forbindelse: Hvor mye energi og næring «tar» han ved å amme en gang om dagen?) I tillegg må jeg også holde meg unna matvarer som sønnen min ikke tåler (per idag) – mens jeg ammer ham. Det er ganske slitsomt, spesielt da jeg ikke kan drikke melk som jeg vanligvis drikker ganske mye av. Dette ble mange tanker… Takker for svar da jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre.

 

Svar:

Hei!

jeg har litt følelsen av at du kanske har litt lyst til å fortsette å amme. Ser at du kommer med argument for å slutte, at det er slitsomt for deg å unngå matvarer som han ikke tåler. – Er du forresten sikker på at han ikke tåler at du drikker melk nå, – selv de mest ømfintlige små mager pleier å tåle det meste når de er såpass gamle. Men samtidig kommer du med gode argument for å fortsette. Avgjørelsen er din, det er slitsomt for deg å ikke kunne spise som vanlig, det er godt for gutten din å få melken din, og det høres jo ut som om  han kan være ekstra utsatt for allergi.

Du kan amme han hele graviditeten, og så amme begge to etter fødselen. Det heter tandemamming.

Det er også god mulig at han vil avvende seg selv på den tiden det tar før det nye barnet er født. Men det er altså fullt mulig å amme gjennom neste graviditet. Så lite som du ammer nå så tar han ikke allverden av næring fra kroppen din, så slik sett er det etter min mening ikke noen grunn til å slutte nå.

Når skal du så slutte dersom du bestemmer deg for å venne han av før neste baby?

Jeg vil i hvert fall ikke anbefale å kutte tvert. Det er ikke godt for noen av dere. Skal du slutte når han begynner i barnehage? Min erfaring er at barna ønsker å die mer i perioden hvor de venner seg til å være i barnehagen. Det er noe med at de er mye vekke fra moren hele dagen, og det er uvant å være så mye hjemmefra. I tillegg krever det mye av dem å være «stor» sammen med alle de andre barna. Da er det veldig godt å få lov til å komme hjem og bare være bitteliten sammen med mamma igjen… Å forsøke å slutte i mai er kanskje en ok ide, men han kan altså komme til å sette stor pris på å få puppemelk når han begynner i barnehagen, og hvis du har tenkt å opptre i bikini i sommer kan det være vanskelig å kutte på forsommeren…

Du kan fortsette å amme til han venner seg av av seg selv. Da opplever du at han mister interessen, måltidene blir kortere, dere glemmer et måltid eller to, så tar han litt ekstra igjen osv til det plutselig er dager mellom hvert måltid og så blir det slutt.

Dersom du bestemmer deg for at du vil velge tidspunkt, kan du benytte litt samme metode. Det er ganske lett å avspore såpass unge barn. Når han vil ha melk kan du finne på noe annet, ta han med i en ny situasjon, lek med ham eller avled ham med noe annet. Pleier du å amme før du legger ham, kan du forandre leggerytmen litt, evt la noen andre legge ham. Pleier du å amme i senga om morgenen, så ikke ta ham opp i senga lenger. Kort ned på måltidene, og erstatt ammekosen med annen kos.

Det eneste jeg vil advare mot er å amme helt frem til fødsel, og så slutte å amme han når babyen blir født. Da opplever han å miste mamma og å miste diingen samtidig, og det kan være vel tøft. Så enten avvender du ham før du blir gravid, rimelig tidlig i graviditeten eller så fortsetter du bare å amme til han slutter av seg selv. OK?

Lykke til!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?