BabyAmmingAmming etter at babyen har fått morsmelkerstatning

Amming etter at babyen har fått morsmelkerstatning

Av Babyverden 2428 Sist oppdatert 23.11.08
Babyen måtte få morsmelkerstatning på grunn av for lav vektoppgang. Nå har mamma nok melk og vil gjerne amme, men får det ikke til. Ammehjelper deler sine råd.

Spørsmål:

Jeg var svært kort tid på sykehuset etter fødselen og fikk så og si ingen ammeopplæring på grunn av at det var så travelt ved avdelingen måtte jeg klare meg selv. Fikk langt han til noen ganger, men ikke menge nok, for jeg skjønte ikke babyens signaler om at han ville suge.

På kontroll ble det bestemt at vi måtte begynne med MME på flaske på grunn av stor vektreduksjon, gulsott og at babyen nektet å ta brystet. Det kom heller ikke noe ut når jeg pumpet meg 3 dager etter fødselen.

Samtidig som jeg begynte med MME startet jeg og å pumpe meg hver 3 time for å få igang melkeproduksjonen, og nå har jeg masse melk men han vil ikke ta puppen. Hvordan skal jeg gå frem for å få han til å ta den? Har veldig lyst å få til ammingen, om ikke annet enn for den kosen og gleden jeg tror det kan gi meg og babyen. Hilsen nybakt mamma for første gang!

Svar: 

Du er desverre ikke den første som har opplevd at mangelfull hjelp på fødestedet skaper problem med ammingen. Men det er ikke noe annet enn en fattig trøst.

Barnet ditt var 12 dager da du skrev, det er allerede flere dager siden. Med så unge barn kan ting forandre seg hurtig, så jeg vet ikke hvordan situasjonen er for dere i dag. Men – motivasjonen din er høy og du har fått fart på melken, og da bør mye allerede være på plass.

Du sier at han ikke vil ta pupp, da går jeg ut fra at han får flaske. Og så ung som han er bør det være mulig å venne han av med denne, og få ham til å ta bryst . Dette kan la seg gjøre ved å «Starte på nytt».

Dette er en metode jeg har blitt anbefalt som godt råd av Nasjonalt Kompetansesenter for amming, og går ut på følgende:

I en periode skal du verken gi av flaske eller bryst, kun av kopp / nebb(se ammevideo på hjemmesiden til ammehjelpen!). Pump ut melk og gi av kopp/nebb i to – tre dager.

Dette gir ham tid til å glemme flaskesugingen. I denne perioden må han få masse nærkontakt med deg, nakne hud mot hud. Men gjør dette når han er mett, og før han blir for sulten.

Så er tiden inne til å begynne med bryst igjen. Til måltidet gir du ham først litt å drikke av kopp, slik at han ikke er veldig sulten. Så håndpumper du deg litt og presser frem litt melk slik at melken står klar i brystet. Hold den ene hånden din (eks venstre hånd og venstre bryst) under brystet og form dette til, legg barnets ansikt inn mot brystet slik at det kjenner vorten mot kinnet, barnets nese bør være i brystvortehøyde. Trekk deg litt bakover, men når barnet åpner munnen helt trekker du hodet hans mot deg slik at masse av brystvorteområdet kommer langt inn i munnen hans.

Jeg sier ikke at det vil være enkelt. Noen barn er rimelig stae, selv om de er svært unge. Men du har flere fordeler på din side; Han er ung enda. Du har enda ikke slitt deg ut ved å pumpe og gi på flaske. Desuten har du en motivasjon og vet at det er amming du vil. – Han vet ikke at dette er lurt, derfor kan han komme til å protestere, men så unge barn har en kort hukommelse, så når du først har fått ham til å ta nebb/kopp, har vi et håp.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: