Sist oppdatert: 22. mars 2007

Spørsmål:

De siste dagene virker det som at det er mye mindre melk i det venstre brystet enn i det høyre. Min datter er nå 6 uker gammel, og vi har hatt en litt vanskelig start med ammingen. Melka kom litt sent i gang, og hun gikk ned mer enn 10 % de første 3 dagene på sykehuset. Hun hadde også lavt blodsukker og var så slapp at vi strevde med å få henne våken nok til å få mat i henne. Ingen god følelse!
Heldigvis fikk vi gang på melka, og etter et par dager med hardt arbeid og MYE amming og pumping dag og natt, hadde hun gått opp nesten 100 gram. Hun har fortsatt å legge fint på seg. I tillegg har jeg vært plaget med sårhet og sopp. Det begynner å komme seg nå, vi jobber iherdig med sugeteknikken. Hun har hatt litt vanskelig for å gape høyt nok, men begynner å bli veldig flink nå!
Det rare er at det er det høyre brystet som har vært vondest, likevel er det mest melk der. Det føles fortsatt litt sprengt/fullt, mens det venstre er mykt og en kan se at det er mindre. Når hun drikker av det venstre brystet, begynner hun fort å kave veldig, vri på hodet og dra i brystvorten, noe som er ubehagelig og noen ganger vondt for meg. Det får meg til å tro at det er tomt, men når jeg da håndmelker litt, kan det faktisk sprute litt utav det. Det virker som hun må jobbe veldig hardt for å få ut melken. Hun svelger heller ikke så hyppig som på det andre, må liksom suge 2-3 ganger melllom hver gang hun svelger, også i begynnelsen av måltidet. Hun bruker også lengre tid før hun er ferdig, og noen ganger blir hun frustrert og slipper taket. Hvis jeg da legger henne til det andre brystet suger hun ivrig igjen. Jeg har nesten fra starten av gitt ett bryst per måltid, men nå hender det at hun trenger hun påfyll fra det andre for å bli fornøyd. Jeg tror det er mer melk enn hun trenger i det høyre, for det føles sjelden ut som hun «tømmer» det helt. Men det er likevel en god følelse og betryggende, etter den starten vi hadde med lite melk.
Har det venstre brystet tilpasset seg hennes behov, og derfor føles mindre og mykere? Hva kan det være som gjør at hun kaver sånn? Bør jeg prøve å få opp produksjonen igjen? Takknemlig for svar!

 

Svar:

Hei!
Det er veldig godt å høre at dere er kommet så godt i gang med maten, etter en såpass tøff start. Godt! 🙂
Nå merker du at du har mindre på venstre side enn på høyre. Jeg kan nok ikke si om det venstre har tilpasset seg behovet, mens det høyre ikke har det. – Det kan jo også være at du lettere har lagt til på den høyre siden, og at produksjonen der har blitt stimulert ekstra.
Desverre kan det lett bli til at vi prioriterer å gi fra det brystet med mest i, fordi det er det barnet så tydelig foretrekker, og fordi barnet er missfornøyd når det blir lagt til på det med mindre i. I så fall er det lett å komme inn i en dum sirkel, hvor vi bidrar til å skyte opp produksjonen på det hvor det allerede er mye.
Løsningen blir å passe på å også gi fra det med mindre i. Start gjerne med å gi på høyre siden, slik at du får opp utdrivningsrefleksen og barnet får slukket verste tørsten. Så kan du flytte over på den andre siden, la henne suge lenge der, slik at hun får ut masse og stimulerer produksjonen. Etter raping og bleieskift kan du gi fra høyre siden igjen, bare slik at du er sikker på at hun er mett før hun skal sove.
Barn er ofte også mer medgjørlige når de er søvnige – Et godt tidspunkt for å få barnet til å ta det brystet det ikke prioriterer er om natta. I halvsøvne virker det som om de er mer medgjørlige, så forsøk gjerne å gi fra venstre siden da.
Dette er ikke noe jeg ville laget et problem ut av, men det kan være greit å forsøke å få justert mengden slik at du har omtrent like mye på begge sider. Etterhvert vil du også merke at du ikke lenger kjenner spreng og følelsen av at noen av brystene er «fulle». Det er en natrulig utvikling, og betyr IKKE at du er i ferd med å miste melken. Det er heller ikke slik at barnet klarer å tømme brystet helt, fordi produksjonen starter igjen med det samme vi begynner å amme. Så allerede når måltidet er over, er brystene i ferd med å fylles på nytt.
Lykke til, og kos deg med jenta di!
Hva synes du om artikkelen?