PrøverForberedelserPrøving og psykisk helse

Prøving og psykisk helse

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Heidi Elin Nupen 5661 Sist oppdatert 22.08.11

Prøving og graviditet kan by på store utfordringer, også mentalt.  – Norske kvinner er vant med å ha kontroll. Men alt kan ikke planlegges, sier lege Inger Klippen.

De aller fleste gravide blir mer emosjonelle under graviditeten. På godt og vondt, kan man kanskje si. Særlig oppleves endringen en graviditet har på kroppen sterkest for førstegangsgravide.

– Generelt er alle gravide mer sårbare følelsesmessig. Årsakene til dette er sammensatte; fysisk endring, psykisk endring, samt at man snart skal få et stort ansvar, sier Inger Klippen, en av Babyverdens to leger og allmennpraktiserende lege med egen praksis i Sandnes.

Inger mener at noe av grunnen til at prøving og graviditet byr på store utfordringer for en del, er at dette er noe de ikke kan kontrollere på lik linje med andre ting i livet.

– Den moderne kvinnen er vant med å ha kontroll. Vant med å ha kontroll på egen kropp. Når man plutselig ikke har det, er det vanskelig for mange. Men det er jo slik at det ikke er mulig å planlegge som man vil verken når man blir gravid, hvordan graviditeten forløper eller hvordan fødselen blir.

– Mange blir raskt utålmodige
Når et par har bestemt seg for å prøve å få barn, kan de raskt bli utålmodige. Selv om det er helt normalt at det kan ta et år, blir mange stresset over situasjonen.

– ”Jeg slutter med p-pillen nå, og kan bli gravid om 14 dager”. Oftest virker det ikke slik – det er umulig å ha full kontroll på dette. For friske, unge par kan det godt gå ett år, og vi henviser vanligvis ikke videre før det.

– Hva sier prøverne selv?

– Hver menstruasjon blir en nedtur, og samlivet blir i stor grad preget av å prøve.

For noen blir det en vond sirkel det kan være vanskelig å komme ut av. En stresset kropp er nemlig ikke det beste utgangspunktet for å få det til.

– Noen blir så stresset at de mister eggløsningen. Det er også slik at en stresset kropp kan ha problemer med å ta imot et befruktet egg.

Hun forteller at prøving kan være en større belastning for kvinner som er godt voksne, siden disse i enda større grad er vante med å kunne planlegge livene sine.

– De kan slite mer psykisk enn yngre. Og i tillegg til stresset med å prøve å bli gravid, hører de også den biologiske klokken tikke. For mange blir samlivet ødelagt i en periode.

– Hva med de som spontanaborterer i prøveperioden?
– Det håndteres svært ulikt. Noen tenker at det er en naturlig seleksjon – ikke liv laga – og går videre.  ”Da vet jeg i hvert fall at jeg kan bli gravid”.

Andre klandrer seg selv og reagerer sterkt. Det finnes et helt spekter med reaksjoner. Felles er at de reagerer, på en eller annen måte. Uansett er det jo for alle en del hormoner i sving også, sier Inger.

Er prøverør løsningen?
Å bli gravid med prøverør kan være en veldig god løsning for mange som sliter med å klare det på egenhånd. Men det er ikke en lettvint løsning, i følge Inger.

– Det er en veldig god hjelp – og mange får en lykkelig slutt. Men det kan være en svært stor påkjenning, både fysisk og psykisk. Undersøkelsene kan være ubehagelige, det kan bli litt voldsomt, noe kanskje ikke alle er forberedt på.  De fleste får en del ubehagelige bivirkninger av medisinene de må ta i denne perioden.

– Har du noe råd til par som prøver?
– Det er viktig at paret har en god dialog og snakker godt sammen. Mye dreier seg om kvinnen, og de fleste menn ser ut til å ha en god forståelse for belastningen prøving og eventuelt prøverørsbehandling har på kvinnen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: