Sist oppdatert: 23. mars 2006

Spørsmål:

Hei, Jeg har en gutt på 6 uker som frem til nå har gulpet veldig mye. En til to ganger om dagen gulper/kaster han opp alt han spist. Og siden han da blir veldig sulten etterpå igjen må jeg amme med en gang igjen. Ganske slitsomt. Siste dagene har vi prøvd noe nytt, korte ned spisingen til 5-10 minutter og heller amme oftere. Dette har hjulpet veldig, siste 3-4 dagene har han ikke kastet opp i det hele tatt. Men nå har det blitt helt skjev fordeling av melk i brystene. Det ene er sprengfullt omtrent hele tiden, mens det andre er mer normalt. Prøver å gi fra det med minst melk like ofte som det andre, men det jevner seg ikke ut. Hvordan løser jeg dette?

 

Svar:

Så fint at du fant en løsning på gulpingen! For mye mat om gangen er som regel ikke et langvrig problem. Etter som han vokser klarer han å ta til seg og beholde mer mat om gangen. Forsøk også om han kan ta noen pauser undervegs i måltidene, det har hjulpet for mine barn.

Mer melk i ett bryst enn i det andre forekommer – og er ikke så hyggelig. For barnet har det ingen betydning, men for deg – ser det litt rart ut. Jo mer som tappes ut fra brystet og jo oftere barnet dier fra ett bryst, jo mer melk produseres. Eneste løsning er at du er knallkonsekvent og prioriterer det andre brystet helt til fordelingen er jevnere. Dvs – gi fra det med minst melk nesten hele tiden. Det med mye melk får fungere som en reserve når han gir uttrykk for å ikke ha fått nok fra det «normale». Men pass på at du får ut noe melk fra det fulle brystet noen ganger i døgnet, slik at du ikke får spreng. – Det gjør du evt ved å la ham ta etter at måltidet egentlig er slutt, eller så tapper du melk rett i servanten. Det har jeg gjort med stor suksess når jeg ha vært i fare for å få spreng.

Hva synes du om artikkelen?