PrøverForberedelser15 ting du bør gjøre FØR du får barn

15 ting du bør gjøre FØR du får barn

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Heidi Elin Nupen 6019 Sist oppdatert 14.11.12

Ikke gravid ennå? Noen ting er lettere å realisere før en får barn. Her er litt inspirasjon…

1. Svømme med haier
Fortrinnsvis med hai-bur, muligens. Et adrenalinkick du aldri vil glemme. Hvis du ikke synes dette høres ut som en god idé, kan ”svømme med haier” realiseres med overført betydning. Kanskje du skal tørre å gå på Idol-audition? Starte din egen bedrift? Sette opp ditt eget stand-up-show? De fleste lever bare én gang.

2. Dra på snøscootersafari på Nordpolen
Hvem vet? Kanskje ikke så dumt å ha dette å fortelle når det lakker mot jul og du skal fortelle om julenissen til barna om noen år?

Les også: 100 ting som har endret seg etter vi fikk barn

Les også: Fordel å være en godt voksen mamma?

3. Les lassevis av bøker
Hver dag utgis det hundrevis av bøker. Slapp av – ingen klarer å få med seg alle, samme hvor mye de prøver å gi inntrykk av det. Lag en god liste over de bøkene du gjerne skulle vært igjennom, og begynn å lese allerede i kveld. Når du har små barn, er du ofte så gåen når du endelig har tid for deg selv, at du heller prioriterer en tv-serie som ikke krever all verden av deg…

4. Dra på rideferie
Å sitte på hesteryggen er en veldig spesiell opplevelse – særlig om du får sjansen til en ridetur over flere døgn. Enten det er i den norske fjellheimen eller i et varmt og eksotisk land. På kveldene kan dere sitte rundt bålet og prate uforstyrret i timevis og til slutt sovne under stjernehimmelen. Hvis det er klarvær, da! Alternativt kan du ri på kamel i ørkenen.  Jo lengre vekk fra byen du er, jo større opplevelse. Nattehimmelen forstyrres ikke av storbyens kunstige lys, og du får følge av millioner av stjerner. Bare dét kan være en opplevelse i seg selv.

Les også: Passer det å bli gravid nå?

5. Bo i en storby i ett år
Nordmenn elsker storbyferie – men de færreste bor i en skikkelig storby i løpet av livet. Sjekk ut mulighetene for å studere eller jobbe ett år i en av verdensmetropolene uten tanke for om det er barnevennlig eller spesielt praktisk. Da får du kort vei til opplevelser og alle muligheter for å møte spennende mennesker fra alle verdenshjørner.

6. Lei en sportsbil…
… og slå deg løs på Autobahn i Tyskland! Sikkerheten skal du selvfølgelig ta på alvor, men det er deilig å trykke gassen i bånn uten å frykte at du skal se blålysene i bakspeilet.

7. Lær deg noe helt nytt
Å lære seg noe helt nytt, kan ta mye tid. Kanskje du skulle benytte tiden før du får barn til å lære deg et instrument eller en type dans skikkelig bra? Stå på skateboard? Eller hva med å mestre en seilbåt, eller ta et kurs i oljemaling? Finner du noe du virkelig liker, vil du ha glede av dette resten av livet – også sammen med barna!

Drømmen om vår egen baby er størst

8. Dusje i en foss
…etter at du har badet i en romantisk lagune. Alle har sett det på film, så lagunene og vannfallene finnes jo der ute.  Legg inn ”romantic+waterfall” i googlesøkefeltet, og du er i gang.

9. Kjør USA på tvers
I bobil eller en skikkelig klassisk cabriolet! Bilferie blir aldri det samme når du har en ettåring og en treåring i baksetet som sutrer og trenger ny bleier akkurat idet du har forlatt rasteplassen.

10. Gjør deg ferdig med tidkrevende prosjekter
For noen innebærer det å kjøpe og pusse opp drømmehuset. For andre er det å gå i gang med fotoalbumene fra bryllupet noe som er såpass tidkrevende, at det stadig blir skjøvet på… Det blir ikke lettere etter barna er kommet! Sett i gang i kveld!

Lag et minne for livet!

11. Ta en måneds ferie i en helt annen kultur
Kall det gjerne en dannelsesreise. Kall det hva det vil. En toukers ferie er én ting – dette noe helt annet. Lev deg inn i kulturens rytme og lær noe nytt hver dag. Gjerne langt borte. Mange som har vært på slike lengre reiser, forteller at opplevelsen ga dem et nytt syn på livet. Få har meldt om det samme etter fire uker med de vante rutinene hjemme.

12. Ta den transsibirske jernbanen
Å sitte døgn etter døgn på toget, passer muligens ikke alle. Men de som har tatt den, sier reisen har vært en av livets største opplevelser. Du reiser nesten 10.000 kilometer, gjennom 87 byer og seks tidssoner. En del reisereportasjer fra den transsibirske jernbanen har hintet om at turen egner seg mindre for små barn, da det kan være en del personer som drikker i overkant mye alkohol på turen. Jernbanen starter i Moskva og ender i Vladivostok, evtentuelt kan du avslutte i Beijing.

Skal jeg velge ham eller barn?

13. Fest med gode venner hele natten!
Uten å måtte tenke på å rekke hjem til barnevakten til et visst tidspunkt… Lag tidenes spilleliste noen dager i forveien, overrask med fantastiske drinker. Husk nabovarsel!

14. Gå til fotograf
Alene eller sammen med kjæresten. Kanskje du skulle fått tatt noen fine sort/hvitt bilder uten klær også? Kroppen forandres etter barnefødsler – en dag vil du ønske du hadde disse bildene.

15. Opplev en av verdens mest kjente festivaler
Vil du oppleve en skikkelig parade kan Mardi Gras i New Orleans eller karnevalet i Rio være verdt å få med seg.  Eller filmfestivalen i Cannes om du vil mingle med kjendisene…  Store festivaler kan bli stressende for små barn – benytt sjansen nå!

Slik kan drømmene bli virkelighet!

Nå vil noen av dere synes dette var en tåpelig liste. Noen vil argumentere for at de aller fleste tingene kan en gjøre selv etter barna er kommet til verden. Selvfølgelig er det mulig – det kreves bare mer planlegging og en del hensyn må tas. Andre vil mene at det er lett å sette opp en slik liste i teorien – de fleste punktene vil fort bli et økonomisk spørsmål. Selvfølgelig har også disse rett. Derfor tar vi med noen forslag til hvordan drømmene kan realiseres.

1. Ta deg en ekstrajobb
Uten barn er det lettere å ta en ekstrajobb for å klare å legge seg opp penger. Sett inn pengene på en sparekonto og vær målbevisst.

2. Lei ut boligen
Eier du egen bolig, kan du finansiere et lengre opphold i utlandet med leieinntektene.

3.Vær flink å spare penger
Sett av litt penger hver måned, og ønsk deg gjerne penger til jul og bursdager.

4. Kombiner jobb/studier med et utenlandsopphold
Husk at det er mye av døgnet igjen etter arbeidsdagens slutt!

5. Bytt bolig!
Sjekk ut Norsk boligbytte eller Intervac. Begge formidler boligbytter i land over hele kloden.

6. Gratis reise og opphold!
Gjennom voluntørtjeneste kan du jobbe som frivillig i en kortere eller lengre periode. Reise og opphold blir dekket. En rekke organisasjoner har voluntørtjeneste, f.eks EVS, Normisjon og mange flere. De fleste har tilbud opptil 30 år.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: