FødselMåtte kjøre til føden selv

Måtte kjøre til føden selv

Foto: privat
Av Babyverden 1753 Sist oppdatert 18.06.13

Førstemann kom kjapt, og det var grunn til å tro at andremann ville komme minst like kjapt. Men da hun ringte til føden og fortalte om rier med fem minutters mellomrom, mente sykehuset at hun fint kunne kjøre den timelange turen selv.

Jeg hadde termin 30. desember 2012, men siden jeg hadde gått over med førstemann, var jeg veldig forberedt på at det skulle skje denne gangen også. Dagene gikk, og vi bikket over til januar 2013 uten tegn til fødsel.

Men 4. januar klokken fem om morgenen våknet jeg og kjente noen svake murringer som kom av og til. Turte ikke helt å tro at det var noe på gang, så jeg la meg til å sove igjen. Klokken sju var det fortsatt murring, men noe vondere og litt hyppige intervaller nå.

Jeg tok meg en dusj og stelte meg. Hadde sagt ifra til mannen at han ikke fikk dra på jobb denne dagen, og datteren vår på to år ble plassert hos besteforeldrene. Klokken halv åtte var takene blitt vonde, og nå var det fem til seks minutter mellom dem.

Les også:

Så lenge varer fødselen

Hvis du ikke rekker føden…

Hvor langt er det mellom de første riene?

Mannen hadde ikke lappen – måtte kjøre selv
Jeg ringte fødeavdelingen for å høre om jeg skulle komme inn. Fordi jeg hadde hatt en rask fødsel med datteren min, ville de at jeg skulle komme inn. Jeg forklarte at mannen min ikke har lappen, og ba om å få taxi eller noen annen form for transport. Men det kunne jeg ikke få, og fikk beskjed om å kjøre selv. Det er en times kjøretur til føden, og nå var det jo midt i rushtiden. Synes selv det er litt rart å få beskjed om å kjøre selv, så spurte en gang til om jeg virkelig skulle sitte bak rattet selv! Ja, det skulle jeg. Gikk vannet, skulle de sende en ambulanse.

Jeg vekket mannen min og sa at vi skulle dra til sykehuset. Vi satte oss i bilen og startet motoren. Da lyste selvfølgelig drivstofflampa mot oss; tanken var tom. Da var det bare å svinge innom nærmeste bensinstasjon og fylle på. Aldri har det å fylle drivstoff tatt så lang tid. Riene var intense og varte nå i ett minutt og kom med tre minutters mellomrom. Heldigvis var det ikke så mye rush likevel, og vi ankom sykehuset klokken ni. Mannen måtte parkere bilen mens jeg fikk tildelt rom på Tun A.

Så gikk vannet, og jordmor sa at jeg måtte over på Tun B på grunn av at vannet var misfarget. Mannen min kom tilbake klokken kvart over ni og vi tuslet over til Tun B. Riene var vonde og kom tett.


Les også:


Når er man i aktiv fødsel?


Når trykketrangen melder seg


De vanligste fødestillingene


Fra fire til ti centimeter på under en halvtime
Ble satt på registrering og fikk etter hvert lystgass. Jordmor sjekket åpningen klokken ti og da var den fire centimeter. Riene haglet på, og jeg fikk pressetrang. Jeg ga beskjed, men jordmor sa at det ikke var noe hast. Mannen min ble sendt ut for å spise frokost. Men så ble det plutselig travelt - for babyen var på vei ut! Mannen min ble hentet i full fart, og plutselig var datteren vår født, klokken halv elleve. Det tok bare tre press før hun var ute.

Så fra vi ankom sykehuset til hun var ute tok det en og en halv time. Hadde det vært mer rush, hadde kanskje datteren min blitt født i bilen eller på parkeringsplassen. Har i ettertid fått høre at fødeavdelingen må spare inn på bruken av taxi, og derfor kunne de ikke gi meg rekvisisjon til dette.


Heldigvis gikk det godt denne gangen!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: