Ved hjelp av prøverørsbefruktning har Elin og Lilian Carlberg blitt mødre til en jente. Det lesbiske paret bytter på å amme datteren Lovis.

Sist oppdatert: 20. april 2010

Artikkelen ble først publisert i 2010.

Ekteparet Elin (31) og Lilian Carlberg (42) fra Storfors i Sverige er definitivt ikke som andre nybakte mødre. Etter prøverørsbehandling bar Elin fram datteren deres. Men ved hjelp av hormoner og brystpumpe kan også Lilian amme Lovis.

 
– Det er praktisk at begge kan amme henne, sier Lillian til alltombarn.se.
 
For seks år siden møttes Lilian og Elin på et chatteforum for lesbiske.
– Det kjentes riktig med en gang, og vi pratet tidlig om å skaffe barn, forteller Elin videre.
 
Lykkes tredje gangen
Begge ønsket å bære fram barnet, men siden Lilian allerede hadde sønnen Lukas, ble de enige om at Elin skulle få bære denne gangen. De gikk igjennom fertilitetsbehandling og prøverørsbehandling, og det var tøffe tider med to spontanaborter. Tre år etter oppstarten var de gravide med Lovis.
 
– Det er smertefullt og vanskelig å miste et barn. Vi hadde begynt å innstille oss på å få babyen, sier Lilian til alltombarn.se.
 
Men på tredje forsøket gikk heldigvis alt bra, og for åtte uker siden kom lovis til verden.
– Dette er det største som har hendt oss, sier Elin.
 
Siden begge mødrene ønsket å amme Lovis, begynte også Lilian å stimulere melkeproduksjonen.
 
 
Lilian ville også amme datteren
– Det er en stor sak å amme sitt eget barn. Det er praktisk å alltid ha maten med seg slik at man ikke er så bunden. En av oss er alltid hos henne, og kan amme henne, sier Lilian.
 
Det svenske ekteparet ønsker å gi Lukas og Lovis et søsken og et befruktet egg ligger klart, nedfryst. De forteller til nettsted alltombarn.se at de bare har møtt positive reaksjoner på at de som lesbiske har fått barn.
– Foreldreskap ligger nok ikke så mye i hvilket kjønn man tilhører, det er nok mye mer enn det. Vi skiller oss ikke fra andre foreldre, sier Lilian.
 
Nylander: – Lettest å få til hos kvinner som har vært gravide
Ammeekspert Gro Nylander har vært borti fenomenet med ”framstimulert” amming flere ganger.
– Jeg har vært borti dette en rekke ganger, både med adoptivforeldre og også en gang med et lesbisk par, sier Nylander til Dagbladet. Nylander er overlege og ammeekspert ved Nasjonalt kompetansesenter for amming.
Hun sier til Dagbladet at slik amming er lettest å få til hos kvinner som har vært gravide tidligere.
 
– Det er mange eksempler fra andre kulturer der bestemødre for eksempel kan amme barna sine selv om det er mange år siden de var gravide. Også hvis man har vært gjennom en senabort kan det ha gitt «modne» bryster. Hadde hun ikke vært gravid tidligere så hadde det vært vanskeligere. Da må man lage en slags kunstig graviditet ved hjelp av forskjellige slags hormoner. Det er ikke så greit. Jeg kjenner ikke til at dette har blitt gjort i Norge, men det gjøres blant annet i USA, sier Nylander.
 
Hva synes du om artikkelen?